18. Međunarodni festival „DANI ORGULJA“: Kristijan Šmit

26.06.2018., 20:30

Nemački orguljaš Kristijan Šmit, dobitnik nagrade „Eho“, ubraja se među najtraženije koncertne orguljaše današnjice, o čemu svedoče i pozivi iz Berlinske filharmonije, Salcburškog festivala i bečkog „Muzikferajna“.
Koncert realizujemo u saradnji sa Goethe-institut u Beogradu.

Program:
Johan Sebastijan Bah (1685–1750)
Tokata u Ef–duru, BWV 540/1

Koralni preludijum Schicke dich, o liebe Seele, BWV 654a

Fuga u Ef-duru, BWV 540/2

Arvo Pert (1935)
Annum per annum

Gustav A. Merkel  (1827–1885)
Varijacije na Betovenovu temu, op. 109

Johan Sebastijan Bah
Koralni preludijum Jesus Christus unser Heiland, BWV 666a

Tokata i fuga u de–molu, BWV 565

Biografija:
Kristijan Šmit (Christian Schmitt) je nastupao na koncertnim turnejama u mnogim evropskim zemljama, kao i u Kini, Japanu i Kanadi. Šmit je orguljaš Bamberških simfoničara i umetnički direktor ciklusa orguljskih koncerata u sali ovog orkestra (Joseph Keilberth Hall). Prošle godine je sa Bamberškim simfoničarima premijerno izveo koncert za orgulje Tošija Hosokave, delo koje je specijalno za njega komponovano.
Njegovu diskografiju čini 35 solo snimaka za različite izdavače uključujući i Dojče gramofon. Ova diskografska kuća je objavila album Magdalene Kožene i Kristijana Šmita. Snimak Šmitovog izvođenja Vidorovih orguljskih simfonija dobio je nagradu Eho klasik (ECHO Klassik) 2013. godine. Njegov poslednji album sa delima Jozefa Jongena, sa  Simfonijskim orkestrom nemačkog radija iz Sarbrikena i Kajzerslauterna pod vođstvom Martina Haselboka, objavila je 2016. godine izdavačka kuća CPO.
Posebno je posvećen tumačenju bogatog romantičarskog repertoara za orgulje. Ipak, njegov umetnički spektar nadilazi taj okvir. Svirao je koncerte na mnogim istorijskim orguljama u Evropi. Snimio je kompletna dela za orgulje Hendla i F. Briksija i nastupao na festivalu Bachwoche Ansbach (Nedelja Baha u Ansbahu) i Festivalu Arp Šnitger u Groningenu (2015). Istovremeno, ovaj nemački orguljaš maksimalno koristi novine u konstrukciji njegovog instrumenta dodavane kroz vekove, te je posvećen i izvođenju savremenog repertoara
Kristijan Šmit je nastupao na Salcburškom festival, Festivalu u Lucernu, u salama kao što su Tonhale u Cirihu, Koncerthaus u Berlinu i Beču, Gevandhaus u Lajpcigu, salama Berlinske filharmonije, Filharmonije u Kelnu, u Marinski teatru, moskovskom Domu muzike i sali bečkog Muzikferajna. Nastupao je sa vodećim nemačkim radio orkestrima, Berlinskom filharmonijom, Kameratom Salcburg i orkestrom Štackapele u Vajmaru imajući priliku da sarađuje sa dirigentima kao što su ser Sajmon Retl, Kornelijus Majster, Martin Haselbok i Đovani Antonini.
Šmit je studirao crkvenu muziku i izvođačku praksu na Univerzitetu za muziku u Sarbrikenu, i orgulje sa Džejmsom Dejvidom Kristijem u Bostonu i Danijelom Rotom u Parizu. Takođe je završio muzikologiju i teologiju na Univerzitetu Sarlanda. Bavi se pedagogijom, član je žirija mnogih međunarodnih muzičkih takmičenja i konsultant na projektima restauracija orgulja (orgulje Berlinske filharmonije). Posvećen je član projekta Rapsodija u školi (Rhapsody in School), čiji cilj je da približi deci klasičnu muziku kroz posete svetski poznatih muzičara školama.
Više informacija o umetniku

Loading...