18. Međunarodni festival „DANI ORGULJA“: duo Nenad Đukić i Aurora Bal

04.07.2018., 20:30

Na svečanom zatvaranju festivala nastupiće Nenad Đukić (Srbija/Švajcarska) zajedno sa Aurorom Bal (Francuska/Švajcarska). Oni će se publici predstaviti delima za orgulje četvororučno, kao i solistički. Koncert realizujemo u saradnji sa Ambasadom Švajcarske u Srbiji.

Proggram:
Volfgang Amadeus Mocart (1756–1791)
Fantazija u Ef–duru za orgulje četvororučno, KV 608

Otac David Maria da Bergamo (1791–1863)
Elevacija u de–molu
Aurora Bal

Žak Fogt (1810–1869) / Pol Has (1866–1943)
Fantazija Oluja
Nenad Đukić

Petar Iljič Čajkovski (1840–1893)
Svita Krcko Oraščić za orgulje četvororučno
Minijaturna uvertira
Marš
Ples Šećerne vile
Ruska igra – trepak
Arapska igra
Kineska igra
Pastorala
Valcer cveća

Biografije:
Aurora Bal (Aurore Baal, 1989, Kan) je orguljašica, pijanistkinja, čembalistkinja i kompozitorka. Na konzervatorijumu u Lionu stekla je diplomu muzičkih studija (DEM) klavira, orgulja (u klasi prof. Iva Lafarga), harmonije i muzičke kulture, a na konzervatorijumu u Makonu diplomu prix de perfectionnement iz klavira u klasi Bruna Robiljara. Od 2011. godine, potpuno se posvetila orguljama započevši usavršavanje u Hamburgu i nastavila u Bazelu na Schola Cantorum Basiliensis u klasi prof. Volfganga Cerera. Ovde je završila bačelor i master studije orgulja – istorijska izvođačka praksa. Interesovanje za francusku romantičarsku muziku odvelo ju je na studije na konzervatorijumu u Strazburu gde je stekla diplomu prix de spécialisation u klasi Danijela Maurera. Trenutno završava master studije izvođačke prakse u klasi Martina Zandera u Bazelu proučavajući nemački romantičarski i savremeni repertoar za orgulje.
Osvojila je prve nagrade na orguljaškim takmičenjima u Epinalu 2014. godine i Paul-Hofhaimer u Insbruku 2016. godine. Kao muzikolog je posvećena istraživanju i transkribovanju.
Kao muzičar nastupa na resitalima, koncertima kamerne muzike i sa brojnim horovima i orkestrima. Nastupala je u Francuskoj, Nemačkoj, Italiji, Luksemburgu i Švajcarskoj. Radila je kao profesor klavira, klavirski saradnik i horovođa i organizovala brojne muzičke projekte. Godine 2012. je dobila mesto crkvenog orguljaša u Dagmerzelenu, Švajcarska.

Nakon studija klavira na Konzervatorijumu u Nešatelu, Švajcarska, u klasi Pola Kokera i Silvian Defern, Nenad Đukić je upisao orgulje u klasi Kei Koito na Univerzitetu za muziku u Lozani i stekao master diplomu izvođača. Studije je nastavio u Schola Cantorum Basiliensis u Bazelu, u klasi Volfganga Cerera. Takođe je završio specijalističke studije čembala u klasi Jovanke Marvile na Univerzitetu u Lozani. Pohađao je majstorske kurseve mnogih poznatih orguljaša.
Posvećen je izvođenju barokne i kamerne muzike. Nastupao je u okviru Maratona orguljskih resitala tokom Bahovog festivala Lozane (2007). Redovno nastupa na koncertima na Akademiji barokne muzike u Sarlau, Francuska, u Katedralama Martinikerk u Groningenu i Valburgiskerk u Zutfenu, Holandija. Sarađivao je sa orkestrom iz Lozane, Orchestre romand des jeunes professionnels pod vođstvom Dominika Tila izvodeći Bahovu Pasiju po Jovanu u Lutriju, Lozana.
Nenad Đukić radi kao crkveni orguljaš više parohija u Lozani. Takođe, predaje klavir u muzičkoj školi La Clé de Sol u Beršeu. Od 2011. godine je orguljaš Chapelle Vocale et Instrumentale de Lutry u Lutriju, a 2017. godine je postavljen za orguljaša crkve Temple de Lutry, čuvene po svojoj akustici, arhitekturi i orguljama. Ova pozicija od njega zahteva da svira tokom službi, organizuje koncerte i promoviše orgulje, kao i da diriguje orkestrom i horom u specijalnim prilikama.

 

Loading...