Marija Mara Rosandić, prva dama srpske fotografije

14.02.2019-07.03.2019, 12:00-20:00

Galerija ARTGET

Umetnička direktorka Galerije Artget u 2019: Milena Marjanović

Marija Mara Rosandić

Autorski istraživački projekat Milene Marjanović

14. 2 – 7. 3. 2019.

Nova izlagačka sezona prema koncepciji umetničke direktorke Galerije Artget  u 2019. Milene Marjanović posvećena je prvoj školovanoj fotografikinji kod nas Mariji Mari Rosandić.

Marija Mara Rosandić, rođena Bogdanović (Ruma, 1883  ̶  Beograd, 1954), prva je srpska školovana fotografkinja i jedna od prvih školovanih fotografkinja na Balkanu. Bila je stručni saradnik prvog srpskog foto-časopisa Fotografski pregled, osnivač prvog foto-kluba u nas, 1928. godine – Beogradskog foto-kluba – i jedina i prva žena član Upravnog odbora. Osim toga, imala je svoj foto-atelje, najpre u Zagrebu, a zatim je nekoliko promenila i u Beogradu.

Bez obzira na pomenute podatke, njen lik i delo nisu poznati široj javnosti, iako je bila i supruga velikog vajara Tome Rosandića  ̶  autora skulpture „Igrali se konji vrani i sa njima div junaci“ (1939), koja se nalazi ispred Narodne skupštine Srbije, čija je gotovo sva dela znalački snimila, a fotografski portretisala i beogradsku elitu posle Prvog svetskog rata, u vreme kada su scenom zračili Crnjanski, Vojnović, Krakov, Žanka, kraljevska porodica, kao njihov prijatelj ali i umetnica koju su veoma poštovali.

Izložba u Galeriji Artget doneće mnoga dela iz brojnih muzejskih i privatnih kolekcija u Beogradu i Zagrebu.

Više o umetničkoj direktorki M. Marjanović pročitajte ovde.

Milena Marjanović biografija

Marija Mara Rosandić, Autoportret, © Kolekcija Miroslava Aleksandrića

Loading...