BINA 2019: performans PLASTIKA NEMA GRANICA / Noć muzeja

18.05.2019., 19:00

Deo programa Beogradske internacionalne nedelje arkitekure koji se odvija u Kulturnom centru Beograda je i performans pod nazivom „Plastika nema granica“ umetničke grupe Basurama i umetnice Ida-Marie Corell uz Galeriju Kolektiv kao partnera. Ujedno, ovaj performans čini program 16. Noći muzeja čija je tema sloboda.

Subota, 18.05.2019.  oko 19.00
Trg republike 5, kod fontana

Učestvuju: Basurama i Ida-Marie Corell
Partner. Galerija Kolektiv

Basurama i Ida-Marie Corell sarađuju na performansu sa haljinama od plastičnih kesa kao instalacijama. Ovaj rad se osvrće na plan koji su sačinile Ujedinjene nacije Ciljevi održivog razvoja (Sustainable Development Goals) i njegovom povezanošću sa globalnim masovnim konzumerizmom, našim plastičnim ponašanjem i njegovim uticajem na gubitak naše individualnosti i tradicije, kao i na pojavu globalnih suprotnih pokreta poput jeftinog masovnog turizma i luksuznog džetset turizma, trashedy (sumrak američke kulture, život bez suštine i vrednosti) i izbeglištvo.

Plastična kesa predstavlja naše globalno masovno i spontano potrošačko društvo. Dok pristalice globalnog masovnog turizma i konzumerizma i dalje nose plastične kese kao trofeje, plastične kese su jedino i najjeftinije prevozno sredstvo za izbeglice koje prelaze granice i mora, noseći lične stvari koje su im preostale. Bilo da je blagoslov ili prokletstvo, bilo da se smatra kultom ili smećem, bilo da se voli ili mrzi, plastična kesa polarizuje i odražava ponašanje potrošača u celom svetu svojom prolaznom upotrebom i sveprisutnošću. Dok, s jedne strane, ona jača status, stvarajući identitet i kulturnu istoriju, s druge strane ima destruktivan uticaj na estetiku, kulturu, životinje, prirodu i životnu sredinu.

Haljinu koja će biti deo ovog performansa izradiće zajednički Ida-Marie Corell i članovi grupe Basurama, a performans prati muzika čiji je izvođač i autor Ida-Marie Corell.

Biografije:
Basurama je umetnička grupa posvećena kulturnom i ekološkom istraživanju, stvaranju i produkciji, a njen rad se zasniva na proučavanju smeća, otpadaka i recikliranog materijala u svim oblicima i mogućim značenjima. Nastala je na Arhitektonskom fakultetu u Madridu (ETSAM) 2001. godine, i od tada se razvila i poprimila nove oblike. Cilj joj je proučavanje fenomena koji čine neodvojivi deo masovne proizvodnje stvarnog i virtuelnog smeća u potrošačkom društvu, i razmatranje različitih gledišta o toj temi iz kojih mogu proisteći nova razmišljanja i stavovi.

 Ida-Marie Corell je umetnica, pesnikinja-muzičarka, istraživačica i sinestetička filozofkinja, koja u svom radu spaja muziku, zvuk, umetnost i znanje i to prenosi na polje sporog života, održivosti, aktivizma usmerenog ka muzici oslobođenoj mas-medija, ka umetnosti, odevanju i muško-ženskoj ravnoteži.

Loading...