Koncert pijaniste Nebojše Maksimovića

13.05.2019., 21:00

Nebojša Maksimović će izvesti virtuozne kompozicije Roberta Šumana i Franca Lista.

Program:
Robert Šuman
Arabeska Ce–duru, op. 18

Simfonijske etide, op. 13

Franc List
Paganini etida br. 3 u gis–molu (La Campanella), S. 140/3

Sivi oblaci, S. 199

Zaboravljeni valcer br. 1, S. 215/1

Na izvoru iz ciklusa Godine hodočašća: Švajcarska, S. 160

Paganini etida br. 5 u E–duru, S. 140/5 (aranžman: Vladimir Horovic)
Paganini etida br. 2 u Es–duru, S. 140/2 (aranžman: Vladimir Horovic)

Uteha br. 3 u Des–duru, S. 172/3

Legenda br. 2, S. 175/2 (aranžman: Vladimir Horovic)

Biografija:
Nebojša Maksimović (Beograd, 1979) je sa dve godine počeo da svira klavir, a sa četiri godine je primljen u MŠ Josip Slavenski u klasu prof. Gordane Jovanović. Završio je SMŠ Mokranjac u klasi prof. Olge Jovanović kao najbolji učenik u generaciji. Iste godine, sa petnaest godina, primljen je na Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu u klasu prof. Mirjane Šuice–Babić. Diplomirao je 1999. godine sa nagradom za najbolji uspeh iz klavira na FMU u Beogradu u klasi prof. Nevene Popović, a potom i magistrirao 2004. godine u istoj klasi. Magistrirao je i na Akademiji Santa Cecilia u Rimu kod prof. Serđa Pertikarolija (2006) sa najvišim ocenama kao stipendista Vlade Republike Italije. Doktorirao je 2009. godine na FMU u Beogradu u klasi prof. Nevene Popović, odbranivši prvi umetnički doktorat u toj instituciji.
Osvojio je nagrade u zemlji i inostranstvu, među kojima se izdvajaju prve nagrade na takmičenjima u Beogradu i u Nišu, dve treće nagrade na međunarodnom takmičenju u Rimu, specijalna prva nagrada sa maksimalnim brojem bodova na međunarodnom takmičenju Petar Konjović u Beogradu, treća nagrada na međunarodnom takmičenju u Atini, prva nagrada na međunarodnom takmičenju EPTA u Beogradu, kao i nagrada za najbolji koncert sezone u Galeriji SANU u Beogradu.
Javno nastupa od svoje četvrte godine na koncertima, kao i na radiju i televiziji za koje je načinio više trajnih snimaka. Održao je više stotina solističkih resitala i nastupao kao solista sa orkestrima u svim značajnim salama u Srbiji, Crnoj Gori, Republici Srpskoj, Italiji i Grčkoj, kao i na festivalima kao što su BEMUS, A tempo, Dimitrion u Solunu, Opera Barga i William Walton u Italiji. Njegov snimak sa solističkog koncerta u Velikoj sali Kolarčeve zadužbine je postao Hit godine na Top listi klasične muzike Radio Beograda 2 (2012) i Hit nedelje (2014) sa rekordnim brojem glasova u toj emisiji. Godine 2016. godine je snimio kompakt disk Klavirski virtuozitet (dela Baha, Šopena, Lista, Skrjabina, Rahmanjinova i Horovica) koji je izdao PGP-RTS.
Bio je angažovan kao demonstrator na FMU i kao profesor klavira u MŠ Mokranjac. Bio je docent na Filološko umetničkom fakultetu u Kragujevcu. Od 2009. godine je zaposlen  kao nastavnik, a od 2019. godine je vanredni profesor na FMU u Beogradu.

Loading...