19. Međunarodni festival „Dani orgulja“: ORGULJE U SAVREMENIM MUZIČKIM TOKOVIMA

01.07.2019, 20:30

Koncertom trija koji čine hrvatska orguljašica MILENA ĐUKANOVIĆ, gitarista BRANKO TRIJIĆ i perkusionista BOJAN IVKOVIĆ nastavljamo prošlogodišnju inicijativu proširenja programske koncepcije i otkrivanje orgulja u drugačijem, savremenom muzičkom svetlu.

 

I sesija: Vatra

II sesija: Voda

III sesija: Zemlja

IV sesija: Vazduh

Orguljašica Milena Đukanović i gitarista Branko Trijić su saradnju započeli tokom studija na Amsderdamskom konzervatorijumu istražujući neiscrpno polje improvizacije, a nalazeći inspiraciju u različitim muzičkim tradicijama, kako akademske, tako i muzike mnogih svetskih kultura. Nastup na festivalu Dani orgulja – Dies organorum je njihov ponovni susret nakon duže pauze, a na ovom novom muzičkom putovanju pridružiće im se i perkusionista Bojan Ivković. Različita iskustva i žanrovi u kojima su se članovi trija pronašli na ovom koncertu će iznedriti jedinstveni crossover žanr, to jest jedno posebno muzičko iskustvo.

Biografije:
Nakon studija orgulja na Zagrebačkoj akademiji u klasi Maria Penzara i Ljerke Očić, Milena Đukanović je nastavila usavršavanje na Konzervatorijumu u Amsterdamu u klasi Pitera van Dajka, a diplomu Magistrae Musicae je stekla je na Visokoj školi za muziku na Konzertvatorijuma u Utrehtu u klasi Rajca Smitsa. Uporedo sa orguljama, tokom studija je svirala i klavir, čembalo i kariljon (zvona). Specijalizovala se za izvođenje orguljske muzike 20. veka i premijerno je izvela brojna dela savremenih kompozitora. Svirala je u Hrvatskoj, Sloveniji, Holandiji, Francuskoj, Belgiji i Švedskoj.

Branko Trijić (Beograd, 1975) diplomirao je na džez odseku SMŠ Stanković u Beogradu. Tokom školovanja, na preporuku učitelja i mentora Radomira Mihailovića Točka, započeo je saradnju sa vodećim džez sastavima. Diplomirao je 2004. godine na odseku za džez muziku Konzervatorijuma u Amsterdamu, a postdiplomske studije je završio u Beogradu na FMU 2017. godine. Osnivač je autorskog benda Konzilijum, član je sastava Vasil Hadžimanov bend i sarađuje sa brojnim muzičarima iz sveta džez, pop i rok i etno muzike. Kao član različitih sastava je snimio preko 20 kompakt disk izdanja i nastupao na brojnim džez festivalima širom Evrope. Komponovao je muziku za dva dokumentarna filma u produkciji Zavoda za unapređivanje obrazovanja.

Bojan Ivković je muzičar i glumac, originalan po svojoj kreativnosti, spontanosti, gruvu i brzini. Kao perkusionista nastupa sa brojnim sastavima od kojih izdvajamo Vasil Hadžimanov bend, Haš, Pavle Aksentijević i gurpa Zapis. Tokom dvadeset godina muzičke karijere svirao je na brojnim domaćim  i međunarodnim  festivalima džez i world muzike, učestvovao u mnogim muzičkim projektima, a kao član različitih bendova snimio više od 15 albuma. Bojan Ivković se svrstava među najbolje džez fjužn perkusioniste o čemu svedoče i brojna priznanja. Od 2003. godine Bojan se bavi obrazovnim, zabavnim i kreativnim radom sa decom. Autor je i izvođač mnogih edukativnih programa, glumac u nekoliko filmskih serija, TV emisija i voditelj brojnih dečjih muzičkih festivala.

 

Loading...