19. Međunarodni festival „Dani orgulja“: ORGULJE U SAVREMENIM MUZIČKIM TOKOVIMA

01.07.2019., 20:30

Koncertom trija koji čine mađarski orguljaš JANOŠ PALUR, gitarista BRANKO TRIJIĆ i perkusionista BOJAN IVKOVIĆ nastavljamo prošlogodišnju inicijativu proširenja programske koncepcije i otkrivanje orgulja u drugačijem, savremenom muzičkom svetlu. Različita iskustva i žanrovi u kojima su se članovi trija pronašli na ovom koncertu će iznedriti jedinstveni „crossover“ žanr, to jest jedno posebno muzičko iskustvo.

 

I sesija: Vatra

II sesija: Voda

III sesija: Zemlja

IV sesija: Vazduh

 

Biografije:
Janoš Palur (János Pálúr) je tokom studija osvojio prvu nagradu na takmičenju Flor Peters u Mehelenu, kao i prvu nagradu na Prvom memorijalnom takmičenju Zoltan Gardonji u Budimpešti. Stručno se usavršavao od 1995. do 1997. godine u klasi Olivijea Latrija na Pariskom konzervatorijumu (CNSM).
Godine 1997. je bio dobitnik nagrade Grand Prix na Drugom međunarodnom orguljaškom takmičenju u Parizu. Zahvaljujući ovom uspehu, pozvan je da nastupi u okviru koncertnih ciklusa najznačajnijih francuskih katedrala. Iste godine je postao titularni orguljaš u Reformatskoj crkvi Fašor u Budimpešti. Godinu dana kasnije je počeo da predaje orgulje na Muzičkoj akademiji Franc List.
Janoš Palur je prvi orguljaš iz Mađarske koji je snimio sabrana dela za orgulje R. Šumana i M. Diriflea. Snimci njegovih improvizacija su takođe izvanredni. Njegovi koncerti su uživo emitovani na mađarskom, francuskom i slovačkom radiju. Orgulje u Reformatskoj crkvi Fašor su rekonstruisane prema njegovom planu.

Branko Trijić (Beograd, 1975) diplomirao je na džez odseku SMŠ Stanković u Beogradu. Tokom školovanja, na preporuku učitelja i mentora Radomira Mihailovića Točka, započeo je saradnju sa vodećim džez sastavima. Diplomirao je 2004. godine na odseku za džez muziku Konzervatorijuma u Amsterdamu, a postdiplomske studije je završio u Beogradu na FMU 2017. godine. Osnivač je autorskog benda Konzilijum, član je sastava Vasil Hadžimanov bend i sarađuje sa brojnim muzičarima iz sveta džez, pop i rok i etno muzike. Kao član različitih sastava je snimio preko 20 kompakt disk izdanja i nastupao na brojnim džez festivalima širom Evrope. Komponovao je muziku za dva dokumentarna filma u produkciji Zavoda za unapređivanje obrazovanja.

Bojan Ivković je muzičar i glumac, originalan po svojoj kreativnosti, spontanosti, gruvu i brzini. Kao perkusionista nastupa sa brojnim sastavima od kojih izdvajamo Vasil Hadžimanov bend, Haš, Pavle Aksentijević i gurpa Zapis. Tokom dvadeset godina muzičke karijere svirao je na brojnim domaćim  i međunarodnim  festivalima džez i world muzike, učestvovao u mnogim muzičkim projektima, a kao član različitih bendova snimio više od 15 albuma. Bojan Ivković se svrstava među najbolje džez fjužn perkusioniste o čemu svedoče i brojna priznanja. Od 2003. godine Bojan se bavi obrazovnim, zabavnim i kreativnim radom sa decom. Autor je i izvođač mnogih edukativnih programa, glumac u nekoliko filmskih serija, TV emisija i voditelj brojnih dečjih muzičkih festivala.

 

Loading...