Rezultati konkursa za program galerije Podroom za 2020. godinu

23.07.2019., 12:00-20:00

Download English version here.

Savet galerije Podroom Kulturnog centra Beograda radio je u sastavu: Branka Benčić, nezavisna kustoskinja i istoričarka umetnosti iz Hrvatske, Ineš Groso (Inês Grosso), kustoskinja i koordinatorka programa i međunarodnih projekta u Muzeju umetnosti, arhitekture i tehnologije MAAT u Lisabonu i Zorana Đaković Minniti, kooridnatorka međunarodne saradnje u Kulturnom centru Beograda.

Na javnom konkursu odabrano je 7 predloga za 7 slobodnih termina, s obzirom da će u programu galerije Podroom u izlagačkoj 2020. godini biti organizovane i sledeće izložbe, koje su ili prenete iz 2019. godine ili unapred planirane: Oliver Resler (Oliver Ressler), IVA LAB, Siniša Radulović, Eva Kotatkova i Dominik Lang – dobitinici nagrade KCB na 57. Oktobarskom salonu.

Savet je predložio sledeće izložbe i projekte za program u 2020. godini:
Mika Taanila (Finska), samostalna izložba, kustosi: Aleksandra Sekulić i Dejan Vasić
Wittgenstein, grupna izložba, kustoskinja: Denise Parizek (Austrija)
Neda Kovinić, samostalna izložba
Dante Buu i Branko Milisković, kolaborativni projekat
Yael Serlin (Izrael), samostalna izložba, kustoskinja: Gaby Hamburg Fima
ARTificial Intelligence Lab – grupna međunarodna izložba Centra za promciju nauke iz Beograda
Izložba u saradnji sa Odsekom za nove medije FLU Beograd na predlog profesora Zorana Todorovića

Odabrani umetnički projekti bave se pre svega preispitivanjem statusa slike, koristeći se različitim vizuelnim, zvučnim, telesnim i tehnološkim resursima. Akcenat stavljaju na eksperimentalnost pristupa kada je reč o prezentaciji i kritički promišljaju savremeni kontekst i okruženje kada je reč o sadržaju i procesu rada. Teme koje pokreću tiču se oblika, funkcije, interpretacije i reinterpretacije slike, kao i njenog odnosa sa prošlim i sadašnjim vremenom, odnosa između umetnosti i veštačke inteligencije, filozofskih diskursa, veza između tela i prostora.

Posebno mesto pripada inicijativi o dugoročnoj saradnji sa studentima i profesorima sa Odseka za nove medije Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu.

Savet galerije Podroom
Branka Benčić
Ineš Groso
Zorana Đaković Minniti

Hvala svima koji su poslali svoje predloge i čestitamo onima čiji su predlozi odabrani!

Loading...