Резултати конкурса за програм галерије Podroom за 2020. годину

23.07.2019., 12:00-20:00

Download English version here.

Савет галерије Podroom Културног центра Београда радио је у саставу: Бранка Бенчић, независна кустоскиња и историчарка уметности из Хрватске, Инеш Гросо (Inês Grosso), кустоскиња и координаторка програма и међународних пројекта у Музеју уметности, архитектуре и технологије МААТ у Лисабону и Зорана Ђаковић Миннити, коориднаторка међународне сарадње у Културном центру Београда.

На јавном конкурсу одабрано је 7 предлога за 7 слободних термина, с обзиром да ће у програму галерије Podroom у излагачкој 2020. години бити организоване и следеће изложбе, које су или пренете из 2019. године или унапред планиране: Оливер Реслер (Oliver Ressler), IVA LAB, Синиша Радуловић, Ева Котаткова и Доминик Ланг – добитиници награде КЦБ на 57. Октобарском салону.

Савет је предложио следеће изложбе и пројекте за програм у 2020. години:
Mika Taanila (Финска), самостална изложба, кустоси: Александра Секулић и Дејан Васић
Wittgenstein, групна изложба, кустоскиња: Денисе Паризек (Аустрија)
Неда Ковинић, самостална изложба
Данте Буу и Бранко Милисковић, колаборативни пројекат
Yаеl Serlin (Израел), самостална изложба, кустоскиња: Габy Хамбург Фима
ARTificial Intelligence Lab – групна међународна изложба Центра за промцију науке из Београда
Изложба у сарадњи са Одсеком за нове медије ФЛУ Београд на предлог професора Зорана Тодоровића

Одабрани уметнички пројекти баве се пре свега преиспитивањем статуса слике, користећи се различитим визуелним, звучним, телесним и технолошким ресурсима. Акценат стављају на експерименталност приступа када је реч о презентацији и критички промишљају савремени контекст и окружење када је реч о садржају и процесу рада. Теме које покрећу тичу се облика, функције, интерпретације и реинтерпретације слике, као и њеног односа са прошлим и садашњим временом, односа између уметности и вештачке интелигенције, филозофских дискурса, веза између тела и простора.

Посебно место припада иницијативи о дугорочној сарадњи са студентима и професорима са Одсека за нове медије Факултета ликовних уметности у Београду.

Савет галерије Podroom
Бранка Бенчић
Инеш Гросо
Зорана Ђаковић Миннити

Хвала свима који су послали своје предлоге и честитамо онима чији су предлози одабрани!

Loading...