Veče kineske muzike za violinu

08.07.2019., 20:00

Na koncertu će nastupiti violinistkinja Kristina Bulat zajedno sa pijanistom Vanjom Šćepanovićem. Kristina je prethodnu godinu studirala na na Džedjiang muzičkom konzervatorijumu u Hangdžou, u sklopu programa razmene studenata. Tamo je posebno istraživala dela kineskih autora, kao i tehnike koje se koriste pri sviranju.

Program:
Ša Hankun
Pastirska pesma

Mao Juan
Prolećni festival

He Džanhao – Čen Gang
Priča o dva leptira

Čen Gang – Tan Šudžen – Džang Dženšan
Dolazak proleća u svet ljudi 

Biografije:
Kristina Bulat (Beograd, 1995) je počela da svira violinu sa 5 godina. Završila je Osnovnu i SMŠ Josip Slavenski u klasi profesora Dimitrija Ljubisavljevića i Ljubice Milosavljević. Tokom školovanja je osvojila mnoge nagrade na republičkim i školskim takmičenjima. Studije je započela u klasi profesora Militina Kosanovića, a završila je osnovne, master i specijalističke akademske studije u klasi prof. Madlen Stokić Vasiljević na FMU. Prethodnu godinu je završila na Džedjiang muzičkom konzervatorijumu u Hangdžou, u sklopu programa razmene studenata. U klasi prof. Yang Jiuhua je istraživala dela kineskih autora, kao i tehnike koje se koriste pri sviranju. Kao solistkinja je izvela čuveni kineski koncert za violinu The butterfly lovers sa Orkestrom Konzervatorijuma Džedjiang. Bila je učesnica majstorskih kurseva u Srbiji, Italiji, Nemačkoj i Kini.

Vanja Šćepanović je diplomirao klavir u klasi ruskog pedagoga Vladimira Bočkarjova, a potom je završio master i specijalističke akademske studije klavira na FMU u Beogradu, u klasama Aleksandra Serdara i Ljiljane Vukelje. Trenutno je student završne godine doktorskih akademskih izvođačkih studija kamerne muzike, u klasi Gorana Marinkovića. Njegov doktorski umetnički projekat fokusiran je na istraživanje i izvođenje kamernog dela Kvartet za kraj vremena Olivijea Mesijana. Nastupao je kao solista i kao kamerni izvođač u Srbiji, Crnoj Gori, Italiji, Sloveniji, Hrvatskoj i Kanadi. Dobitnik je nagrada u disciplinama solo klavir i kamerna muzika, a dobitnik je i stipendije Ministarstva prosvete i nauke, Ministarstva kulture i Zavoda za međunarodnu i kulturnu saradnju. Pohađao je trogodišnje majstorske radionice klavira kod istaknutog ruskog pijaniste i pedagoga Vladimira Ovčinikova, a usavršavao se i na drugim majstorskim kursevima. Pedagošku karijeru je započeo tokom studija, a učenici iz njegove klase su nagrađivani na nacionalnim i međunarodnim takmičenjima. Nekoliko puta je bio najmlađi član žirija na takmičenjima u Srbiji i u Crnoj Gori.

Loading...