„Holivudske priče“ – koncert iz ciklusa DŽEZ U PODNE

28.02.2020., 12:00

Februarski koncert iz ciklusa Džez u podne, koji smo započeli u 2020. godini u saradnji sa džez odsekom MŠ Stanković, nosi naziv Holivudske priče. Džez standarde koji su obeležili filmska ostvarenja, izvešće odabrani učenici džez odseka, uz pratnju profesora Andreje Hristića.

Poslednji petak u februaru prilika je da čujemo džez klasike koji su korišćeni u holivudskim filmovima pedesetih i šezdesetih godina 20. veka. Ove Holivudske priče ispričaće nam učenice Sara Vukajlov, Teodora Stocki, Jovana Matić, Anđela Mijić, Dunja Đoković i Bojana Janković (učenice iz klase prof. Jelene Jovović) u pratnji Danila Jakovljevića i Grigorija Avramovića (učenika iz klase prof. Andreje Stankovića), kao i profesora Andreja Hristića, koji je specijalni gost februarskog koncerta iz ciklusa Džez u podne.

Program:
He’s my guy
Autumn in New York
Sara Vukajlov

Smile
After you’ve gone
Teodora Stocki

I could write a book / I didn’t know what time it was
Close to you
Jovana Matić

Moon River
Lover come back to me
Anđela Mijić

Manha de carnival
Speak low
Dunja Đoković

I believe in you
Misty
Bojana Janković

Prof. Andreja Hristić, klavir
Danilo Jakovljević i Grigorije Avramović, gitare

Serija koncerata Džez u podne održava se svakog poslednjeg petka u mesecu u Galeriji Artget tačno u podne. Ova serija koncerata, koju smo u saradnji sa Muzičkom školom Stanković i profesorkom Jelenom Jovović započeli u 2020. godini, je prilika da se javnosti predstave najbolji srednjoškolci džez odseka ove škole i tako obezbedi podijum za mlade muzičare koji se bave džezom, a koji je osetno nedostajao.

Biografije profesora:
Andreja Hristić je završio klavir na džez odseku u MŠ Stanković. Nakon toga odlazi na džez akademiju Anton Brukner u Lincu gde je diplomirao na osnovnim studijama i sarađivao sa čuvenim imenima austrijske scene. Svoje dalje studije nastavlja u SAD na prestižnom Muzičkom koledžu Bekli u Bostonu gde je imao priliku da sarađuje sa svetskim imenima kao što su: Džimi Kob, Džon Patituči, Rej Santizi, Danilo Perez i mnogi drugi. Profesor je na džez odseku MŠ Stanković u Beogradu

Andreja Stanković (1990) je džez gitarista baziran u Beogradu. Svoja prva iskustva sa džez muzikom stekao je u MŠ Stanković, a obrazovanje nastavio na prestižnom Konzervatorijumu u Amsterdamu, gde je studirao sa velikim imenima džez gitare, J. van Rulerom i M. van Itersonom. Tokom studija u Amsterdamu imao je priliku da svira i pohađa seminare muzičara kao što su Branford Marsalis, Džoi Kalderaco, Bred Meldau, Kurt Rozenvinkl, Gilad Hekselman i drugi. Master studije završio je na FMU u Beogradu u klasi Vanje Kevrešana. Nastupao je na brojnim festivalima širom zemlje. Trenutno predaje gitaru u na džez odseku MŠ Stanković.

O odseku:
Muzička škola Stanković, osnovana 1911. godine i jedna je od najstarijih obrazovno-vaspitnih institucija u Beogradu. U školi je 1993. godine osnovan prvi odsek za džez muziku u jugoistočnoj Evropi, postajući primer mnogim sličnim institucijama u Srbiji i regionu. Profesorski kadar čine poznati domaći džez muzičari, iz čijih klasa su mnogi učenici nastavili svoje školovanje na prestižnim džez akademijama u Evropi i SAD, kao i na Džez odseku FMU u Beogradu.

Loading...