Koncert klavirskog dua „Metropoliten“

17.02.2020., 21:00

Klavirski duo Metropoliten čine pijanistki Vanja Šćepanović i Marija Timotijević, studenti doktorskih akademskih izvođačkih studija na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Duo će se predstaviti publici fantazijama Franca Šuberta.

Program:
Franc Šubert
Fantazija za klavir četvororučno u Ge–duru, D. 1 (1810)
Adagio – Allegro – Adagio
Allegretto
Presto – Allegretto – Presto – Andante – Adagio
Finale – Allegro maestoso

Fantazija za klavir četvororučno u ge–molu, D. 9 (1811)
Largo – Allegro – Tempo di Marcia – Allegro – Largo

Fantazija za klavir četvororučno u ef–molu, D. 940 (1828)
Allegro molto moderato
Largo
Scherzo – Allegro vivace
Finale – Allegro molto moderato

Biografije:
Klavirski duo Metropoliten postoji od 2011. godine i u svom prvobitnom sastavu pod ovim imenom nastupale su pijaniskinje Marija Gođevac i Marija Timotijević, koje su izvodile pretežno repertoar romantičarske klavirske literature. Danas u izmenjenom sastavu u klavirskom duu Metropoliten sarađuju Vanja Šćepanović i Marija Timotijević. Želja za izvođenjem kamernih dela domaćih autora spojila je ova dva umetnika na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Duo je zaokupljen idejom izvođenja dela mladih kompozitora, od kojih većinu dela napisanih za ovaj sastav izvode premijerno, a potom ih uvrštavaju u svoj standardni repertor i promovišu.

Marija Timotijević (Prokuplje, 1987) je diplomirala na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu na odseku za klavir u klasi Jokut Mihailović, u čijoj klasi je završila i specijalističke studije (2013) sa najvišom ocenom. Završila je doktorske studije (2019) na odseku za klavir u klasi Dejana Sinadinovića sa umetničkim projektom pod nazivom Alegorijski koncepti u muzičkom izrazu kao osnov za građenje interpretacije Sonate op. 5, br. 1 Nikolaja Metnera i Sonate op. 28, br. 1 Sergeja Rahmanjinova.
Prvi solistički koncert imala je u desetoj godini. Nastupala je na mnogim takmičenjima na kojima je postigla izvanredne uspehe. Dobitnica je više od dvadeset prvih nagrada na republičkom i međunarodnom nivou. Laureat je Međunarodnog takmičenja Davorin Jenko (2013) kao i Međunarodnog takmičenja Slobomir (2013).
Kao solista je nastupala širom Srbije, u Sloveniji, Hrvatskoj, Mađarskoj, Austriji, Italiji, Španiji i Francuskoj. Pod pokroviteljstvom Ambasade Mađarske je učestvovala u projektu List Ferenc. Prvi nastup sa orkestrom imala je u trinaestoj godini pod dirigentskom palicom Angela Šureva. Na zapaženom nastupu sa orkestrom (2012) izvela je Rapsodiju na temu Paganinija S. Rahmanjinova pod dirigentskom palicom Le Fi Fija. Godine 2018. obeležila je dvadesetogodišnjicu aktivnog koncertiranja. Održala je niz humanitarnih koncerata i kamernih resitala. Osnivač je klavirskog dua Metropoliten. Trenutno je angažovana u zvanju asistenta na Odseku za klavir na Filološko-umetničkom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu.

Vanja Šćepanović je počeo da svira klavir u jedanaestoj godini. Nakon dve godine muzičkog obrazovanja počeo je saradnju sa ruskim pedagogom Vladimirom Bočkarjovom u čijoj klasi je diplomirao na Muzičkoj akademiji u Cetinju. Završio je master i specijalističke studije klavira na FMU u Beogradu. Odbranio je doktorski umetnički projekat Sinestezija i uloga boja u oblikovanju interpretacije u kamernom delu ‘Kvartet za kraj vremena‘ Olivijea Mesijana na Odseku za kamernu muziku FMU.
Osnovao je Aratos trio zajedno sa violinistkieom Katarinom Popović i klarinetistom Mihailom Samoranom. Trio je održao celovečernji koncert na zatvaranju festivala Nei Suoni Dei Luoghi u Teatru Đuzepe Verdi (Trst, 2018). Na poziv kompozitora Ivana Jevtića, Vanja Šćepanović je izveo njegov Koncert za klavir, klarinet i kamerni orkestar sa UA Ministarstva odbrane Stanislav Binički, pod dirigentskom palicom Milice Jelić (2019).

 

 

Loading...