58. OKTOBARSKI SALON | Beogradsko bijenale 2020 SANJARI

22.05.2020., 00:00

58. OKTOBARSKI SALON | Beogradsko bijenale 2020.

SANJARI

Kustosi: Ilarija Marota i Andrea Baćin

Kulturni centar Beograda objavljuje novi datum otvaranja i spisak umetnika koji učestvuju na 58. Oktobarskom salonu | Beogradskom bijenalu 2020, pod nazivom THE DREAMERS – Sanjari.

Prvobitno zakazan za 18. septembar, 58. Oktobarski salon biće otvoren 16. oktobra 2020. godine.

Do odgađanja je došlo zbog aktuelne pandemije usled koje planirane aktivnosti vezane za organizaciju Salona nisu mogle da budu realizovane. Verujemo da pomeranje datuma ostavlja vremena za dodatnu normalizaciju rada, koja je neophodna, posebno kada je reč o međunarodnom karakteru izložbe.
Kulturni centar Beograda pratiće situaciju i u skladu s preporukama nadležnih institucija obaveštavati javnost o eventualnim izmenama.

Na preporuku osnivača, Grada Beograda, a u dogovoru s kustosima Salona, obim izložbe biće modifikovan, te će s obzirom na trenutnu situaciju koja nameće nove mere bezbednosti– socijalno distanciranje i ograničavanje broja posetilaca – broj izložbenih prostora kao i planiranih živih performansa biti limitiran.
Redukovana mapa prostora sada se odnosi pre svega na izložbeni prostor Muzeja grada Beograda u Resavskoj i Dvoranu Kulturnog centra Beograda (ukoliko korišćenje bioskopa do planiranog perioda bude moguće).
Kao dodatni prostori, koji bi mogli biti deo izložbe, planirani su Radio Beograd, zgrada BIGZ-a i nekoliko javnih prostora u gradu, s fokusom na predstavljanju umetničkih radova koji su u dijalogu s Beogradom.

Podsetimo da je namera izložbe da istraži kompleksnost sadašnjeg vremena, da preispita ne samo obmanjujuću prirodu stvarnog, već i prostor koji zauzimaju snovi, zamišljen kao metaforičko otelotvorenje prostora slobode, koji dovodi u pitanje izvesnost stvarnog sveta, stečenog znanja i naših verovanja. Filozofi se vekovima pitaju do koje mere se naš spoljni svet može legitimno smatrati stvarnim, koristeći onirično kao argument da kritikuju naša najčešća ubeđenja. Izgleda da je danas ubrzani razvoj novih tehnologija ukinuo to pitanje. Mogućnost stvaranja i učestvovanja u sve rafiniranijim virtualnim prostorima čini se kao beg od stvarnosti, beg prema dimenziji koja nije strogo onirična, ali je nesumnjivo povezana s našim snovima. Da li nam snovi omogućavaju da preispitamo odnos sa stvarnošću, sa istinom Prirode, biljnog sveta i životinjskih bića?

Izložba će obuhvatiti radove preko 50 umetnika iz celog sveta.

SANJARI

Kustosi: Ilarija Marota i Andrea Baćin
Asistent kustosa: Leonardo Kaldana

58. Oktobarski Salon | Beogradsko bijenale*
* Programski odbor 57. Oktobarskog salona doneo je 2018. godine odluku da se nazivu Oktobarski salon ubuduće doda podnaslov Beogradsko bijenale.
Organizator: Kulturni centar Beograda
Osnivač i pokrovitelj: Grad Beograd
Podrška: Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije
Partneri: Muzej Grada Beograda, Italijanski institut za kulturu, Francuski institut, Austrijski kulturni forum, Ambasada Švajcarske…

 

 

Loading...