58. ОКТОБАРСКИ САЛОН | Београдско бијенале 2020 САЊАРИ

22.05.2020., 00:00

58. ОКТОБАРСКИ САЛОН | Београдско бијенале 2020.

САЊАРИ

Кустоси: Иларија Марота и Андреа Баћин

Културни центар Београда објављује нови датум отварања и списак уметника који учествују на 58. Октобарском салону | Београдском бијеналу 2020, под називом THE DREAMERS – Сањари.

Првобитно заказан за 18. септембар, 58. Октобарски салон биће отворен 16. октобра 2020. године.

До одгађања је дошло због актуелне пандемије услед које планиране активности везане за организацију Салона нису могле да буду реализоване. Верујемо да померање датума оставља времена за додатну нормализацију рада, која је неопходна, посебно када је реч о међународном карактеру изложбе.
Културни центар Београда пратиће ситуацију и у складу с препорукама надлежних институција обавештавати јавност о евентуалним изменама.

На препоруку оснивача, Града Београда, а у договору с кустосима Салона, обим изложбе биће модификован, те ће с обзиром на тренутну ситуацију која намеће нове мере безбедности– социјално дистанцирање и ограничавање броја посетилаца – број изложбених простора као и планираних живих перформанса бити лимитиран.
Редукована мапа простора сада се односи пре свега на изложбени простор Музеја града Београда у Ресавској и Дворану Културног центра Београда (уколико коришћење биоскопа до планираног периода буде могуће).
Као додатни простори, који би могли бити део изложбе, планирани су Радио Београд, зграда БИГЗ-а и неколико јавних простора у граду, с фокусом на представљању уметничких радова који су у дијалогу с Београдом.

Подсетимо да је намера изложбе да истражи комплексност садашњег времена, да преиспита не само обмањујућу природу стварног, већ и простор који заузимају снови, замишљен као метафоричко отелотворење простора слободе, који доводи у питање извесност стварног света, стеченог знања и наших веровања. Филозофи се вековима питају до које мере се наш спољни свет може легитимно сматрати стварним, користећи онирично као аргумент да критикују наша најчешћа убеђења. Изгледа да је данас убрзани развој нових технологија укинуо то питање. Могућност стварања и учествовања у све рафиниранијим виртуалним просторима чини се као бег од стварности, бег према димензији која није строго онирична, али је несумњиво повезана с нашим сновима. Да ли нам снови омогућавају да преиспитамо однос са стварношћу, са истином Природе, биљног света и животињских бића?

Изложба ће обухватити радове преко 50 уметника из целог света.

САЊАРИ

Кустоси: Иларија Марота и Андреа Баћин
Асистент кустоса: Леонардо Калдана

58. Октобарски Салон | Београдско бијенале*
* Програмски одбор 57. Октобарског салона донео је 2018. године одлуку да се називу Октобарски салон убудуће дода поднаслов Београдско бијенале.
Организатор: Културни центар Београда
Оснивач и покровитељ: Град Београд
Подршка: Министарства културе и информисања Републике Србије
Партнери: Музеј Града Београда, Италијански институт за културу, Француски институт, Аустријски културни форум, Амбасада Швајцарске…

 

 

Loading...