Koncert pijaniste Nebojše Maksimovića

07.09.2020., 20:00

U posebnim uslovima i uz mere opreza u skladu sa epidemiološkom situacijom, u septembru će se svakog ponedeljka u 20 časova održavati programi iz ciklusa Koncerti u Galeriji. Koncertnu sezonu u Galeriji Artget otvoriće omiljeni pijanista beogradske publike, Nebojša Maksimović.

Prema odluci Vlade Republike Srbije kojom se dozvoljava održavanje kulturnih događaja uz propisane epidemiološke mere za suzbijanje širenja virusa COVID-19, uz izvođača i organizatore, predviđen broj mesta u Galeriji Artget za publiku je 25. Zbog ovako ograničenog broja, molimo Vas da svoje mesto rezervišete prijavom na e-mail adresu: lidija.maric@kcb.rs ili telefonom na 011 2622 058. Prijavljivanje će biti moguće od trenutka objavljivanja do dana koncerta (ponedeljak, 7. septembar) u 12 sati ili dok se mesta ne popune. Tokom boravka u Kulturnom centru Beograda, posetioci  treba da se pridržavaju svih preventivnih mera, kao što su nošenje zaštitne maske i održavanje međusobnog rastojanja od najmanje jednog i po metra između dva lica.
Već narednog dana, snimak dela koncerta će biti postavljen na youtube kanalu Kulturnog centra Beograda i dostupan nedelju dana svima koji nisu uspeli da prisustvuju događaju zbog propisanih mera i organičenja.

Program:
Frederik Šopen
Valcer u a–molu, op. 34/ 2
Valcer u cis–molu, op. 64/2
Mazurka u cis–molu, op. 63/3
Etida u Ef–duru, op. 10/8

Franc Šubert
Ave Maria, D. 839 (aranžman: Franc List)
Vilinski kralj, D. 328 (aranžman: Franc List)

Sergej Rahmanjinov
Prelid u ge–molu, op. 23/5
Prelid u gis–molu, op. 32/12
Etida-slika u ce–molu, op. 39/1
Prelid u cis–molu, op. 3/2
Prelid u Ge–duru, op. 32/5

Johanes Brams
Varijacije na Paganinijevu temu u a–molu, op. 35, druga sveska
Varijacije na Paganinijevu temu u a–molu, op. 35, prva sveska

Biografija:
Nebojša Maksimović (Beograd, 1979) je sa dve godine počeo da svira klavir, a sa četiri godine je primljen u MŠ Josip Slavenski u klasu prof. Gordane Jovanović. Završio je SMŠ Mokranjac u klasi prof. Olge Jovanović kao najbolji učenik u generaciji. Iste godine, sa petnaest godina, primljen je na Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu u klasu prof. Mirjane Šuice–Babić. Diplomirao je 1999. godine sa nagradom za najbolji uspeh iz klavira na FMU u Beogradu u klasi prof. Nevene Popović, a potom i magistrirao 2004. godine u istoj klasi. Magistrirao je i na Akademiji Santa Cecilia u Rimu kod prof. Serđa Pertikarolija (2006) sa najvišim ocenama kao stipendista Vlade Republike Italije. Doktorirao je 2009. godine na FMU u Beogradu u klasi prof. Nevene Popović, odbranivši prvi umetnički doktorat u toj instituciji.
Osvojio je nagrade u zemlji i inostranstvu, među kojima se izdvajaju prve nagrade na takmičenjima u Beogradu i u Nišu, dve treće nagrade na međunarodnom takmičenju u Rimu, specijalna prva nagrada sa maksimalnim brojem bodova na međunarodnom takmičenju Petar Konjović u Beogradu, treća nagrada na međunarodnom takmičenju u Atini, prva nagrada na međunarodnom takmičenju EPTA u Beogradu, kao i nagrada za najbolji koncert sezone u Galeriji SANU u Beogradu.
Javno nastupa od svoje četvrte godine na koncertima, kao i na radiju i televiziji za koje je načinio više trajnih snimaka. Održao je više stotina solističkih resitala i nastupao kao solista sa orkestrima u svim značajnim salama u Srbiji, Crnoj Gori, Republici Srpskoj, Italiji i Grčkoj, kao i na festivalima kao što su BEMUS, A tempo, Dimitrion u Solunu, Opera Barga i William Walton u Italiji. Njegov snimak sa solističkog koncerta u Velikoj sali Kolarčeve zadužbine je postao Hit godine na Top listi klasične muzike Radio Beograda 2 (2012) i Hit nedelje (2014) sa rekordnim brojem glasova u toj emisiji. Godine 2016. godine je snimio kompakt disk Klavirski virtuozitet (dela Baha, Šopena, Lista, Skrjabina, Rahmanjinova i Horovica) koji je izdao PGP-RTS.
Bio je angažovan kao demonstrator na FMU i kao profesor klavira u MŠ Mokranjac. Bio je docent na Filološko umetničkom fakultetu u Kragujevcu. Od 2009. godine je zaposlen  kao nastavnik, a od 2019. godine je vanredni profesor na FMU u Beogradu.

Loading...