Koncert trija Igora Lazića, Jelene Dimitrijević i Marka Bogdanovića

21.09.2020., 20:00

Na programu su trija za hornu, violinu i klavir Karla Rajnekea i Johanesa Bramsa.

Prema odluci Vlade Republike Srbije kojom se dozvoljava održavanje kulturnih događaja uz propisane epidemiološke mere za suzbijanje širenja virusa COVID-19, uz izvođača i organizatore, predviđen broj mesta za publiku u Galeriji Artget je 25.
Zbog ovako ograničenog broja, molimo Vas da svoje mesto rezervišete prijavom (naglasiti za koji koncert) na e-mail adresu lidija.maric@kcb.rs ili telefonom na 011 2622 058. Prijavljivanje je moguće do dana koncerta (ponedeljak, 21. septembar) u 12 sati, ili dok se mesta ne popune.
Već narednog dana, snimak dela koncerta će biti objavljen na youtube kanalu Kulturnog centra Beograda i dostupan nedelju dana svima koji nisu uspeli da prisustvuju događaju zbog organičenja.

Program:
Karl Rajneke
Trio za klavir, obou i hornu u a– molu, op. 188 (verzija za klavir, violinu i hornu)
Allegro moderato
Scherzo – Molto vivace
Adagio
Finale –  Allegro ma non troppo

Johanes Brams
Trio br. 2 za hornu, violinu i klavir u Es–duru, op. 40
Andante
Scherѕo – Allegro
Adagio mesto
Finale – Allegro con brio

Biografije:
Igor Lazić (Beogradu) je hornu počeo da svira sa deset godina u klasi prof. Zorana Mrđenovića. Studirao je u klasi prof. Stjepana Rabuzina na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Studije je nastavio na Visokoj školi za muziku u Trosingenu (Nemačka) u klasi prof. Francisa Orvala, gde je završio najviši nivo studija (Solistische Ausbildung). Doktorirao je iz oblasti kamerne muzike sa temom Tembrovska raznolikost horne u kamernom ansamblu sa drvenim duvačkim instrumentima.
Od 2001. do 2011. godine je bio solo hornista Beogradske filharmonije i u tom periodu je sarađivao sa svetski poznatim umetnicima, kao što su Zubin Mehta, sir Nevil Mariner, Karl Anton Rihenbaher, Najdžel Kenedi, Sara Čang, Maksim Vangerov, Hansjorg Šelenberger, Milan Turković, Štefan Dor, Pol Mejer, Radek Baborak i drugi. Od 2003. godine radi na Katedri za kamernu muziku FMU u Beogradu i trenutno je u zvanju vanrednog profesora. Angažovan je kao solo-hornista Simfonijskog orkestra RTS-a.
Godine 2001. je učestvovao u letnjoj turneji Omladinskog orkestra Gustav Maler pod dirigentskom palicom Ivana Fišera i Franca Velser Mesta.
Nastupa kao solista i kamerni muzičar na koncertnim podijumima širom zemlje i u inostranstvu.

Jelena Dimitrijević (Beograd) je završila SMŠ Dr Vojislav Vučković u klasi Biljane Jakšić-Nikolić, kao i osnovne i magistarske studije na FMU u klasi Jasne Maksimović. Kao član Svetskog omladinskog orkestra i Omladinskog orkestra Gustav Maler je nastupala na turnejama širom Evrope i Azije imajući priliku da radi sa dirigentima kao što su Ivan Fišer, Jakov Krajzberg, Aleksandar Vedernikov, Kristof Matijas-Miler i drugi. Dobitnica je prvih Republičkih nagrada kao i sepcijalne nagrade međunarodnog takmičenja Petar Konjović. Bila je član orkestrara kao što su Kamerata Serbika, Simfonijeta, Gudači Sv.Đorđa i orkestar Ljubica Marić. Stalni je član ansambla Isidore Žebeljan, kao i honorarni saradnik orkestra Beogradske opere, orkestra Kamerata Akademika iz Novog Sada i ansambla Gradilište. Sa ansamblom Metamorfozis je ostvarila brojne snimke i nastupe širom Srbije. Kao vođa drugih violina orkestra No Border je učestvovala u relaizaciji produkcije kamerne opere Magbet u kolabiraciji sa Južnoafričkim rediteljem i pevačima Ovo izvođenje je veoma uspešno izvedeno na festivalima širom sveta (Beč, London, Roterdam, Pariz, Lisabon, Hamburg, Južna Koreja, Australija…). Član je Beogradske filharmonije od 2006. godine, gde je dve godine provela na mestu zamenika koncertmajstora. Angažovana je kao mentor i medijator na predavanjima u okviru projekta Filhademija Beogradske filharmonije.

Marko Bogdanović (Beograd, 1982) je maturirao na odseku za klavir MŠ Dr Vojislav Vučković u klasi prof. Branke Žiravac-Jeremić. Završio je i osnovno muzičko obrazovanje na odseku za solo-pevanje u MŠ Mokranjac u klasi  prof. Georgija Minova. Diplomirao je na odseku za klavir FMU u Beogradu (2009), a tokom studija je učio u klasama prof. Aleksandra Šandorova i prof. Aleksandre Pavlović. Trenutno je student doktorskih akademskih studija na katedri za kamernu muziku u klasi prof. Ljudmile Popović. Dobitnik je nagrada na domaćim i međunarodnim takmičenjima, od kojih su najznačajnije druge nagrade na Međunarodnom konkursu Nikolaj Rubinštajn (Pariz, 1997), Međunarodnom konkursu mladih pijanista Frederik Šopen (Rim, 1998), kao i prva nagrada na Republičkom takmičenju u Beogradu (1999). Tokom školovanja je koncertirao kao solista i u ansamblu u Srbiji i u inostranstvu. Od značajnijih koncerata izdvaja se solistički nastup s ansablom Vojske Srbije Stanislav Binički (2008). Radi kao nastavnik klavira i klavirski saradnik u MŠ Josif Marinković u Beogradu. Angažovan je i kao honorarni umetnički saradnik na Muzičkoj akademiji na Cetinju. Kao zvanični umetnički saradnik je učestvovao u realizaciji brojnih međunarodnih konkursa i majstorskih kurseva. Aktivan je kao kamerni muzičar i redovno nastupa u okviru raznovrsnih ansambala.

 

 

Loading...