Koncert violinistkinje Milane Smiljanić i pijaniste Dinka Blagojevića

14.09.2020., 20:00

Milana Smiljanić i Dinko Blagojević sarađuju već dugo vremena i redovno održavaju koncerte u Banjaluci, kao i u regionu. Ovom prilikom izvešće neke od najpoznatijih sonata za violinu i klavir.

Prema odluci Vlade Republike Srbije kojom se dozvoljava održavanje kulturnih događaja uz propisane epidemiološke mere za suzbijanje širenja virusa COVID-19, uz izvođača i organizatore, predviđen broj mesta za publiku u Galeriji Artget je 25.
Zbog ovako ograničenog broja, molimo Vas da svoje mesto rezervišete prijavom (naglasiti za koji koncert) na e-mail adresu lidija.maric@kcb.rs ili telefonom na 011 2622 058. Prijavljivanje je moguće do dana koncerta (ponedeljak, 14. septembar) u 12 sati ili dok se mesta ne popune.

Već narednog dana, snimak dela koncerta će biti postavljen na youtube kanalu Kulturnog centra Beograda i dostupan nedelju dana svima koji nisu uspeli da prisustvuju događaju zbog organičenja.

Program:
Johan Sebastijan Bah
Sonata za violinu i klavir u Ge-duru, BWV 1019
Allegro
Largo
Allegro
Adagio
Allegro

Volfgang Amadeus Mocart
Sonata za violinu u klavir u Ef-duru, K 377
Allegro
Theme with 6 Variations. Andante
Tempo di Menuetto

Sezar Frank
Sonata za violinu i klavir u A-duru, FWV 8
Allegretto ben moderato
Allegro
Recitativo – Fantasia. Ben moderato – molto lento
Allegretto poco mosso

Biografije:
Milana Smiljanić
(Sarajevo, 1989) je završila MŠ Vlado Milošević u Banjaluci. Studije viloine je završila na Akademiji umjetnosti u Banjaluci, kod profesora Uroša Pešića i Marije Jokanović, gde je stekla i Master diplomu 2019. godine  u klasi prof. Jokanović. Dobitnica je brojnih nagrada na takmičenjima širom regiona. Po završetku obrazovanja u srednjoj muzičkoj školi, 2006. godine, učestvovala je na državnom takmičenju u Kaknju, i kao laureat takmičenja dobila priliku da pohađa majstorski kurs violine i kamerne muzike za gudače Džefrija Vortona (SAD) u Grožnjanu. Tokom školovanja nastupala je na brojnim koncertima i manifestacijama u BiH, Srbiji i Crnoj Gori. Od 2010. godine, član je Udruženja muzičkih umjetnika Republike Srpske kao član gudačkog trija, sa kojim je održavala  koncerte širom Republike Srpske. Kao koncertmajstor učestvovala je u projektu didaktičkih koncerata u R. Srpskoj koji je realizovan tokom 2010. godine.Član je Banjalučke filharmonije i sastava Bandoneon Square i Palladio String Quartet sa kojima u zemlji i inostranstvu. Od 2010. do 2016. godine, radila je kao profesor violine u MŠ Vlado Milošević. Godine 2016. je postala asistent na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, a 2020. godine stiče zvanje višeg asistenta.

Dinko Blagojević (Gradiška,1975) muzičko obrazovanje je započeo u Gradišci, a nastavio u Banjaluci i potom u Zemunu u klasama Branke Kuzmanović i Zorane Grbić. Diplomirao je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Nevene Popović, a  magistrirao na Akademiji umjetnosti u Banjoj Luci u klasi iste profesorke. Usavršavao se na majstorskim kursevima Dušana Trbojevića, Nevene Popović, Žan-Kloda Penetijea i Aleksandra Serdara. Tokom školovanja je nastupao kao solista i član kamernih ansambala na različitim muzičkim svečanostima u Beogradu i Novom Sadu. Dobitnik je nagrada na takmičenjima od kojih se ističu Petar Konjović u Beogradu (1993), Frederik Šopen u Rimu (1994) i Nikolaj Rubinštajn u Parizu (1997). Održao je solističke koncerte u Beogradu (DKSG, Galerija SANU, Galerija Artget), Gradišci i Doboju, a snimao je za RTS i Radio-televiziju Republike Srpske. Od prvih dana profesionalnog angažmana u Banjoj Luci učestvuje u nizu nastupa i tako doprinosi bogatstvu muzičkog života grada. Prvi solistički koncert u Banskom Dvoru održao je 2000. godine. Intenzivno sarađuje sa Srpskim pevačkim društvom Jedinstvo, kao i sa ženskim gradskim horom  Lira iz Gradiške. U Gradišci i Banjoj Luci održao je resitale sa kanadaskim sopranom Silvi Dišeno. Nastupao je sa orkestrom Pro Klasika kao i sa orkestrom Akademije umjetnosti u Banjaluci. Trenutno radi kao vanredni profesor na katedri za klavir Akademije umjetnosti u Banjaluci.

Podsećamo da tokom boravka u Kulturnom centru Beograda, posetioci treba da se pridržavaju svih preventivnih mera, kao što su nošenje zaštitne maske i održavanje međusobnog rastojanja od najmanje jednog i po metra između dva lica.

Loading...