Rezultati konkursa za izlagačku sezonu 2021. u galeriji Podroom KCB-a

15.09.2020., 12:00-20:00

Na osnovu manjeg broja pristiglih predloga na javnom međunarodnom konkursu za izlaganje u galeriji Podroom u odnosu na dosadašnje godine (39), savet koji je radio u sastavu Branka Benčić, istoričarka umetnosti i novoimenovana direktorka Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, Ibro Hasanović, vizuelni umetnik i Zorana Đaković Miniti, pomoćnik direktora za programe KCB-a odabrao je izložbene projekte sledećih autora i autorki koji će biti realizovani tokom 2021. godine:

Mika Tanila, Igor Grubić, Katarina Petrović, Tanja Ostojić, Izvanredni Bob i Eva Kotatkova/Dominik Lang

S obzirom na odlaganje pojedinih izložbi planiranih za tekuću godinu kao i pomeranje realizacije 58. Oktobarskog salona – Beogradskog bijenala, koji će tokom 2021. godine biti delom predstavljen i u galerijama KCB-a i, ukupni broj izložbenih termina za redovni godišnji program u galeriji Podroom je znatno umanjen.

Reč je o samostalnim projektima koji su nastajali na osnovu dugogodišnjeg rada, istraživanja i bavljenja specifičnim temama, a koji se bave odnosom dokumentarnog i eksperimentalnog, realnog i imaginativnog, moći i ugroženosti, migracijama kao i različitim perspektivama sagledavanja i fenomenima devedesetih u zemljama bivše Jugoslavije. Kroz direktnu saradnju sa već renomiranim autorima iz zemlje i inostranstva, koji imaju dugo iskustvo rada na svetskoj likovnoj sceni,  ali i onih koji su na početku profesionalne karijere i podrazumevaju produkciju novih radova , u programima koji prate izložbe biće otvoreno i pitanje uloge galerijskog prostora u aktuelnom vremenu.

Izložbeni projekti dugogodišnje saradnje sa galerijom Vajtčapel iz Londona, Međunarodni film umetnika (Artists’s Film International) i udruženjem Viva Comix biće realizovani početkom naredne izlagačke sezone.

Zahvaljujemo se svima koji su poslali predloge, žao nam je da nije moglo biti više termina i čestitamo onima čiji su predlozi odabrani.

Loading...