20. Međunarodni festival „Dani orgulja – Dies organorum“: DALIBOR MIKLAVČIČ

11.10.2020., 20:00

Svečano otvaranje jubilarnog izdanja „Dana orgulja“ je prilika da se podsetimo početaka i da se ponovo sretnemo sa prijateljem, saradnikom i nekadašnjim selektorom Festivala, orguljašem i profesorom iz Ljubljane, Daliborom Miklavčičem.

Svi kulturni događaji u Beogradu se i dalje održavaju uz propisane epidemiološke mere za suzbijanje širenja virusa COVID-19, te je broj mesta za publiku u Katedrali Blažene Djevice Marije smanjen na 100.
Zbog ovih ograničenja, molimo Vas da svoje mesto rezervišete prijavom (naglasiti za koji koncert) na e-mail adresu lidija.maric@kcb.rs ili telefonom na 011 2622 058. Prijavljivanje je moguće do petka, 9. oktobra u 12 sati ili dok se mesta ne popune.
Već narednog dana, snimak dela koncerta će biti objavljen na Youtube kanalu Kulturnog centra Beograda i dostupan nedelju dana svima koji nisu uspeli da prisustvuju događaju zbog ograničenja.

Snimak dela koncerta možete pogledati na ovom linku.

Ove godine, ulaz u Katedralu Blažene Djevice Marije biće moguć iz ulice Internacionalnih brigada 66.

Program:
Paul Hofhajmer (1459–1537)
Salve Regina, Mater misericordiae
sudeluje Hor Vox Organalis

Eustaš du Kourua (1549–1609)
Tri fantazije na Bogorodičinu himnu Une Jeune Fillette
a 3
(Une jeune fillette de noble coeur)
a 4 (Voisi l’ancelle du Sauveur Jésus-Christ)
a 5 (Mon âme magnifie Dieu mon Sauveur)
sudeluje Hor Vox Organalis

Johan Sebastijan Bah (1685-1750)
Koncert za orgulje u Ge-duru, BWV 592
Ordinario – Grave – Presto

Dalibor Miklavčič (1971)
Improvizacija na zadatu temu

Moris Dirifle (1902–1986)
Preludijum i fuga na ime Alena, op. 7

Žan Alen (1911–1940)
Litanies, JA 119

Biografija:
Dalibor Miklavčič (Ljubljana, Slovenija) je studirao orgulje i kompoziciju na Univerzitetu za muziku u Beču. Usavršavao se u polju rane muzike u Milanu kod Lorenca Gijelmija. Kao mladi muzičar, osvajao je nagrade na evropskim takmičenjima (EMCY 1989. i 1992. godine) i nastupao je širom Evrope i Azije. Njegovi kompakt diskovi sa muzikom za orgulje dobili su pohvale međunarodne kritike (Orgel International, Nemačka). Posvećen je istraživanju i interpretaciji muzike na dva veoma zanimljiva instrumenta: pedalnom klaviru i pedalnom čembalu. Njegovi nastupi u Evropi su izuzetno pozitivno ocenjeni. Trenutno radi na projektu rekonstrukcije klavira sa pedalom iz romantičarskog perioda.
Kao gostujući profesor Miklavčič je predavao orgulje i improvizaciju na Muzičkom univerzitetu u Gracu u periodu od 2006. do 2009. godine. Od 2007. predaje na Muzičkoj akademiji u Ljubljani, a od 2000. godine je profesor orgulja u Zavodu Sv. Stanislava u Ljubljani. Održava majstorske kurseve na vodećim akademijama širom Evrope, kao što su Kraljevski koledž u Londonu, Visoka škola za muziku u Libeku, Akademija Franc List u Budimpešti, Konzervatorijum u Beču i Muzička akademija u Geteborgu. Takođe predaje u letnjim školama širom Evrope. Član je žirija na međunarodnim takmičenjima orguljaša, kao što je Bach-Wettstreit an der Bachorgel u Arnštatu. Nastupa u duu sa interpretatorima barokne violine (Simon Standidž, Enriko Onofri…) i kao solista sa ansamblom Haydn Sinfonietta Wien. Dalibor Miklavčič je snimao sa mecosopranom Bernardom Fink i bas-baritonom Markosom Finkom.
Bio je predsednik Slovenačkog orguljaškog društva (2000-2005). Od 1995. godine je dizajnirao 25 novih orgulja za slovenačke graditeljske kuće (uključujući i kopije instrumenata Z. Hildebranda, 2007. godine i A. Kavaje-Kola, 2008. godine koje su međunarodno prepoznate). Dalibor Miklavčič je učinio mnogo na popularizaciji muzike za orgulje širom Slovenije zahvaljujući preko 100 prenosa koncerata na Radio Sloveniji.

Dalibor Miklavčič na festivalu Dani orgulja – Dies organorum
Dalibor Miklavčič je bio važan član tima koji je pokrenuo festival Dani orgulja – Dies organorum. Na prvom izdanju Festivala je nastupio 1. jula 2001. godine, a potom je 4 dana intenzivno radio sa studentima orgulja iz Beograda pripremajući ih za završni koncert Festivala. Održavajući tada započetu tradiciju, dok god je bilo uslova, Festival je zatvaran koncertom polaznika Letnje škole orgulja. Miklavčič je u prvoj deceniji festivala bio savetnik, selektor programa, nosilac Letnje škole orgulja, a pre svega prijatelj. Bio je posvećen promociji Dana orgulja na evropskoj muzičkoj sceni. Na Festivalu je nakon prvog izdanja nastupio i 2006. i 2007. godine, a sa nama je bio i na jubilarnom 10. izdanju 2010. godine. Drago nam je da je uprkos svim poteškoćama uspeo da sa nama proslavi i jubilej 20 godina festivala.

Festival „Dani orgulja“ podržalo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Loading...