20. Međunarodni festival “Dani orgulja – Dies organorum”: PAVEL KOHOUT

15.10.2020., 20:00

Češki orguljaš Pavel Kohout je do sada nastupio šest puta u Beogradu, svaki put u okviru festivalskog programa, birajući za program virtuozna orguljska dela i transkripcije čuvenih orkestarskih kompozicija. Posebno mesto na svojim koncertima čuva za dela čeških autora, promovišući tako češku orguljašku školu.

Svi kulturni događaji u Beogradu se i dalje održavaju uz propisane epidemiološke mere za suzbijanje širenja virusa COVID-19, te je broj mesta za publiku u Katedrali Blažene Djevice Marije smanjen na 100.
Zbog ovih ograničenja, molimo Vas da svoje mesto rezervišete prijavom (naglasiti za koji koncert) na e-mail adresu lidija.maric@kcb.rs ili telefonom na 011 2622 058. Prijavljivanje je moguće do četvrtka, 15. oktobra u 12 sati ili dok se mesta ne popune.
Već narednog dana, snimak dela koncerta će biti objavljen na Youtube kanalu Kulturnog centra Beograda (ovde) i dostupan nedelju dana svima koji nisu uspeli da prisustvuju događaju zbog ograničenja.

MESTA ZA OVAJ KONCERT SU POPUNJENA.
Ove godine, ulaz u Katedralu Blažene Djevice Marije biće moguć iz ulice Internacionalnih brigada 66.

Program:
Johan Sebastijan Bah (1685–1750)
Preludijum i fuga u Es–duru, BWV 552

Ditrih Bukstehude (1637–1707)
Čakona u e–molu, BuxWV 160

Johan Gotfrid Valter (1684–1748)
Koncert za orgulje u ha-molu, LV 133 (prema Violinskom koncertu u e-molu, RV 275 A. Vivaldija)
Allegro
Adagio
Allegro

Jozef Klička (1855–1937)
Koncertna fantazija na motive simfonijske poeme Višegrad B. Smetane, op. 33

Luj Vjern (1870–1937)
Mesečina, op. 53

Sezar Frank (1822–1890)
Koral u a–molu, FWV 40

Biografija:
Češki orguljaš Pavel Kohout priznat je širom sveta kao virtuoz na orguljama i kao muzičar izuzetne muzikalnosti, tehnike i neposrednosti u interpretaciji.
Već sa 24 godine je osvojio prvu nagradu i nagradu J. S. Bah na prestižnom IV međunarodnom takmičenju orguljaša Musašino u Tokiju (2000), koje se smatra jednim od najvećih svetskih takmičenja za orguljaše. Ovaj uspeh otvorio mu je vrata mnogih renomiranih koncertnih prostora širom sveta i pomogao mu da stekne reputaciju izvrsnog koncertnog orguljaša. Osvojio je i prve nagrade na međunarodnim takmičenjima u Ljubljani 1995. i 1998. godine i u Vilnjusu 1999. godine, kao i nekoliko značajnih nagrada na međunarodnim takmičenjima u Pragu, Poznanju, Brižu i Libeku, uključujući i nagradu Dancing Angel, koju dodeljuje Evropska unija muzičkih takmičenja za mlade.
Redovno nastupa širom Evrope, Rusije, Azije, Australije, Novog Zelanda i SAD. Održao je koncerte na festivalima u Pragu, Parizu, Moskvi, Amsterdamu, Jerusalimu, Njujorku, Vašingtonu i drugim svetskim kulturnim centrima.
Diplomirao je u klasi prof. Jaroslava Tume i dr Ane Mačove na Muzičkom konzervatorijumu i Fakultetu muzičke umetnosti u Pragu. Nastavio je studije tehnike izvođenja na istorijskim orguljama u klasi renomiranog stručnjaka u ovoj oblasti, prof. Žaka van Ortmersena na Konzervatorijumu u Amsterdamu. Godine 2010. je doktorirao na temu istorijske izvođačke prakse češke i južnonemačke barokne orguljske muzike na Fakultetu muzičke umetnosti Akademije izvođačkih umetnosti u Pragu.
Kao predavač se oprobao na majstorskim kursevima i predavanjima širom sveta. Bio je član žirija različitih takmičenja. Kao saradnik Češkog nacionalnog radija radi na projektu Istorijske orgulje, istražujući orgulje u Češkoj.
Snimao je za brojne radio i TV stanice i objavio nekoliko kompakt-diskova: snimao je na orguljama Mundt iz 1673. godine u Tinskoj crkvi u Pragu (najstarijem instrumentu u Pragu), na orguljama Katzer & Weltzel iz 1783. godine u praškoj Loreti, na istorijskim instrumentima u Bohemiji i Moravskoj, kao i na baroknim orguljama u Sloveniji.
Više o Kohoutovim snimcima i nastupima možete pronaći na njegovom sajtu.

Pavel Kohout na festivalu „Dani orgulja – Dies organorum“
Kohout je prvi put na Festivalu nastupio 23. juna 2006. godine i svojim odličnim izvođenjem privukao veliku pažnju publike i stručne javnosti. Posebno se istakla njegova interpretacija dva Bahova koralna preludijuma (BWV 605 i 607), koji su kasnije uvršteni među numere prvog audio izdanja Festivala, dupli kompakt disk sa odabranim izvođenjima zabeleženim na festivalu od 2001. do 2006. godine. Odličan prvi utisak potvrđivao je svakog narednog gostovanja, 2008, 2010, 2013, 2017. i 2019. godine i tako postao najčešći strani učesnik festivalskog programa, miljenik publike, pouzdan saradnik i prijatelj Dana orgulja.

Festival „Dani orgulja“ podržalo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Loading...