Koncert flautistkinje Jovane Lazić i pijaniste Marka Bogdanovića

05.10.2020., 20:00

Oktobarske „Koncerte u galeriji“ započinjemo zvukom flaute, zahvaljujući Jovani Lazić i Marku Bogdanoviću koji će ovom prilikom izvesti kompozicije Šumana, Rahmanjinova i Hindemita.

Kulturni događaji se i dalje održavaju uz propisane epidemiološke mere za suzbijanje širenja virusa COVID-19, a uz izvođača i organizatore, broj mesta za publiku u Galeriji Artget smanjen je na 25.
Zbog ovih ograničenja, molimo Vas da svoje mesto rezervišete prijavom (naglasiti za koji koncert) na e-mail adresu lidija.maric@kcb.rs ili telefonom na 011 2622 058. Prijavljivanje je moguće do dana koncerta (ponedeljak, 5. oktobar) u 12 sati ili dok se mesta ne popune.
Već narednog dana, snimak dela koncerta će biti objavljen na youtube kanalu Kulturnog centra Beograda i dostupan nedelju dana svima koji nisu uspeli da prisustvuju događaju zbog organičenja.

Program:
Robert Šuman
Tri romanse, op. 94
Nicht schnell
Einfach, innig
Nicht schnell

Sergej Rahmanjinov
Vokaliza, op. 34/14

Robert Šuman
Adađo i alegro, op. 70

Paul Hindemit
Sonata za flautu i klavir
Heiter bewegt
Sehr langsam
Sehr lebhaft – Marsch

Biografije:
Jovana Lazić (Beograd, 1985) je stekla osnovno muzičko obrazovanje u klasi prof. Ivane Aleksić u MŠ Stanislav Binički i MŠ Vojislav Vučković. Završila je SMŠ Stanković u klasi  prof. Jelene Draškoci. Diplomirala je 2009. godine na FMU u Beogradu u klasi Prof. Ljubiše Jovanovića. Tokom školovanja se upoznaje i sa tehnikom sviranja traverzo flaute. Bila je stalni član Baroknog ansambla FMU. Dobitnica je brojnih nagrada na festivalima i takmičenjima.
Bila je stipendista internacionalnog kampa za mlade talente Interlochen art camp u Mičigenu (u konkurenciji nekoliko hiljada mladih talenata). Usavršavala se kod renomiranih svetskih profesora.
Sarađivala je sa orkestrom Beogradske filharmonije, a od 2009. godine honorarno svira drugu flautu i pikolo flautu u orkestru Pozorišta na Terazijama. Od 2010. godine ima status slobodnog umetnika i održava brojne resitale po renomiranim galerijama i ustanovama kulture u Beogradu i okolini.
Bila je angažovana na mestu druge flaute sa pikolom u Novom simfonijskom orkestru Makris fondacije, kao i u orkestru Narodnog pozorišta kao izvođač binske muzike.
Učestvovala je u izvođenju premijere opere Uda Cimermana Bela ruža u okviru projekta Sofije Perović.

Marko Bogdanović (Beograd, 1982) je maturirao na odseku za klavir MŠ Dr Vojislav Vučković u klasi prof. Branke Žiravac-Jeremić. Završio je i osnovno muzičko obrazovanje na odseku za solo-pevanje u MŠ Mokranjac u klasi  prof. Georgija Minova. Diplomirao je na odseku za klavir FMU u Beogradu (2009), a tokom studija je učio u klasama prof. Aleksandra Šandorova i prof. Aleksandre Pavlović. Trenutno je student doktorskih akademskih studija na Katedri za kamernu muziku u klasi prof. Ljudmile Popović. Dobitnik je nagrada na domaćim i međunarodnim takmičenjima, od kojih su najznačajnije druge nagrade na Međunarodnom konkursu Nikolaj Rubinštajn (Pariz, 1997), Međunarodnom konkursu mladih pijanista Frederik Šopen (Rim, 1998), kao i prva nagrada na Republičkom takmičenju u Beogradu (1999). Tokom školovanja je koncertirao kao solista, i u ansamblu, u Srbiji i u inostranstvu. Od značajnijih koncerata izdvaja se solistički nastup sa ansablom Vojske Srbije Stanislav Binički (2008). Radi kao nastavnik klavira i klavirski saradnik u MŠ Josif Marinković u Beogradu. Angažovan je i kao honorarni umetnički saradnik na Muzičkoj akademiji na Cetinju. Kao zvanični umetnički saradnik je učestvovao u realizaciji brojnih međunarodnih konkursa i majstorskih kurseva. Aktivan je kao kamerni muzičar i redovno nastupa u okviru raznovrsnih ansambala.

 

 

Loading...