16. Filmski festival Slobodna zona / 6.11.

06.11.2020., 10:30

 

10:30 Kompas Slobodne zone: Pad kralja + panel diskusija

Reditelj: Rodrigo Sorogoyen
Zemlja: Španija, Francuska
Godina: 2018.
Trajanje: 142′
Jezik: Španski
Uloge: Antonio de la Torre, Mónica López, Josep Maria Pou

EU ZONA promena

Sinopsis
Manuel je uticajni političar u regionu kojem sve ide od ruke. Međutim, njegov savršeni život počinje da se raspada nakon što su procurile vesti o njegovom učešću u korupcijskom fondu sa Pakom, jednim od njegovih najboljih prijatelja. Dok mediji počinju da izveštavaju o razmerama skandala, stranka se zbija u redove i samo Pako izlazi neozleđen. Manuel je proteran iz kraljevstva, a izdali su ga oni koji su mu bili prijatelji do pre samo nekoliko sati. Iako stranka želi da na njega svali svu odgovornost, Manuel se ne predaje. Uz jedinu potporu supruge i ćerke, Manuel shvata da je primoran da se bori protiv mašinerije korupcije koja je godinama dobro podmazivana kao i protiv partijskog sistema u kojem kraljevi propadaju, ali carstva opstaju.

O reditelju
Rodrigo Sorogojen studirao je film na Školi za film i audiovizuelnu umetnost u Madridu. Profesionalnu karijeru započeo je kao scenarista na TV serijama. Kada je imao 25 godina, korežirao je svoj prvi igrani film Osam sastanaka. Za film Stokholm (2013.) osvojio je brojna priznanja, uključujući i nagradu Feroz za najbolji film, španski ekvivalent Zlatnog globusa. Sa filmom Neka nas Bog spasi, 2016. osvojio je nagradu žirija za najbolji scenario u San Sebastianu i Goju za najboljeg glumca (Roberto Alamo).

Festivali i nagrade:

London Film Festival 2018
San Sebastian International Film Festival 2018
Toronto International Film Festival 2019

13:30 Krvne veze + Future is Here I / srednjoškolske projekcije

Reditelj: Jeanette Nordahl
Zemlja: Danska
Godina: 2020.
Trajanje: 89′
Jezik: Danski
Uloge: Sandra Guldberg Kampp, Sidse Babett Knudsen, Joachim Fjelstrup

Selekcija 14+

 

Sinopsis
Nakon tragične smrti svoje majke, sedamnaestogodišnja Ida se useljava kod tetke Bodil i njena tri odrasla sina. Ida u početku nalazi utehu u njihovom domu koji je ispunjen fizičkom nežnošću i snažnim osećajem jedinstva. Ali mračnija stvarnost kriminalnog načina života njene porodice i toksična dinamika polako je guraju da prihvati nasilje, zavisnost i zastrašivanje kao normalno. Tek kad situacija izmakne kontroli, Ida shvata da je ljubav i nasilje postalo nemoguće razdvojiti. Sumnjajući da li zaista pripada ovom lojalnom, ali opasnom matrijarhu i bratstvu na ivici, Ida se suočava sa istim pitanjem sa kojim se majka suočavala pre nje: koliko daleko ste spremni da idete za svoju porodicu?

O rediteljki
Rođena 1985. godine, ova danska rediteljka završila je svoje studije 2012. godine u školi filma Super16. NJen diplomski rad, film Waiting for Phil, bio je nominovan za nagradu danskog Oskara, za najbolji kratak film (2013.) Tokom studija radila je kao asistent režije na mnogim ostvarenjima uključujući film The Keeper of Lost Causes, kao i na višenagrađivanoj danskoj televizijskoj seriji Borgen. NJen kratak film Nylon premijerno je prikazan 2016. na Filmskom festivalu u Geteborgu. Film Krvne veze je njeno debitantsko igrano ostvarenje.

Festivali i nagrade:

Zurich Film Festival 2020
Berlin International Film Festival 2020
Reykjavik International Film Festival 2020

16:00 Epicentar (dok.)

Reditelj: Hubert Sauper
Zemlja: Austrija, Francuska
Godina: 2020.
Trajanje: 108′
Jezik: Španski
Uloge: Oona Chaplin

Međunarodna selekcija

Sinopsis
Od svetski poznatog filmskog stvaraoca Huberta Saupera – režisera pobedničkog filma Dolazimo kao prijatelji na Sundance festivalu i tvorca filma Darvinov košmar nominovanog za Oskara – dolazi Epicentar, imerzivan i metaforičan portret postkolonijalne, „utopijske“ Kube, gde se još uvek oseća eksplozija USS Maine mornarice iz 1898. godine. Ova velika eksplozija okončala je špansku kolonijalnu dominaciju u Americi i započela eru američke vladavine. U isto vreme i na istom mestu rodilo se moćno oružje: bioskop kao propaganda. U filmu Epicentar Sauper istražuje vek internacionalizma i stvaranja mitova, zajedno sa izvanrednim narodom Havane – posebno njenom decom, koju naziva „mladim prorocima“ – da ispituju vreme, imperijalizam i sam bioskop.

O reditelju
Hubert Sauper rođen je u Kicbilu, na području Tirolskih Alpa. Nakon provedenog detinjstva u Austriji, živeo je u Velikoj Britaniji, Italiji, SAD-u, Tanzaniji, Kongu i Južnom Sudanu. NJegova „matična baza“ od sredine 90-ih je Francuska. Filmsku režiju studirao je delimično u Beču i Parizu i diplomirao sa odličnim uspehom. Sauperovi društveno-politički i poetski filmovi osvojili su preko 50 glavnih međunarodnih nagrada, među kojima su nagrade na Venecijanskom filmskom festivalu, Berlinalu, Sandensu, kao i Austrijske i Evropske filmske nagrade. NJegov dokumentarac Darvinov košmar (2004) nominovan je za Oskara u kategoriji Najbolji dokumentarac 2006. godine. Kao glumac igrao je u nekoliko kratkih filmova i u dva dugometražna filma, U krugu irisa i Plava daljina.

Festivali i nagrade:

Grand Jury Prize – Sundance Film Festival 2020
Tel Aviv Documentary Film Festival 2020
CPH Dox 2020

18:30 Akasa, moj dom (dok.)

Reditelj: Radu Ciorniciuc
Zemlja: Rumunija
Godina: 2020.
Trajanje: 86′
Jezik: Rumunski
Uloge: Gica Enache, Vali Enache, Rica Enache

Horizonti Balkana

 

Sinopsis
Dve decenije je porodica Enake, roditelji i njihovo devetoro dece, živela u baraci usred divljine Bukureštanske delte — napuštenog rečnog ušća, jednog od najvećih urbanih rezervata prirode na svetu, sačinjenog od jezera i nekoliko stotina životinjskih vrsta i retkih biljaka. Kada je vlast odlučila sa preuzme kontrolu nad ovim retkim urbanim ekosistemom, porodica Enake je bila prinuđena da se preseli u grad — u novu realnost koju nisu poznavali. Deca, navikla da provode dane u prirodi, morala su da se prilagode gradskom životu — da idu u školu umesto na jezero, a ribarske štapove zamenili su mobilnim telefonima. Njihov identitet je doveden u pitanje, a potom je i transformisan, zajedno sa doživljajem slobode i porodičnim odnosima.

O reditelju
Radu Čorničuk je koosnivač prve samostalne medijske organizacije u Rumuniji — Casa Jurnalistului. Radi kao novinar i istraživački reporter, fokusirajući se na teme vezane za ljudska prava, dobrobit životinja i ekološka pitanja širom sveta. NJegov rad prikazivan je u emisijama na televizijskim stanicama Channel 4 News, The Guardian i Al Jazeera. Odlikovan je brojnim međunarodnim nagradama, među kojima su i nagrade organizacija: Amnesty International, the Royal Television Society i The Wincott Foundation.

 Festivali i nagrade:

Special Jury Award for Cinematography – Sundance 2020
Best Feature-Length Documentary – Krakov Film Festival 2020
Human Rights Award – Sarajevo Film Festival 2020

21:00 Ovo je naša zemlja

Reditelj: Lucas Belvaux
Zemlja: Francuska, Belgija
Godina: 2017.
Trajanje: 117′
Jezik: French
Uloge: Émilie Dequenne, André Dussollier, Guillaume Gouix

EU ZONA promena

Sinopsis
Marin le Pen je poražena na francuskim izborima koji su doveli na vlast Emanuela Makrona, ali njena krajnje desničarska stranka sa svojom nacionalističkom, antiimigrantskom platformom, nastavlja da postoji kako bi nahranila strah i nezadovoljstvo koji su se rodili pobedom Donalda Trampa na američkim izborima. Ovo je naša zemlja je priča o samohranoj majci iz radničke klase na severu Francuske, koja se naivno odlučuje na kandidaturu za gradonačelnicu, predstavljajući Patriotski blok. Zahvaljujući šarmantnom Andreu Dusolijeru, u ulozi cenjenog gradskog lekara, retorika populista preuzima kontrolu nad umom biračkog tela. U filmu se pojavljuje i Katarina Žakob u ulozi plavokose liderke koja se nikada nije susrela sa nezadovoljnom gomilom koju nije mogla učiniti još gnevnijom.

O reditelju
Luka Belvo je belgijski glumac i filmski reditelj, rođen 14. novembra 1961. godine. Režirao je Triologiju sačinjenu od tri filma sa povezanim pričama i likovima, ali različitog žanra: Cavale — triler, Un couple épatant — komedija i Après la vie — melodrama, za koju je osvojio nagradu André Cavens. La Raison du plus faible je prikazan na Kanskom festivalu 2006. godine, dok je film One Night nominovan za nagradu Magrit u sedam kategorija, pobedivši u onoj za najbolji scenario. Pored toga, Belvo glumi u filmu Merry Christmas (2005). Brat je Remija i Bruna Belvoa.

Festivali i nagrade:

Best Actress: Émilie Dequenne – Magritte Awards, Belgium 2018
Rotterdam International Film Festival 2017
Istanbul International Film Festival 2017

Loading...