16. Filmski festival Slobodna zona / 7.11.

07.11.2020., 10:30

10:30 Kompas Slobodne zone: Ovo je naša zemlja + panel diskusija

Reditelj: Lucas Belvaux
Zemlja: Francuska, Belgija
Godina: 2017.
Trajanje: 117′
Jezik: French
Uloge: Émilie Dequenne, André Dussollier, Guillaume Gouix

EU ZONA promena

 

Sinopsis

Marin le Pen je poražena na francuskim izborima koji su doveli na vlast Emanuela Makrona, ali njena krajnje desničarska stranka sa svojom nacionalističkom, antiimigrantskom platformom, nastavlja da postoji kako bi nahranila strah i nezadovoljstvo koji su se rodili pobedom Donalda Trampa na američkim izborima. Ovo je naša zemlja je priča o samohranoj majci iz radničke klase na severu Francuske, koja se naivno odlučuje na kandidaturu za gradonačelnicu, predstavljajući Patriotski blok. Zahvaljujući šarmantnom Andreu Dusolijeru, u ulozi cenjenog gradskog lekara, retorika populista preuzima kontrolu nad umom biračkog tela. U filmu se pojavljuje i Katarina Žakob u ulozi plavokose liderke koja se nikada nije susrela sa nezadovoljnom gomilom koju nije mogla učiniti još gnevnijom.

O reditelju

Luka Belvo je belgijski glumac i filmski reditelj, rođen 14. novembra 1961. godine. Režirao je Triologiju sačinjenu od tri filma sa povezanim pričama i likovima, ali različitog žanra: Cavale — triler, Un couple épatant — komedija i Après la vie — melodrama, za koju je osvojio nagradu André Cavens. La Raison du plus faible je prikazan na Kanskom festivalu 2006. godine, dok je film One Night nominovan za nagradu Magrit u sedam kategorija, pobedivši u onoj za najbolji scenario. Pored toga, Belvo glumi u filmu Merry Christmas (2005). Brat je Remija i Bruna Belvoa.

Festivali i nagrade:

Best Actress: Émilie Dequenne – Magritte Awards, Belgium 2018
Rotterdam International Film Festival 2017
Istanbul International Film Festival 2017

16:00 Dobro došli u Čečeniju (dok.)

Reditelj: David France
Zemlja: SAD
Godina: 2020.
Trajanje: 107′
Jezik: Ruski, čečenski, engleski
Uloge: Olga Baranova, David Isteev, Maxim Lapunov

Međunarodna selekcija

 

Sinopsis

Dobro došli u Čečeniju režisera Dejvida Fransa, priznatog pisca i reditelja nominovanog za Oskara, prati grupu hrabrih aktivista koji rizikuju svoje živote kako bi se suprotstavili aktuelnoj anti-LGBTQ kampanji u Čečenskoj Republici. Uz neograničen pristup informacijama i očuvanje anonimnosti učesnika, dokumentarac razotkriva nedovoljno istražene zločine, istovremeno ističući izvanrednost grupe ljudi koja se suprotstavila smrtonosnoj brutalnosti učesnika kampanje.

O reditelju

Dejvid Frans je reditelj nominovan za Oskara, autor bestselera i nagrađivani istraživački novinar. Njegov rediteljski debi, How to Survive a Plague, pozdravljen je od strane kritike kao inovativan i uticajan filmski narativ i deo je stalnog repertoara na univerzitetima, kao i od strane društvenih zajednica i organizacija za pružanje pomoći ljudima obolelim od AIDS-a. Pojavio se na preko 20 lista Best of the Year (časopis Time i Entertainment Weekly), osvojivši Medijsku nagradu GLAAD, kao i mnoga prestižna odlikovanja (the Gotham Awards, the International Documentary Association, the New York Film Critics Circle, the Boston Society of Film Critics, the Provincetown Film Festival, i dr). Film How to Survive a Plague je nominovan za nagrade Oskar i Emi, kao i za nagradu Pibodi.

Festivali i nagrade:

Documentary Film Editing Award – Sundance Film Festival 2020
Amnesty International Film Prize, Activist Award – Berlinale 2020
Audience Award – Hot Docs Canadian International Documentary Festival 2020

18:30 O jednoj mladosti (dok.)

Reditelj: Ivan Ramljak
Zemlja: Hrvatska
Godina: 2020.
Trajanje: 78′
Jezik: Hrvatski
Uloge: Ivan Ramljak, Marcela Skobal, Nevena Caklovic

Horizonti Balkana

Sinopsis

Trinaest godina nakon neočekivane smrti svog nekadašnjeg najboljeg prijatelja, reditelj pokušava da rekonstruiše svoj život i njihovu vezu, koristeći samo fotografije i video materijale koje je njegov prijatelj tada snimio. Film o izgubljenoj generaciji hrvatske omladine s kraja devedesetih, koja pokušava da pronađe svoj identitet nakon razornog rata.

O reditelju

Ivan Ramljak (rođen 1974.) je filmski kritičar, reditelj i nezavisni kustos. Od 2013. godine uređuje program pod nazivom Kratki utorak u kinu Tuškanac u Zagrebu, a od 2016. umetnički je direktor Tabor filmskog festivala. Do sada je režirao devet kratkih filmova i jedan srednjemetražni film, od kojih su četiri u saradnji sa Markom Škobaljem. Njegov dosadašnji najuspešniji film bio je kratkometražni dokumentarni film Kino Otok (2016.), koji je prikazan na više od 40 međunarodnih festivala i osvojio je 6 nagrada, uključujuć́i FIPRESCI nagradu za najbolji istočnoevropski dokumentarac na goEast filmskom festivalu u Visbadenu. Njegov prvi srednjemetražni dokumentarni film Dom boraca imao je svetsku premijeru na festivalu Cinema du Reel 2018. godine i od tada je prikazan na desetak međunarodnih festivala. O jednoj mladosti je njegov prvi dugometražni dokumentarni film.

Festivali i nagrade:

Best Balkan Documentary – Dokufest 2020
Grand Prix – Dani Hrvatskog Filma 2020
Open City Documentary Festival 2020

21:00 DNK

Rediteljka: Maïwenn
Zemlja: Francuska, Alžir
Godina: 2020.
Trajanje: 90′
Jezik: Francuski
Uloge: Louis Garrel, Maïwenn, Marine Vacth

Međunarodna selekcija

Sinopsis

Leto u Parizu, a grad je pust. Než redovno posećuje svog voljenog dedu Alžirca u domu za penzionere. Emir ju je odgojio i pružio zaštitu od njenih otrovnih roditelja. Okružena je brojnim članovima porodice – braćom, sestrom, tetkom, majkom. Odnosi između njih su teški, ispunjeni nezadovoljstvom i gorčinom. Emirova smrt eskaliraće porodične tenzije i izazvaće duboku krizu identiteta za Než.

O rediteljki

Maiven je rođena 1976. godine, a glumačku karijeru je započela još kao devojčica. Kad je imala 16 godina dobila je prvo dete sa rediteljem Lukom Besonom, koga je upoznala 1991. Nagađa se da je upravo ona bila inspiracija za lik Matilde u Besonovom filmu Leon Profesionalac iz 1994. godine. Kada se njihova veza završila, Maiven se vratila u Francusku i 2006. je režirala svoj prvi autobiografski film, Oprosti mi. Njen film Polisse osvojio je nagradu žirija na Filmskom festivalu u Kanu 2011. godine.

Festivali i nagrade:

Deauville Film Festival 2020
Cannes Film Festival 2020
Zurich Film Festival 2020

Loading...