16. Filmski festival Slobodna zona / 8.11.

08.11.2020., 10:30

10:30 Kompas Slobodne zone: Šuma (dok.) + panel diskusija

Rediteljke: Michaela Kirst, Monica Lãzurean-Gorgan, Ebba Sinzinger
Zemlja: Austrija, Rumunija, Nemačka
Godina: 2020.
Trajanje: 96′
Jezik:  Engleski, Rumunski, Ruski, Kineski, Španski
Uloge: Sascha Von Bismarck, David Gehl, Julia Maria Urrunaga
Produkcija: Wildart Film, 4 Proof Film, Filmtank
Website: https://www.wood.film/

Zelena zona

Sinopsis

Ilegalna seča drveća je globalni biznis koji donosi milijarde. Aleksander fon Bizmark, naslednik Čeličnog kancelara i šef Agencije za istragu životne sredine u Vašingtonu, uspešno traga za “drvnom” mafijom širom sveta – sa obojenom kosom, sakrivenom kamerom i opremom za snimanje glasa. Njegov glavni interes nije da razotkrije neki skandal, već da promoviše promenu svesti političara i građanstva i da formira nov kodeks ponašanja koji će važiti za globalnu ekonomiju i potrošače. Film Šuma je ekološki triler koji svoju napetost dobija iz naše svakodnevne tužne stvarnosti.

O rediteljkama

Monika Lazurean-Gorgan je bila producentkinja na filmu Adine Pintili Bez dodira koji je osvojio nagradu Zlatni medved. Sa njenom novoosnovanom kompanijom Manifest Film producirala je film Acasa, moj dom koji je dobio nagradu na Sandens festivalu 2020. godine. Takođe je uspešno režirala A Mere Breath iz 2016. koji je dobio nagradu za najbolji dokumentarac na Let’s Cee filmskom festivalu, kao i u Sarajevu.
Mikaela Kirst je dugo radila kao žurnalistkinja u Njujorku, dok od 2011. godine vodi berlinski ogranak Saga filma. Režira i producira dokumentarce namenjene za televiziju i za bioskop. Njeni filmovi, među kojima su Disgustingly Healthy, Brown Babies – Germany’s Lost Children ili Crime Scene Rain Forest su osvojili brojne nagrade.
Eba Sinzinger je producentkinja, scenaristkinja i režiserka. Među filmovima koje je ona producirala i koji su dobili nagrade u Berlinu, Veneciji i Lokarnu su Brothers of The Night i Domaine Patrika Čihe, The Forgotten Space Noela Burča i Alana Sekule, Pianomania. Osvojila je Austrijsku nagradu za režiju 1997. godine.

Festivali i nagrade:

CPH:DOX, F:act Award Competition 2020
Hot Docs, World Showcase 2020
Transilvania International Film Festival 2020

16:00 Insajder (dok.)

Rediteljka: Maite Alberdi
Zemlja: Čile
Godina: 2020.
Trajanje: 84′
Jezik:   Španski
Uloge: Sergio Chamy
Produkcija: Micromundo Producciones, Motto Pictures, Sutor Kolonko
Website: https://www.imdb.com/title/tt11394298/

EU ZONA promena

Sinopsis

Serđo je čileanski špijun. Tačnije rečeno, takozvani specijalni špijun – insajder! Izabran je preko oglasa u kome se izričito zahtevalo da kandidati imaju više od 80 godina, da nemaju problem sa moralnim dilemama i da imaju dobro pamćenje. Naime, Serđa je angažovao privatni detektiv kako bi otkrio da li u domu za stare postoji zlostavljanje na koje sumnja ćerka jedne od korisnica. Serđo je odličan kandidat, ali ne i idealan, jer kada na red dođe obuka za tehnološke i špijunske tehnike, on pomalo posustaje. Međutim, rešen je da istraje tražeći način da zaboravi nedavni gubitak supruge. A šta bi bio bolji lek od špijunskog zadatka koji mu je poveren? Ovaj neponovljivi i duhoviti dokumentarac prati Serđa, koji se tokom svog boravka u domu zbližava sa nekoliko njegovih korisnika i otkriva istinu kojoj se niko nije nadao.

O rediteljki

Maite Alberdi je studirala kinematografiju na Katoličkom univerzitetu u Čileu. Ona je scenaristkinja i rediteljka koja je razvila vrlo specifičan stil kojim uspeva da intimno predstavi likove baveći se njima kroz svakodnevne priče u malim svetovima. Režirala je The Lifeguard (2011), Tea Time (2015), I’m not from here (2016) i The Grown-Ups (2016).  Odabrana je za ličnost od globalnog uticaja (Global Shaper) 2013. godine od strane Svetskog ekonomskog foruma, a 2018. postala je član Akademije filmskih umetnosti i nauke.

Festivali i nagrade:

Sundance Film Festival 2020
Karlovy Vary International Film Festival 2020
Audience Award – San Sebastian Film Festival 2020

18: 30 U slavu kraljici (dok.)

Rediteljka: Tatia Skhirtladze, co-director: Anna Khazaradze
Zemlja: Austrija, Gruzija, Srbija
Godina: 2020.
Trajanje: 82′
Jezik:   Gruzinski, Ruski, Srpski, Engleski, Nemački
Uloge: Nona Gaprindashvili, Nana Ioseliani, Nana Alexandria
Produkcija: berg hammer film, AMOUR FOU Vienna, 1991 Productions, Playground produkcija

Sinopsis

Tokom Hladnog rata, četiri legendarne šahistkinje iz Gruzije donose revoluciju u ženskom šahu širom cele planete i postaju sovjetske ikone ženske emancipacije. U slavu kraljici otkriva njihove isprepletane biografije i prikazuje redak uvid u sadašnji život šahovskih velemajstorki Maje Čiburdanidze, Nane Aleksandrije, None Gaprindašvili i Nane Joseliani, kao i hroniku njihovog trajnog nasleđa.

O rediteljki

Tatija Škirtladze  vizuelna umetnica i režiserka koja živi u Beču i Tbilisiju. Diplomirala je umetničko obrazovanje u Gruziji i Austriji, a likovnu umetnost u Holandiji. Od 2011. radi kao senior artist na Univerzitetu primenjenih umetnosti u Beču. Njen rad oscilira između vizuelne umetnosti i filma, sa fokusom na umetnost specifičnu za određeni lokalitet i dugoročne projekte kombinovanih medija, prikazane na mnogim nacionalnim i međunarodnim mestima. Tatija takođe drži edukativne radionice fokusirane na audio-vizuelnu umetničku praksu. Izumiteljica je i ko-programerka „Mobile Pictures Project“, modula za filmsko obrazovanje koji koristi mobilne telefone.

Festivali i nagrade:

CinéDOC Tbilisi International Film Festival 2020
CinEast Film Festival, Luxembourg 2020

21:00 Nedelje (dok.)

Rediteljka: Alethea Avramis
Zemlja: Grčka, Francuska
Godina: 2020.
Trajanje: 80′
Jezik: Engleski
Uloge: Alethea Avramis, Tom Avramis, Toula Avramis
Produkcija: Heretic

Horizonti Balkana

Sinopsis

Nakon trideset godina službe u grčkoj pravoslavnoj crkvi u SAD-u, Tom Avramis, čovek poznat u zajednici po svojoj harizmatičnoj ličnosti i dinamičnim govornim sposobnostima, neočekivano odlučuje da napusti sveštenstvo. Kada se otkrije video dnevnik iz prošlosti, u kojem se Tom ispoveda iskazujući svoje misli, brige i sumnje kojima je bio obuzet dok je bio duhovni vođa, klupko priče počinje da se odmotava. Tek kada Tomova ćerka, Aletea, usmeri kameru prema njemu, otkrivaju se tajne o njegovoj prošlosti, ali i sadašnjosti. Sastavljajući delove Tomovog života, film Nedelje nam pruža uvid u razmišljanja i poglede jednog sveštenika — u ulogu koja je javna, ali čiji se unutrašnji svet tako retko istražuje. Ovo je egzistencijalno putovanje naizgled srećnog i ispunjenog čoveka, ispričano očima njegove ćerke; duboko lična, a opet univerzalna priča o istini, porodici, identitetu i nadi.

O rediteljki

Aletea C. Avramis, stvaralac koji radi na raskršću iskustvenog i interaktivnog doživljaja i tradicionalnog filmskog stvaralaštva. Trenutno je na položaju direktorke imerzivnog sadržaja kompanije MeowWolf iz LA-a. Bila je član producentskog tima nagrađivane VR (virtual reality) serije Sumorne oči čiji je narator Kolin Farel, a koja je objavljena na Oculus-u u maju 2020. Godine 2018. bila je i u produkcijskim timovima projekta VR BattleScar, koji se našao u zvaničnoj selekciji festivala Sandens i Trajbeka, a čiji je narator Rosario Doson, kao i trodelne serije SPHERES: Songs of Spacetime, čije su naratorke Džesika Čejstejn i Pati Smit, a koproducent Daren Aronofski. Iste godine, SPHERES je na Sandensu ušao u istoriju kao prvi VR projekat koji je privatni investitor razvio kao deo sedmocifrenog ugovora. Njen rad prikazan je na poznatim svetskim filmskim festivalima u Veneciji, Kanu, Sandens i SXSW.

Festivali i nagrade:

Thessaloniki Documentary Festival 2020
Aegean Docs International Film Festival 2020

 

 

 

Loading...