16. Filmski festival Slobodna zona / 9.11.

09.11.2020., 10:30

10:30 Kompas Slobodne zone: Umetnost sećanja + panel diskusija

Reditelj: Jelena Radenović
Zemlja: Srbija, Belgija, Velika Britanija
Godina: 2019.
Trajanje: 62′
Jezik:  Srpski, Engleski
Uloge: Miodrag Živković
Produkcija:  Fini Šnit Production
Website: https://www.facebook.com/Milestones

Titovo nasleđe

Sinopsis

Umetnost sećanja je dokumentarni film o monumentalnim spomenicima podignutim u periodu socijalizma na tlu bivše Jugoslavije. Osnovna namera filma je da na primeru spomenika pokaže da će prava umetnost opstati, naći put do publike i preživeti smene ideologija i političkih uređenja. Spomenici su istovremeno simboli stradanja i čovekove borbe za slobodu, za bolju i svetliju budućnost. O tome kako su nastali neki od najvažnijih spomenika i kako je bilo stvarati u tom periodu u filmu svedoči skulptor prof. Miodrag Živković, autor spomenika na Kadinjači, Tjentištu, u Kragujevcu… To su apstraktne konstrukcije, lišene ideoloških simbola (srp, čekić) i kulta ličnosti koji je veoma prisutan u spomeničkoj skulpturi drugih socijalističkih zemalja. Njihov oblik i dizajn su moderni, čak i futuristički, vizionarski, dok je njihova tehnička izvedba impresivna.

O rediteljki

Jelena Radenović je rođena u Beogradu 1979. godine. Završila je osnovne studije glume na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu. Više godina je radila kao novinar i urednik emisija na televiziji Studio B i B92. Trenutno radi u Školi filma Fokus na Kolarcu, gde predaje glumu za film i televiziju. Dokumentarni film Kuda dalje, čija je premijera (2015) je njen rediteljski prvenac. Film je podržala fondacija TEMPUS – program Evropske unije koji pomaže mladim umetnicima. Jelena takođe radi namenske, kratke filmove za UNTF (the UN Trust Fund to End Violence against Women) o organizacijama koje se bore za prava žena širom sveta.

Festivali i nagrade:

Free Zone Film Festival 2019
Underhill Fest 2020
South East European Film Festival 2020

13:30 Roka – devojčica koja će promeniti svet +Future is Here II  / srednjoškolske projekcije

Rediteljka: Katja Benrath
Zemlja: Nemačka
Trajanje: 101′
Jezik: Nemački
Uloge: Luna Maxeiner, Caspar Fischer Ortmann, Luise Richter
Produkcija: Relevant Film GmbH, Warner Bros. Film Productions Germany

Selekcija 14+

Sinopsis

Hrabra, zabavna i jedinstvena – to je Roka. Iako ima tek 11 godina, živi sama sa svojom vevericom dok je tata “posmatra” iz svemira. On je, naime, astronaut. Uz to, Roka po prvi put kreće u normalnu školu. Tamo će se odmah istaknuti svojim bezbrižnim i nekonvencionalnim karakterom, a sukobiće se i sa školskim nasilnicima. No neumorna devojčica ne staje, pokušaće da osvoji i srce svoje bake. Beskrajnim optimizmom Roka zajedno sa svojim novim prijateljima dokazuje da čak i dete ima moć da promeni svet.

O rediteljki

Katja Benrath diplomirala je pevanje i glumu u Beču, a magistrirala je na Hamburškom fakultetu za medije. Njen diplomski rad, film Watu Wote, osvojio je Studentski Oskar za najbolji strani igrani film. Roka – devojčica koja će promeniti svet je njen prvi dugometražni film.

Festivali i nagrade:

Gryphon Award – Best Film, Giffoni Film Festival 2019
Best Children’s Film – German Film Awards 2019

16:00 Uzidani

Reditelj: Igor Simić
Zemlja:Srbija
Godina: 2019.
Trajanje:14′
Jezik: Srpski,Ruski, Arapski, Engleski
Uloge: Nikola Đuričko, Ana Mandić, Marko Grabež
Produkcija: Demagog studio, Film Road Production
Website: https://igorsimic.com/Miracle-Milk

Horizonti Balkana

Sinopsis

Srpska politička scena u sedam kratkih poglavlja.

O reditelju

Igor Simić (rođen 1988.) je diplomirao filmsku režiju i filozofiju na Kolumbija univerzitetu u Njujorku. U svet filma i umetnosti ušao je svojim kratkim filmom Mislilac u supermarketu koji je premijerno prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu u Edinburgu i osvojio prvu nagradu na Art.Fair Cologne. Zajedno sa internacionalnim timom iz Pariza, Igor je napravio kratki satiriči film Naši čuvari [mali omaž], koji je premijerno prikazan na izložbi pokretnih slika na Bijenalu u Frankfurtu. Takođe, vodio je Demagog studio tokom razvijanja dve nagrađivane satirične video igre, Crisis Expert (o kvazi ekonomskim stručnjacima) i Children’s Play (o fabrici u kojoj deca prave igračke).

Festivali i nagrade:

Balkan Panorama Film Festival 2020

Jedna od nas (dok.)

Reditelj: Đuro Gavran
Zemlja: Hrvatska
Godina: 2020.
Trajanje: 51′
Jezik:  Hrvatski
Uloge: –
Produkcija: Pipser
Website: https://jednaodnas.com/

Horizonti Balkana

Sinopsis

Na proslavi petnaeste godišnjice mature, društvo iz razreda se priseća srednjoškolskih dogodovština. Kako veče odmiče, hrana i pića se nižu, razgovori su sve otvoreniji, ali jednu temu s nelagodom izbegavaju. Sve dok ih alkohol ne ohrabri da započnu razgovor o šokantnom pismu koje su svi primili. Pismu u kojem njihova drugarica iz razreda iznosi svoju mučnu ispovest o brutalnom zlostavljanju koje je proživljavala kao dete i srednjoškolka. Film prati grupu ljudi koji tokom jedne večere pokušavaju da pronađu način da započnu razgovor o spoznaji koja ih je sve šokirala.

O reditelju

Đuro Gavran (1982, Bjelovar) magistrirao je Filmsku i TV režiju (smer dokumentarni film) na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu i Dizajn na Grafičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Autor je desetak dokumentarnih filmova i dva eksperimentalna filma. Film Presuda premijerno je prikazan na filmskom festivalu u Roterdamu 2013. godine, nakon čega je prikazan na tridesetak domaćih i svetskih festivala gde je osvojio je niz nagrada (Sarajevo film festival, ZagrebDox …). Film 4,7 osvojio je Veliki pečat u regionalnoj konkurenciji na ZagrebDox-u 2016. godine, a poslednji film Vesti iz El Ajuna osvojio je posebno priznanje Václav Havel žirija na prestižnom festivalu o ljudskim pravima One World u Pragu 2017. godine. Radi za HRT kao stručni saradnik u dokumentarnom, dečjem i naučnom programu.

Festivali i nagrade:

Sarajevo Film Festival 2020
Special Mention –  ZagrebDox 2020

18:30 Gagarin

Reditelj:  Fanny Liatard, Jérémy Trouilh
Zemlja: Francuska
Godina: 2020.
Trajanje: 97′
Jezik: Francuski
Uloge: Alseni Bathily, Lyna Khoudri, Jamil McCraven
Produkcija: Haut et Court
Website: https://www.totem-films.com/films/gagarine/

EU ZONA promena

Sinopsis

Šesnaestogodišnji Jurij čitav svoj život živi u Gagarin kulama, velikim crvenim zgradama od cigle na periferiji Pariza. On sanja da postane astronaut. Kada se pročuje da je u planu rušenje kula, Jurij se pridružuje otporu i zajedno sa svojim prijateljima upušta se u misiju spašavanja sopstvenog doma, koji za njega postaje „zvezdani brod” – pre nego što zauvek nestane u svemiru.

O rediteljima

Pre nego što su snimili svoj prvi film, Fani i Džeremi su zajedno studirali na Fakultetu političkih nauka u Bordou. Kasnije su prešli na filmsko stvaralaštvo putujući i upoznajući ljude koji su njihov san učinili dostupnijim. Pobedili su na konkursu u pisanju scenarija 2014. godine, što im je omogućilo da naprave svoj prvi kratki film Gagarin koji je prikazan na brojnim festivalima (Message to Man, Flickerfest, Sundance Channel). Potom su snimili filmove La république des enchanteurs (Palm Springs, Clermont-Ferrand) i Chien Bleu (nominacija za Cezar nagradu 2020, međunarodna nagrada kritičara UniFrance) i Chien Bleu (nominacija za Cezar nagradu 2020, međunarodna nagrada kritičara UniFrance). Gagarin, njihov debitantski dugometražni film, nastao je iz njihovog prvog kratkometražnog filma snimljenog sa stanovnicima ovog pariskog stambenog projekta koji se menja munjevitom brzinom.

Festivali i nagrade:

Cannes International Film Festival 2020, Zurich Film Festival 2020, Filmfest Hamburg 2020

21:00 Nikad, retko, ponekad, uvek

Rediteljka: Eliza Hittman
Zemlja: SAD, UK
Godina: 2020.
Trajanje: 101′
Jezik: Engleski
Uloge: Sidney Flanigan, Talia Ryder, Théodore Pellerin
Produkcija: Pastel, BBC Films, Mutressa Movies, Tango Entertainment
Website: http://neverrarelyfilm.com/

Međunarodna selekcija

Sinopsis

Intimni prikaz dve tinejdžerke u ruralnom delu Pensilvanije. Suočene sa neželjenom trudnocćom i nedostatkom lokalne podrške, Otum i njena rođaka Skajlar krecću na hrabro, zamorno putovanje preko državnih granica, sve do Njujorka.

O rediteljki

Eliza Hitman je nagrađivana rediteljka iz Bruklina u Njujorku. Njen najnoviji film Nikad, retko, ponekad, uvek je premijerno prikazan u američkoj dramskoj konkurenciji na Sandensu 2020. godine, gde je dobio specijalnu nagradu žirija. Film je imao međunarodnu premijeru u konkurenciji na Berlinalu. Beach Rats, njen drugi dugometražni film, premijerno je prikazan u američkoj dramskoj konkurenciji na Sandensu 2017. godine, gde je osvojila nagradu za režiju. Premijerno je prikazan na filmskom festivalu u Lokarnu i bio je izdvojen kao “izbor kritičara“ Njujork Tajmsa.

Festivali i nagrade:

Silver Bear Grand Jury Prize – Berlinale 2020

Loading...