16. Филмски фестивал Слободна зона / 9.11.

09.11.2020., 10:30

10:30 Кoмпaс Слoбoднe зoнe: Уметност сећања + панел дискусија

Редитељ: Јелена Раденовић
Земља: Србија, Белгија, Велика Британија
Година: 2019.
Трајање: 62′
Језик:  Српски, Енглески
Улоге: Миодраг Живковић
Продукција:  Fini Šnit Production
Website: https://www.facebook.com/Milestones

Титово наслеђе

Синопсис

Уметност сећања је документарни филм о монументалним споменицима подигнутим у периоду социјализма на тлу бивше Југославије. Основна намера филма је да на примеру споменика покаже да ће права уметност опстати, наћи пут до публике и преживети смене идеологија и политичких уређења. Споменици су истовремено симболи страдања и човекове борбе за слободу, за бољу и светлију будућност. О томе како су настали неки од најважнијих споменика и како је било стварати у том периоду у филму сведочи скулптор проф. Миодраг Живковић, аутор споменика на Кадињачи, Тјентишту, у Крагујевцу… То су апстрактне конструкције, лишене идеолошких симбола (срп, чекић) и култа личности који је веома присутан у споменичкој скулптури других социјалистичких земаља. Њихов облик и дизајн су модерни, чак и футуристички, визионарски, док је њихова техничка изведба импресивна.

О редитељки

Јелена Раденовић је рођена у Београду 1979. године. Завршила је основне студије глуме на Академији лепих уметности у Београду. Више година је радила као новинар и уредник емисија на телевизији Студио Б и Б92. Тренутно ради у Школи филма Фокус на Коларцу, где предаје глуму за филм и телевизију. Документарни филм Куда даље, чија је премијера (2015) је њен редитељски првенац. Филм је подржала фондација ТЕМПУС – програм Европске уније који помаже младим уметницима. Јелена такође ради наменске, кратке филмове за УНТФ (the UN Trust Fund to End Violence against Women) о организацијама које се боре за права жена широм света.

Фестивали и награде:

Free Zone Film Festival 2019
Underhill Fest 2020
South East European Film Festival 2020

13:30 Рока – девојчица која ће променити свет +Future is Here II  / средњошколске пројекције

Редитељка: Katja Benrath
Земља: Немачка
Трајање: 101′
Језик: Немачки
Улоге: Luna Maxeiner, Caspar Fischer Ortmann, Luise Richter
Продукција: Relevant Film GmbH, Warner Bros. Film Productions Germany

Селекција 14+

Синопсис

Храбра, забавна и јединствена – то је Рока. Иако има тек 11 година, живи сама са својом веверицом док је тата “посматра” из свемира. Он је, наиме, астронаут. Уз то, Рока по први пут креће у нормалну школу. Тамо ће се одмах истакнути својим безбрижним и неконвенционалним карактером, а сукобиће се и са школским насилницима. Но неуморна девојчица не стаје, покушаће да освоји и срце своје баке. Бескрајним оптимизмом Рока заједно са својим новим пријатељима доказује да чак и дете има моć да промени свет.

О редитељки

Катја Бенратх дипломирала је певање и глуму у Бечу, а магистрирала је на Хамбуршком факултету за медије. Њен дипломски рад, филм Watu Wote, освојио је Студентски Оскар за најбољи страни играни филм. Рока – девојчица која ће променити свет је њен први дугометражни филм.

Фестивали и награде:

Gryphon Award – Best Film, Giffoni Film Festival 2019
Best Children’s Film – German Film Awards 2019

16:00 Узидани

Редитељ: Игор Симић
Земља:Србија
Година: 2019.
Трајање:14′
Језик: Српски,Руски, Арапски, Енглески
Улоге: Никола Ђуричко, Ана Мандић, Марко Грабеж
Продукција: Demagog studio, Film Road Production
Website: https://igorsimic.com/Miracle-Milk

Хоризонти Балкана

Синопсис

Српска политичка сцена у седам кратких поглавља.

О редитељу

Игор Симић (рођен 1988.) је дипломирао филмску режију и филозофију на Колумбија универзитету у Њујорку. У свет филма и уметности ушао је својим кратким филмом Мислилац у супермаркету који је премијерно приказан на Међународном филмском фестивалу у Единбургу и освојио прву награду на Арт.Фаир Цологне. Заједно са интернационалним тимом из Париза, Игор је направио кратки сатиричи филм Наши чувари [мали омаж], који је премијерно приказан на изложби покретних слика на Бијеналу у Франкфурту. Такође, водио је Демагог студио током развијања две награђиване сатиричне видео игре, Crisis Expert (о квази економским стручњацима) и Chиldren’s Play (о фабрици у којој деца праве играчке).

Фестивали и награде:

Balkan Panorama Film Festival 2020

Једна од нас (док.)

Редитељ: Ђуро Гавран
Земља: Хрватска
Година: 2020.
Трајање: 51′
Језик:  Хрватски
Улоге: –
Продукција: Pipser
Website: https://jednaodnas.com/

Хоризонти Балкана

Синопсис

На прослави петнаесте годишњице матуре, друштво из разреда се присећа средњошколских догодовштина. Како вече одмиче, храна и пића се нижу, разговори су све отворенији, али једну тему с нелагодом избегавају. Све док их алкохол не охрабри да започну разговор о шокантном писму које су сви примили. Писму у којем њихова другарица из разреда износи своју мучну исповест о бруталном злостављању које је проживљавала као дете и средњошколка. Филм прати групу људи који током једне вечере покушавају да пронађу начин да започну разговор о спознаји која их је све шокирала.

О редитељу

Ђуро Гавран (1982, Бјеловар) магистрирао је Филмску и ТВ режију (смер документарни филм) на Академији драмске умјетности у Загребу и Дизајн на Графичком факултету Свеучилишта у Загребу. Аутор је десетак документарних филмова и два експериментална филма. Филм Пресуда премијерно је приказан на филмском фестивалу у Ротердаму 2013. године, након чега је приказан на тридесетак домаћих и светских фестивала где је освојио је низ награда (Сарајево филм фестивал, ЗагребДоx …). Филм 4,7 освојио је Велики печат у регионалној конкуренцији на ЗагребДоx-у 2016. године, а последњи филм Вести из Ел Ајуна освојио је посебно признање Václav Havel жирија на престижном фестивалу о људским правима One World у Прагу 2017. године. Ради за ХРТ као стручни сарадник у документарном, деčјем и научном програму.

Фестивали и награде:

Сарајево Филм Фестивал 2020
Special Mention –  ZagrebDox 2020

18:30 Гагарин

Редитељ:  Fanny Liatard, Jérémy Trouilh
Земља: Француска
Година: 2020.
Трајање: 97′
Језик: Француски
Улоге: Alseni Bathily, Lyna Khoudri, Jamil McCraven
Продукција: Haut et Court
Website: https://www.totem-films.com/films/gagarine/

ЕУ ЗОНА промена

Синопсис

Шеснаестогодишњи Јуриј читав свој живот живи у Гагарин кулама, великим црвеним зградама од цигле на периферији Париза. Он сања да постане астронаут. Када се прочује да је у плану рушење кула, Јуриј се придружује отпору и заједно са својим пријатељима упушта се у мисију спашавања сопственог дома, који за њега постаје „звездани брод” – пре него што заувек нестане у свемиру.

О редитељима

Пре него што су снимили свој први филм, Фани и Џереми су заједно студирали на Факултету политичких наука у Бордоу. Касније су прешли на филмско стваралаштво путујући и упознајући људе који су њихов сан учинили доступнијим. Победили су на конкурсу у писању сценарија 2014. године, што им је омогуćило да направе свој први кратки филм Гагарин који је приказан на бројним фестивалима (Message to Man, Flickerfest, Sundance Channel). Потом су снимили филмове La république des enchanteurs (Palm Springs, Clermont-Ferrand) и Chien Bleu (номинација за Цезар награду 2020, међународна награда критичара UniFrance) и Chien Bleu (номинација за Цезар награду 2020, међународна награда критичара UniFrance). Гагарин, њихов дебитантски дугометражни филм, настао је из њиховог првог краткометражног филма снимљеног са становницима овог париског стамбеног пројекта који се мења муњевитом брзином.

Фестивали и награде:

Cannes International Film Festival 2020, Zurich Film Festival 2020, Filmfest Hamburg 2020

21:00 Никад, ретко, понекад, увек

Редитељка: Eliza Hittman
Земља: САД, УК
Година: 2020.
Трајање: 101′
Језик: Енглески
Улоге: Sidney Flanigan, Talia Ryder, Théodore Pellerin
Продукција: Pastel, BBC Films, Mutressa Movies, Tango Entertainment
Website: http://neverrarelyfilm.com/

Међународна селекција

Синопсис

Интимни приказ две тинејџерке у руралном делу Пенсилваније. Суочене са нежељеном трудноcћом и недостатком локалне подршке, Отум и њена рођака Скајлар креcћу на храбро, заморно путовање преко државних граница, све до Њујорка.

О редитељки

Елиза Хитман је награђивана редитељка из Бруклина у Њујорку. Њен најновији филм Никад, ретко, понекад, увек је премијерно приказан у америчкој драмској конкуренцији на Санденсу 2020. године, где је добио специјалну награду жирија. Филм је имао међународну премијеру у конкуренцији на Берлиналу. Beach Rats, њен други дугометражни филм, премијерно је приказан у америчкој драмској конкуренцији на Санденсу 2017. године, где је освојила награду за режију. Премијерно је приказан на филмском фестивалу у Локарну и био је издвојен као “избор критичара“ Њујорк Тајмса.

Фестивали и награде:

Silver Bear Grand Jury Prize – Berlinale 2020

Loading...