16. Filmski festival Slobodna zona na BIS / 11.11.

11.11.2020., 17:00

17:00 Insajder (dok.)

Rediteljka: Maite Alberdi
Zemlja: Čile
Godina: 2020.
Trajanje: 84′
Jezik:   Španski
Uloge: Sergio Chamy
Produkcija: Micromundo Producciones, Motto Pictures, Sutor Kolonko
Website: https://www.imdb.com/title/tt11394298/

EU ZONA promena

Sinopsis

Serđo je čileanski špijun. Tačnije rečeno, takozvani specijalni špijun – insajder! Izabran je preko oglasa u kome se izričito zahtevalo da kandidati imaju više od 80 godina, da nemaju problem sa moralnim dilemama i da imaju dobro pamćenje. Naime, Serđa je angažovao privatni detektiv kako bi otkrio da li u domu za stare postoji zlostavljanje na koje sumnja ćerka jedne od korisnica. Serđo je odličan kandidat, ali ne i idealan, jer kada na red dođe obuka za tehnološke i špijunske tehnike, on pomalo posustaje. Međutim, rešen je da istraje tražeći način da zaboravi nedavni gubitak supruge. A šta bi bio bolji lek od špijunskog zadatka koji mu je poveren? Ovaj neponovljivi i duhoviti dokumentarac prati Serđa, koji se tokom svog boravka u domu zbližava sa nekoliko njegovih korisnika i otkriva istinu kojoj se niko nije nadao.

O rediteljki

Maite Alberdi je studirala kinematografiju na Katoličkom univerzitetu u Čileu. Ona je scenaristkinja i rediteljka koja je razvila vrlo specifičan stil kojim uspeva da intimno predstavi likove baveći se njima kroz svakodnevne priče u malim svetovima. Režirala je The Lifeguard (2011), Tea Time (2015), I’m not from here (2016) i The Grown-Ups (2016).  Odabrana je za ličnost od globalnog uticaja (Global Shaper) 2013. godine od strane Svetskog ekonomskog foruma, a 2018. postala je član Akademije filmskih umetnosti i nauke.

Festivali i nagrade:

Sundance Film Festival 2020
Karlovy Vary International Film Festival 2020
Audience Award – San Sebastian Film Festival 2020

19:00 Gagarin

Reditelj:  Fanny Liatard, Jérémy Trouilh
Zemlja: Francuska
Godina: 2020.
Trajanje: 97′
Jezik: Francuski
Uloge: Alseni Bathily, Lyna Khoudri, Jamil McCraven
Produkcija: Haut et Court
Website: https://www.totem-films.com/films/gagarine/

EU ZONA promena

Sinopsis

Šesnaestogodišnji Jurij čitav svoj život živi u Gagarin kulama, velikim crvenim zgradama od cigle na periferiji Pariza. On sanja da postane astronaut. Kada se pročuje da je u planu rušenje kula, Jurij se pridružuje otporu i zajedno sa svojim prijateljima upušta se u misiju spašavanja sopstvenog doma, koji za njega postaje „zvezdani brod” – pre nego što zauvek nestane u svemiru.

O rediteljima

Pre nego što su snimili svoj prvi film, Fani i Džeremi su zajedno studirali na Fakultetu političkih nauka u Bordou. Kasnije su prešli na filmsko stvaralaštvo putujući i upoznajući ljude koji su njihov san učinili dostupnijim. Pobedili su na konkursu u pisanju scenarija 2014. godine, što im je omogućilo da naprave svoj prvi kratki film Gagarin koji je prikazan na brojnim festivalima (Message to Man, Flickerfest, Sundance Channel). Potom su snimili filmove La république des enchanteurs (Palm Springs, Clermont-Ferrand) i Chien Bleu (nominacija za Cezar nagradu 2020, međunarodna nagrada kritičara UniFrance) i Chien Bleu (nominacija za Cezar nagradu 2020, međunarodna nagrada kritičara UniFrance). Gagarin, njihov debitantski dugometražni film, nastao je iz njihovog prvog kratkometražnog filma snimljenog sa stanovnicima ovog pariskog stambenog projekta koji se menja munjevitom brzinom.

Festivali i nagrade:

Cannes International Film Festival 2020, Zurich Film Festival 2020, Filmfest Hamburg 2020

21:00  Epicentar (dok.)

Reditelj: Hubert Sauper
Zemlja: Austrija, Francuska
Godina: 2020.
Trajanje: 108′
Jezik: Španski
Uloge: Oona Chaplin

Međunarodna selekcija

Sinopsis

Od svetski poznatog filmskog stvaraoca Huberta Saupera – režisera pobedničkog filma Dolazimo kao prijatelji na Sundance festivalu i tvorca filma Darvinov košmar nominovanog za Oskara – dolazi Epicentar, imerzivan i metaforičan portret postkolonijalne, „utopijske“ Kube, gde se još uvek oseća eksplozija USS Maine mornarice iz 1898. godine. Ova velika eksplozija okončala je špansku kolonijalnu dominaciju u Americi i započela eru američke vladavine. U isto vreme i na istom mestu rodilo se moćno oružje: bioskop kao propaganda. U filmu Epicentar Sauper istražuje vek internacionalizma i stvaranja mitova, zajedno sa izvanrednim narodom Havane – posebno njenom decom, koju naziva „mladim prorocima“ – da ispituju vreme, imperijalizam i sam bioskop.

O reditelju

Hubert Sauper rođen je u Kicbilu, na području Tirolskih Alpa. Nakon provedenog detinjstva u Austriji, živeo je u Velikoj Britaniji, Italiji, SAD-u, Tanzaniji, Kongu i Južnom Sudanu. NJegova „matična baza“ od sredine 90-ih je Francuska. Filmsku režiju studirao je delimično u Beču i Parizu i diplomirao sa odličnim uspehom. Sauperovi društveno-politički i poetski filmovi osvojili su preko 50 glavnih međunarodnih nagrada, među kojima su nagrade na Venecijanskom filmskom festivalu, Berlinalu, Sandensu, kao i Austrijske i Evropske filmske nagrade. NJegov dokumentarac Darvinov košmar (2004) nominovan je za Oskara u kategoriji Najbolji dokumentarac 2006. godine. Kao glumac igrao je u nekoliko kratkih filmova i u dva dugometražna filma, U krugu irisa i Plava daljina.

Festivali i nagrade:

Grand Jury Prize – Sundance Film Festival 2020
Tel Aviv Documentary Film Festival 2020
CPH Dox 2020

Loading...