Branko Milisković, OBMANE / DELUSIONS

12.11.2020-03.12.2020, 12:00-20:00

Branko Milisković
OBMANE / DELUSIONS
Galerija Podroom
Trg republike 5/-I

12.11 – 3.12.2020.

Kustoskinja: Katarina Kostandinović
Saradnice na projektu: Lana Pavkov, Milica Drinić

* Usled trenutnih epidemioloških okolnosti neće biti priređeno zvanično otvaranje, već će izložbe biti otvorene za publiku od četvrtka, 12. novembra u 12:00.

Program uz izložbu:
Četvrtak, 12. novembar od 18:00 do 20:00
Živa instalacija

U okviru izložbe „Obmane” biće predstavljeni novi radovi Branka Miliskovića, izrežirane, filmične pokretne slike, koje referišu na prošlost, sadašnjost i neizvesnu budućnost. Ovo je do sada možda najintimnije delo autora, čija je umetnička praksa povezana sa političkim komentarima i visoko estetizovanim karakterima.  „Obmane” potiču iz Miliskovićevih sirovih osećanja i hladnog intelektualnog propitivanja, one su rezultat propitivanja priča koje pričamo o sebi, o svojim opsesijama i željama, koje su na granici između realnosti i fantazije.

Umetnost Branka Miliskovića je teatralna, koncipirana kroz pažljivo konstruisane scenske karaktere, vođena uglavnom amalgamom teksta, igrom reči i slike. Njegovi performansi su visoko estetizovani i često na granici teatra, opere i performansa. „Obmane” izgledaju kao lucidna projekcija iluzija, fantazirane stvarnosti, opsesija, sve to što se formira kao sanjarenje, maštanjarenje ili blistava, iskrena meditacija na kratkotrajne užitke i trajne bolove postojanja. Postavka/izložba tako deluje kao filmična situacija poput sna, performativnog sna, performativne izložbe ili pak, psihotičnog stanja koje karakteriše preterana žudnja, strastvena psihoza ili erotomanija. Erotomanija, između ostalog, predstavlja tip patološkog tugovanja, poremećaj vezivanja, nestabilnosti u identitetu i pokazatelj je slabog testa realnosti. U ovom slučaju, ljubomora, tugovanje, čežnja za drugim, nekim ko je odsutan, ima bitnu ulogu u projekciji brige i opsesije. Taj drugi, „stranac” osmišljen je kao mehanizam putem koga se prikrivaju depresija, lucidnost i usamljenost.

Branko Milisković (1982, Beograd)studirao je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Mrđana Bajića na odseku za Skulpturu. Nastavio je postdiplomske studije na Royal Academy of Art u Hagu, Holandija i diplomirao na odseku za 3D. Između 2010. i 2012. završio je master studije na Hochschule für Bildende Künste, Hamburg na kojoj je diplomirao 2012. godine u klasi profesorke Žan Faust (Jeanne Faust) na odseku za Proširene medije. Branko Milisković od 2005. godine radi u polju živog performansa, modernog teatra i opere, kabarea, radija, fotografije i filma. Branko Milisković živi u Beogradu a svoje performanse, predavanja kao i izložbe imao je u Italiji, Nemačkoj, Belgiji, Srbiji, Bugarskoj, Hrvatskoj, Poljskoj, Izraelu, Rusiji, Holandiji, Švajcarskoj, Finskoj, Norveškoj, Velikoj Britaniji, Kanadi i Sjedinjenim Američkim Državama.

Miliskovićev performans APPOINTED je 2019. godine postao deo Kolekcije Oktobarski salon i prvi efemerni rad otkupljen od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

COVID-19:

* Galerije će biti otvorene od 12 do 20 sati, osim nedeljom. Posetioci moraju da nose maske sve vreme boravka u galerijskim prostorima, a dezificensi će biti u njima obezbeđeni. Broj posetilaca u prostoru će biti ograničen i biće potrebno poštovati fizičko rastojanje od dva metra.

 

 

Loading...