Koncert violistkinje Nataše Petrović i pijanistkinje Bojane Dimković

08.11.2020., 20:00

Nataša Petrović i Bojana Dimković su se usavršavale na Visokoj školi za muziku i dramu u Londonu, i završile su doktorske studije na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Koncert realizujemo u saradnji sa Udruženjem muzičkih umetnika Srbije. Održaće se u nedelju, 8. novembra umesto u ponedeljak, kako je uobičajeno.

Kulturni događaji se i dalje održavaju uz propisane epidemiološke mere za suzbijanje širenja virusa COVID-19, a uz izvođača i organizatore, broj mesta za publiku u Galeriji Artget smanjen je na 25.
Zbog ovih ograničenja, molimo Vas da svoje mesto rezervišete prijavom (naglasiti za koji koncert) na e-mail adresu lidija.maric@kcb.rs ili telefonom na 011 2622 058. Prijavljivanje je moguće do dana koncerta (nedelja, 8. novembar) u 12 sati ili dok se mesta ne popune.
Već narednog dana, snimak dela koncerta će biti objavljen na Youtube kanalu Kulturnog centra Beograda i dostupan nedelju dana svima koji nisu uspeli da prisustvuju događaju zbog ograničenja.

Program:
Aleksandar Simić
Daydreaming With Robert Schumann

Dejan Despić
Monolog

Artur Blis
Sonata za violu i klavir, op. 52
Moderato
Andante
Furiant – Molto allegro
Coda – Andante maestoso

Biografije:
Violistkinja Nataša Petrović deluje kao profesor, solista i kamerni muzičar. Diplomirala je i magistrirala na FMU u klasi Petra Ivanovića, i doktorirala u klasi Dejana Mlađenovića. Usavršavala se na Visokoj školi za muziku i dramu u Londonu (Guildhall School of Music and Drama), u klasi Dejvida Takenoa.
Njeni koncertantni angažmani uključuju izvođenja u Srbiji, Francuskoj, Velikoj Britaniji, Grčkoj i Italiji, a izdvajaju se koncerti u Londonu u Sadek katedrali, LSO Sent Luks crkvi, Barbikan sali, Vigmor holu, Sent Džons Smit Skver sali, kao i u značajnim salama u Beogradu. Učestvovala je na značajnim domaćim i međunarodnim festivalima, izvodeći premijerna dela na Festivalu klasične muzike 20. i 21. veka, festivalu KOMA i na Međunarodnoj tribini kompozitora. Kao solista je snimala za TV Kragujevac, TV Novi Sad i za Radio Beograd, dok je kao član orkestara i kamernih sastava snimila preko 10 kompakt diskova, od kojih se izdvajaju: Let`s play classic sa delima Miloja Milojevića i Vlastimira Trajkovića, i Balkan Bolero sa kamernim delima Isidore Žebeljan.
Bila je član KO Gudači Sv. Đorđa od osnivanja, i sa ovim ansamblom je nastupala i kao solista. Ostvarila je brojne koncerte kao član ansambala Metamorfozis, Žebeljan orkestra i NBO Orkestar bez granica.
Predavala je u Školi za muzičke talente u Ćupriji i bila asistent na FMU u Beogradu u klasi Petra Ivanovića. Nataša Petrović je zaposlena na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu, u zvanju redovnog profesora za umetničku oblast gudački instrumenti – viola.

Bojana Dimković vodi raznovrsnu karijeru kao pijanistkinja, čembalistkinja i predavačica. Zaposlena je na klavirskom odseku Fakulteta umetnosti Univerziteta u Nišu. Često sarađuje sa istaknutim pojedincima i ansamblima.
Njeni koncertni angažmani uključuju izvođenja u Srbiji, Sloveniji, Crnoj Gori, Italiji, Irskoj, Velikoj Britaniji, Norveškoj i na Islandu. Izdvajaju se oni u Vigmor holu, Bakingemskoj palati, kao i u salama Royal Festival Hall, St John’s Smith’s Square i St Martin-in-the-Fields. Nastupala je na festivalima kao što su Cheltenham Festival, City of London Festival, Oxford Lieder Festival i Hendlov festival, a takođe redovno nastupa i na značajnim festivalima u zemlji.
Kao solista je nastupala sa ansamblom Die Kolner Akademie, Orkestrom RTS, Gudačima Sv. Đorđa, kao i sa ansamblima The Early Music Experiment i New Trinity Baroque. Kao kamerni muzičar i kontinuo izvođač redovno sarađuje sa Sašom Mirkovićem i Ansamblom Metamorfozis. Kao korepetitor često gostuje na majstorskim radionicama Beogradske barokne akademije i Austrijske barokne akademije. Kao aktivni pobornik nove i još neotkrivene muzike Bojana je član osnivač Šumanjski/Dimković dua sa baritonom Kšištofom Šumanjskim. U prethodnih nekoliko godina je učestovala u više od trideset svetskih premijera od kojih su mnoge bile posvećene duu Milošević/Dimković za čelo i klavir.
Bojana Dimković je prethodni nosilac Henry Richardson nagrade, stipendista fondacije Wall Trust, pobednik takmičenja Petar Konjović i finalista takmičenja Kathleen Ferrier Awards i Royal Overseas League. Doktorirala je na FMU u Beogradu pri odseku za kamernu muziku a osnovne i postdiplomske studije je završila na Visokoj školi za muziku i dramu u Londonu (Guildhall School of Music and Drama) u Londonu.
Za više informacija o Bojani Dimković kliknite ovde.

Loading...