Koncertna promocija CD izdanja „Aritmija“

02.11.2020., 20:00

Pijanistkinja Neda Hofman Sretenović snimila je disk pod nazivom Aritmija – savremena srpska muzika za klavir solo, koji će predstaviti publici na koncertnoj promociji u Galeriji Artget. Na promociji će učestvovati muzikološkinje dr Ivana Miladinović Prica i dr Ivana Petković Lozo, kompozitor dr um. Ivan Brkljačić i dr um. Neda Hofman Sretenović.

Kulturni događaji se i dalje održavaju uz propisane epidemiološke mere za suzbijanje širenja virusa COVID-19, a uz izvođača i organizatore, broj mesta za publiku u Galeriji Artget smanjen je na 20.
Zbog ovih ograničenja, molimo Vas da svoje mesto rezervišete prijavom (naglasiti za koji događaj) na e-mail adresu lidija.maric@kcb.rs ili telefonom na 011 2622 058. Prijavljivanje je moguće do dana promocije (ponedeljak, 2. novembar) u 12 sati ili dok se mesta ne popune.
Već narednog dana, snimak dela promocije će biti objavljen na Youtube kanalu Kulturnog centra Beograda i dostupan nedelju dana svima koji nisu uspeli da prisustvuju događaju zbog ograničenja.

U okviru koncertnog dela promocije, premijerno će biti izvedene sledeće kompozicije:
Milana Stojadinović-Milić
Aritmija (2019)

Svetlana Maksimović
Fragmenti molitve za mir (2019)

Branka Popović
From Rayleigh to Mie (2019)

Ivan Brkljačić
Hiljadu devetsto… devedeset prva (2019)
I Spokoj
II Tragično kolo

Informacije o kompakt disku:
Izdavač: Ansambl za novu muziku Gradilište / Urednik: Ivana Miladinović Prica / Snimatelj i producent: Zoran Marinković / Prevod na engleski: Žarko Cvejić / Objavljivanje kompakt diska pomogao je Sokoj – Organizacija muzičkih autora Srbije

O kompakt disku:
Izvođači nove muzike naši su retki i hrabri savremenici kadri da u kompleksnoj sadašnjosti opaze svetlost muzičkog stvaralaštva koja dolazi baš iz tog njihovog vremena kao nešto što ih se neposredno tiče i direktno im se obraća. Usredsređeni na to sada, taj trenutak izvođenja kojim se novo delo osadašnjava i čini estetski prisutnim u svetu, oni pronalaze svoj delatni prostor po rubu savremenosti, nastojeći da budu i u svom vremenu i sa svojim vremenom. A savremenost nigde ne pulsira tako snažno kao u činu prvog izvođenja tek napisanog dela. Jedinstveno mesto među umetnicima koji pogled upiru u recentno stvaralaštvo i upisuju ga u sadašnjost ima pijanistkinja Neda Hofman-Sretenović, spiritus movens Ansambla za novu muziku Gradilište i jedan od naših najuspešnijih (pro)izvođača savremene muzike. U njenoj razgranatoj izvođačkoj (solističkoj i kamernoj) praksi, koja umnogome obogaćuje prostor i iskustvo našeg savremenog umetničkog konteksta, album Aritmija zauzima posebno mesto, kao prvi na kome su sabrane kompozicije za solo klavir nastale u poslednjih pet godina. Pred slušaocima je, dakle, zbirka od sedam ostvarenja sedam srpskih autora različitih generacija, čiji su opusi pijanistkinji dobro znani jer je s većinom od tih stvaralaca često sarađivala. Pored četvoro autora koji rade na Katedri za kompoziciju Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu (Milana Stojadinović-Milić, Tatjana Milošević, Ivan Brkljačić, Branka Popović), tu je i mlada Ana Kazimić, i dvoje autora (Svetlana Maksimović i Marko Nikodijević) koji su se otisnuli van matične kulture, ali su njihove veze sa njom žive, i prisutne i u ovoj saradnji. Ovim zajedničkim poduhvatom ostvarena je gotovo transcendentalna usaglašenost na jednom nosaču zvuka, koja odiše naročitom prisnošću pijanistkinje sa delima koje svira. Ona je ne samo učestvovala u njihovom dovršavanju tj. poslednjoj etapi oblikovanja notnog zapisa u vremenu, proživela ih svojom interpretacijom i udahnula im energiju neophodnu za njihovo rođenje i dug (transmedijski) život već je i podstakla nastanak četiri od ukupno sedam kompozicija…
Ivana Miladinović Prica

Biografija:
Neda Hofman-Sretenović (Beograd, 1977) je diplomirala u klasi prof. dr h. c. Arba Valdme na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu (1999). U istoj klasi završila je i studije na Hochschule für Musik u Kelnu (2002), kao stipendista DAAD-a (Deutscher Akademischer Austausch Dienst). Magistrirala je u klasi prof. Rite Kinke na Akademiji umetnosti u Novom Sadu (2004). Godine 2015. doktorirala je kamernu muziku u klasi Zorice Ćetković na FMU u Beogradu, na temu Problemi interpretacije i tehničke realizacije elektroakustičkih dela. Bavi se izvođenjem savremene muzike. Godine 2011. osnovala je Ansambl za novu muziku Gradilište, s kojim je od njegovog nastanka do danas održala preko trideset koncerata u zemlji i inostranstvu (Litvanija, Crna Gora, Hrvatska, Izrael). Godine 2017, sa Ansamblom Gradilište je pokrenula festival savremene muzike ReConstruction. Kao solista i kamerni muzičar, nastupala je u Nemačkoj, Francuskoj, Italiji, Grčkoj, Makedoniji, Južnoafričkoj Republici, Namibiji i Bocvani. Neda Hofman-Sretenović redovno nastupa na Međunarodnoj tribini kompozitora. Premijerno izvodi dela renomiranih savremenih kompozitora, kao i kompozicije mladih autora. Učestvovala je i na festivalu Kompozitori u prvom licu (Beograd, 2004), kao i na festivalima KOMA i Lasciar vibrare. Nastupala je sa Simfonijskim orkestrom Radio-televizije Srbije, Kamernim orkestrom Gudači sv. Đorđa, Beogradskim gudačkim orkestrom Dušan Skovran, Gudačkim orkestrom Camerata Academica, kao i sa ženskim akademskim horom Collegium Musicum. Snimala je sa Simfonijskim orkestrom Radio Beograda, za produkciju Muzičkog informativnog centra, produkciju Ansambla za novu muziku Gradilište, i za Muzikološko društvo Srbije. Zaposlena je kao viši umetnički saradnik na Katedri za gudačke instrumente FMU u Beogradu.

Loading...