Концертна промоција ЦД издања „Аритмија“

02.11.2020., 20:00

Пијанисткиња Неда Хофман Сретеновић снимила је диск под називом Аритмија – савремена српска музика за клавир соло, који ће представити публици на концертној промоцији у Галерији Артгет. На промоцији ће учествовати музиколошкиње др Ивана Миладиновић Прица и др Ивана Петковић Лозо, композитор др ум. Иван Бркљачић и др ум. Неда Хофман Сретеновић.

Културни догађаји се и даље одржавају уз прописане епидемиолошке мере за сузбијање ширења вируса COVID-19, а уз извођача и организаторе, број места за публику у Галерији Артгет смањен је на 20.
Због ових ограничења, молимо Вас да своје место резервишете пријавом (нагласити за који догађај) на е-mail адресу lidija.maric@kcb.rs или телефоном на 011 2622 058. Пријављивање је могуће до дана промоције (понедељак, 2. новембар) у 12 сати или док се места не попуне.
Већ наредног дана, снимак дела промоције ће бити објављен на Youtube каналу Културног центра Београда и доступан недељу дана свима који нису успели да присуствују догађају због ограничења.

У оквиру концертног дела промоције, премијерно ће бити изведене следеће композиције:
Милана Стојадиновић-Милић
Аритмија (2019)

Светлана Максимовић
Фрагменти молитве за мир (2019)

Бранка Поповић
From Rayleigh to Mie (2019)

Иван Бркљачић
Хиљаду деветсто… деведесет прва (2019)
I Спокој
II Трагично коло

Информације о компакт диску:
Издавач: Ансамбл за нову музику Градилиште / Уредник: Ивана Миладиновић Прица / Сниматељ и продуцент: Зоран Маринковић / Превод на енглески: Жарко Цвејић / Објављивање компакт диска помогао је Сокој – Организација музичких аутора Србије

О компакт диску:
Извођачи нове музике наши су ретки и храбри савременици кадри да у комплексној садашњости опазе светлост музичког стваралаштва којa долази баш из тог њиховог времена као нешто што их се непосредно тиче и директно им се обраћа. Усредсређени на то сада, тај тренутак извођења којим се ново дело осадашњава и чини естетски присутним у свету, они проналазе свој делатни простор по рубу савремености, настојећи да буду и у свом времену и са својим временом. А савременост нигде не пулсира тако снажно као у чину првог извођења тек написаног дела. Јединствено место међу уметницима који поглед упиру у рецентно стваралаштво и уписују га у садашњост има пијанисткиња Неда Хофман-Сретеновић, spiritus movens Ансамбла за нову музику Градилиште и један од наших најуспешнијих (про)извођача савремене музике. У њеној разгранатој извођачкој (солистичкој и камерној) пракси, која умногоме обогаћује простор и искуство нашег савременог уметничког контекста, албум Аритмија заузима посебно место, као први на комe су сабране композиције за соло клавир настале у последњих пет година. Пред слушаоцима је, дакле, збирка од седам остварења седам српских аутора различитих генерација, чији су опуси пијанисткињи добро знани јер је с већином од тих стваралаца често сарађивала. Поред четворо аутора који раде на Катедри за композицију Факултета музичке уметности у Београду (Милана Стојадиновић-Милић, Татјана Милошевић, Иван Бркљачић, Бранка Поповић), ту је и млада Ана Казимић, и двоје аутора (Светлана Максимовић и Марко Никодијевић) који су се отиснули ван матичне културе, али су њихове везе са њом живе, и присутне и у овој сарадњи. Овим заједничким подухватом остварена је готово трансцендентална усаглашеност на једном носачу звука, која одише нарочитом присношћу пијанисткиње са делима које свира. Она је не само учествовала у њиховом довршавању тј. последњој етапи обликовања нотног записа у времену, проживела их својом интерпретацијом и удахнула им енергију неопходну за њихово рођење и дуг (трансмедијски) живот већ је и подстакла настанак четири од укупно седам композицијa…
Ивана Миладиновић Прица

Биографија:
Неда Хофман-Сретеновић (Београд, 1977) је дипломирала у класи проф. др х. ц. Арба Валдме на Факултету музичке уметности у Београду (1999). У истој класи завршила је и студије на Hochschule für Musik у Келну (2002), као стипендиста DAAD-а (Deutscher Akademischer Austausch Dienst). Магистрирала је у класи проф. Рите Кинке на Академији уметности у Новом Саду (2004). Године 2015. докторирала је камерну музику у класи Зорице Ћетковић на ФМУ у Београду, на тему Проблеми интерпретације и техничке реализације електроакустичких дела. Бави се извођењем савремене музике. Године 2011. основала је Ансамбл за нову музику Градилиште, с којим је од његовог настанка до данас одржала преко тридесет концерата у земљи и иностранству (Литванија, Црна Гора, Хрватска, Израел). Године 2017, са Ансамблом Градилиште је покренула фестивал савремене музике ReConstruction. Као солиста и камерни музичар, наступала је у Немачкој, Француској, Италији, Грчкој, Македонији, Јужноафричкој Републици, Намибији и Боцвани. Неда Хофман-Сретеновић редовно наступа на Међународној трибини композитора. Премијерно изводи дела реномираних савремених композитора, као и композиције младих аутора. Учествовала је и на фестивалу Композитори у првом лицу (Београд, 2004), као и на фестивалима КОМА и Lasciar vibrare. Наступала је са Симфонијским оркестром Радио-телевизије Србије, Камерним оркестром Гудачи св. Ђорђа, Београдским гудачким оркестром Душан Сковран, Гудачким оркестром Camerata Academica, као и са женским академским хором Collegium Musicum. Снимала је са Симфонијским оркестром Радио Београда, за продукцију Музичког информативног центра, продукцију Ансамбла за нову музику Градилиште, и за Музиколошко друштво Србије. Запослена је као виши уметнички сарадник на Катедри за гудачке инструменте ФМУ у Београду.

Loading...