OTKAZANO – Radionica doc. dr. um. Celestine Vičević (APURI) OBLIKOVANJE KNJIGE UMETNIKA – ‘MATERIAL THINKING’, Program [s]BUK2 za studente FPU i FDU u Beogradu, 16–18. 11. 2020. (13:00–17:00) Galerija Artget

16.11.2020-18.11.2020, 13:00

Radionica OBLIKOVANJE KNJIGE UMETNIKA – ‘MATERIAL THINKING’
Program [s]BUK2 za studente Fakulteta primenjenih umetnosti i Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu
Radionicu vodi: doc. dr. um. Celestina Vičević, Akademija primijenjenih umjetnosti, Sveučilište u Rijeci

16–18. 11. 2020. (13:00–17:00)
Galerija Artget, Trg republike 5/I

Radionica se organizuje Galeriji Artget Kulturnog centra Beograda, u okviru 2. Međunarodnog studentskog  bijenala umetnosti knjige [s]BUK2. Na radionicu je pozvano 10 studenata Fakulteta primenjenih umetnosti i Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, uz poštovanje svih preporučenih epidemioloških mera bezbednosti (obavezno nošenje maski u zatvorenom prostoru sve vreme boravka, održavanje fizičkog rastojanja, higijena ruku…).

Radionica je zamišljena kao istraživanje materijala (‘material thinking’), ali i vlastite poetike, s namerom da određene teme budu oblikovane u formi knjige umetnika. Autorka radionice će studente uvesti u rad predavanjem o oblasti knjige umetnika, predstavljajući svoj rad i rad kolega sa Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci.

Celestina Vičević (Rijeka, 1976) deluje u polju likovnih umetnosti, u području grafike i umetničke knjige. Grafiku doživljava kroz prošireni pojam grafičkog medija – oblikuje grafičke objekte, instalacije i ambijente, ovisno o danom prostoru. Umetničko istraživanje opisuje kao ‘razmišljanje u materijalima’ (‘material thinking’, P. Carter), gde već sam odabir određenih materijala (papira različitih kvaliteta i prozirnosti, u kombinaciji sa svetlosti i različitim osvetljenjima) oblikuje radove specifičnog senzibiliteta i poruke. U svom umetničkom i pedagoškom radu primenjuje znanja, metode i tehnike iz područja joge, naglašavajući značaj stvaralačkog procesa kao načina spoznaje, kao i snažan terapeutski uticaj umetnosti na čoveka u celini.

Diplomirala je na Odsjeku za likovnu umjetnost Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci u području grafike, 2000. godine, a 2015. doktorirala umetnost na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, u području grafike.

Od 2006.godine radi na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci. Kao docentkinja, u oblasti grafike predaje na osnovnim i master studijama Likovne pedagogije, Primjenjene umjetnosti, Grafičkog dizajna i vizualnih komunikacija.

Loading...