Борис Бурић, Déjà vu

10.12.2020-21.01.2021, 12:00-20:00

Борис Бурић, Déjà vu
Галерија Podroom, Трг републике 5/-1
10.12.2020 – 21.1.2021.

* Услед тренутних епидемиолошких околности неће бити приређено званично отварање, већ ће изложбe бити отворенe за публику од четвртка, 10. децембра у 12:00.
Радно време галерија је сваког дана, осим недељом и током новогодишњих и божићних празника, од 12:00 до 17:00.

Кустос: Мирослав Карић

Ако бисмо са нечим могли да упоредимо стање данашње глобалне кризе онда је то свет у драми и фикцији пост-апокалиптичног филмског жанра. Све је ту, вирус је ушао у систем, медији френетично преносе слике надолазеће опасности, планетарни страх се смењује у призорма панике и грађанске непослушности, кадрови пустих тргова и поџемних железница, утихнутих градова, једном речју атмосфера напетости док кроз таласе и пикове заплета чекамо крај филма тј. ко ће и шта ће да се спасе. Фикција је инфицирала реалност, реалност се самоизловала у виртуелном, чак ни мрак биоскопских сала није више безбедан и пожељан штимунг за бег и сусрет са великом илузијом где удобно заваљени и уз кокице пратимо неки сличан филм. “Нормалан живот” је на hold-у, мотори капитализма су благо успорени, а визије будућности не иду даље од пролећа следеће или оне тамо године када се, можда, враћамо свету без маски. Крај друге деценије новог миленијума биће део будућих присећања на време када је све почело или када се све завршило, у сваком случају када је на тренутак све стало да се направи старт за још један историјски loop. Рефлектујући ситуацију у којем се свет какав познајемо мења или нас сам интезитет догађаја враћа у стања нечега што је на други начин већ виђено и лично доживљено уметник Борис Бурић актуелну изложбу односно, како би у његовом случају прецизније било, форму филмског искуства израженог другим средствима идејно развија кроз низ метафора о појединачним или колективним сударима са реалношћу, о илузијама у покушајима отпора или прилагођавања било друштвеном или уметничком систему. Својеврсни мизансцени кроз које се посматрач у галерији креће у функцији су евоцирања филмског простора и времена који би требало да га иницирају у сопствени след синематичних доживљаја и повезивања различитих асоцијација на крај једне епохе и идеологије, на испражњеност симбола побуне и потребе да се искорачи из доминантних и наметнутих оквира у уметности.

Борис Бурић (1981.) је интермедијални уметник из Београда. Његови радови су концептуално оријентисани и често су засновани на идеји друштвене и уметничке критике које изражава у галеријском и уметничким акцијама у вангалеријском простору. Поље интересовања су му: филм, фотографија, акција, перформанс, колаж.. Сарађује са разним уметницима, кустосима, галеријама итд. Излаже на самосталним и групним изложбама у земљи и региону. Живи и ради на релацији Београд-Ријека.

Мирослав Карић (Београд, 1975.) дипломирао на Филозофском факултету у Београду, на катедри за историју уметности 2000. године. Од 2001. године је био на позицији секретара и кустоса у независној уметничкој асоцијацији Ремонт, а од 2003. члан уредничког тима Ремонт арт магазина. Карић је био вишегодишњи уредник рубрике „Изложбе“ у београдском културном месечном водичу Yellow Cab. У професионалној биографији бележи ангажман на многим пројектима као сарадник, координатор, кустос и ПР. Од јануара 2020. ради као кустос у Музеју савремене уметности Београд.

Каталог изложбе можете преузети на линку.

COVID-19:
* Гaлeриje ћe бити oтвoрeнe oд 12 дo 17 сaти, oсим нeдeљoм. Пoсeтиoци мoрajу дa нoсe мaскe свe врeмe бoрaвкa у гaлeриjским прoстoримa, a дeзифицeнси ћe бити у њимa oбeзбeђeни. Брoj пoсeтилaцa у прoстoру ћe бити oгрaничeн и бићe пoтрeбнo пoштoвaти физичкo рaстojaњe oд двa мeтрa.

Loading...