Online koncert pijaniste Dušana Markovića

25.01.2021., 18:00

Pijanista Dušan Marković je posvećen istraživanju i interpretaciji barokne muzike, a posebnu pažnju posvetio je interpretaciji dela Johana Sebastijana Baha. Na ovom koncertu u fokusu su oblici preludijum i fuga u stvaralaštvu majstora ove polifone forme J.S. Baha, ali i u opusu Sezara Franka, Sergeja Prokofjeva, Rodiona Ščedrina i Dmitrija Šostakoviča.

Zbog preporuka i propisanih mera Kriznog štaba i Vlade Republike Srbije u uslovima pandemije, u januaru „Koncerti u Galeriji“ će se održavati u digitalnom formatu. Koncert Dušana Markovića premijerno će biti prikazan na YouTube kanalu Kulturnog centra Beograda u ponedeljak, 25. januara u 18 sati.

Program:
Johan Sebastijan Bah
Preludijum i fuga u cis-molu, DTK I/3 (BWV 848)

Partita br. 2 u ce-molu, BWV 826
Sinfonia. Grave Adagio – Andante
Allemande
Courante
Sarabande
Rondeau
Capriccio

Sezar Frank
Preludijum, fuga i varijacije u ha-molu, op. 18

Sergej Prokofjev
Tokata, op. 11

Rodion Ščedrin
Preludijum i fuga br. 2 u a-molu

Dmitri Šostakovič
Preludijum i fuga u gis-molu, op. 87/12

Biografija:
Dušan Marković (1984) je pijanista i profesor klavira. Tokom profesionalne karijere je održao više solističkih koncerata, a najviše se ističe njegova interpretacija Bahovih klavirskih koncerata (de-mol i E-dur) u periodu od 2015. do 2017, kao i izvođenje i snimanje Goldberg varijacija 2019. Baroknom muzikom se aktivno bavi od 2002. nakon učestvovanja na koncertu Bahu s divljenjem organizacije EPTA na Kolarcu. Osnivač je, solista i klavirski saradnik udruženja Barokni vitraž od 2015. godine. Značajno je napomenuti da je kao solista sa Simfonijskim orkestrom RTS-a pod dirigetskom palicom Stanka Jovanovića nastupio u izvođenju kompozicije za klavir i orkestar Roberta Šumana Introdukcija i alegro apasionato 2003. godine, koja je tada prvi put izvedena u Srbiji. U okviru ciklusa Odabrani za odabrane prof. Vladimira Stojnića redovno je nastupao od 2001. do 2015. Muzičku školu Kosta Manojlović je završio u klasi prof. Vesne Martinovsk. Na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu je diplomirao 2006. godine u klasi prof. Ninoslava Živkovića, nakon čega je upisao Interdisciplinarne doktorske studije na Univerzitetu umetnosti. Dobitnik je mnogih nagrada na takmičenjima u Strezi, Parizu, Beogradu i Šapcu. Pisao je muzičke kritike za časopis Balkanis (Slovenija), Radio Beograd 1 i 2 i dr. Snimao je za RTS1 i 2 1999, 2003. i 2010. godine. Pedagoško iskustvo je sticao na kursevima Arba Valdme i kao gostujući profesor u organizaciji Umastery iz Singapura. Stalni je profesor klavira u MŠ Živorad Grbić u Valjevu.

 

Loading...