Koncert „Kompozicije za flautu srpskih kompozitora“

08.02.2021., 20:00

Flautista Aleksandar Ružičić i pijanistkinja Tea Dimitrijević napravili su odabir dela srpskih autora Milojevića, Josifa, Stojadinović-Milić, Marić, Petrovića i Adžića za flautu solo i flautu i klavir. Koncert je podržao SOKOJ.

Kulturni događaji se održavaju uz propisane epidemiološke mere za suzbijanje širenja virusa COVID-19, te je broj mesta za publiku u Galeriji Artget ograničen i sva mesta za ovaj koncert su POPUNJENA.
Narednog dana, snimak dela koncerta će biti objavljen na YouTube kanalu Kulturnog centra Beograda i dostupan svima koji nisu uspeli da prisustvuju događaju.

Program:
Miloje Milojević
Sonata za flautu i klavir op.89

Enriko Josif
Balada za flautu solo

Milana Stojadinović-Milić
Dream za flautu i klavir

Ljubica Marić
Pesma za flautu solo

Miloš Petrović
Obojeni komadi za flautu i klavir

Milana Stojadinović-Milić
Oblačić na vrhu Atosa, fantazija za flautu solo

Draško Adžić
Vuna, igla, kanap, kosti za flautu i klavir

Biografije:
Aleksandar Ružičić (Čačak) je srednju školu završio u klasi profesora Karolja Maročika, i diplomirao je u Beogradu na Fakultetu muzičke umetnosti u klasi Miodraga Azanjca. Specijalizirao je kamernu muziku na FMU u klasi prof. Gorana Marinkovića i trenutno je doktorant na studijama Kamerne muzike kod istog profesora. Ostvario je veliki broj solističkih i kamernih nastupa u zemlji i inostranstvu, kao i saradnju sa eminentnim umetnicima. Intezivno nastupa u triju flauta „Miodrag Azanjac“ sa Karoljem i Suzanom Maročik, duvačkim sekstetom sa Milošem Veljkovićem, Bojanom Pešićem, Goranom Marinkovićem, Igorom Lazićem, Mihajlom Samoranom, kao i u drugim raznovrsnim kamernim sastavima. Ostvario je značajan broj snimaka za Radio Televiziju Srbije i izdavačku kuću MASCOM. Radio je kao solo flautista i pikolista Simfonijskog orkestra RTS, solo flautista Pozorišta na Terazijama, kao i solo pikolista Orkestra opere i baleta Narodnog pozorišta, pod upravom velikog broja eminentnih dirigenata. Nastupa i kao član orkestra Isidore Žebeljan. Trenutno radi kao viši umetnički saradnik na Filološko umetničkom fakultetu u Kragujevcu i šef Katedre za duvačke instrumente FILUM-a.

Tea Dimitrijević je rođena u Beogradu. Diplomirala je i magistrirala klavir na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi red. prof. Mirjane Šuica-Babić, specijalizirala kamernu muziku i diplomirala čembalo u klasi red. prof. Miloša Petrovića. Doktorirala je iz oblasti kamerne muzike u klasi red. prof. Miloša Petrovića i red. prof. Zorice Ćetković. Kao solista i kamerni muzičar koncerte je održala širom Srbije  kao i u Crnoj Gori, Nemačkoj, Sloveniji, Grčkoj, Makedoniji i Austriji. Nastupala je sa Beogradskom Filharmonijom, Ansamblom “Arte“, Gudačima sv. Đorđa, Ansamblom za novu muziku, orkestrom Camerata Serbica i Nordijsko-balkanskim gudačkim orkestrom “NORBAL“. Učestvovala je na festivalima “BEMUS“ i “BELEF“ u Beogradu, “NOMUS“ u Novom Sadu, “Budva Grad teatar“, „Mokranjčevi dani“, “AFES“ u Makedoniji i  festivalu “Ohridsko leto“. Redovan je učesnik Međunarodne tribine kompozitora. Kao stalni saradnik Simfonijskog orkestra RTS izvela je značajna dela svetske i domaće literature, nastupajući sa poznatim dirigentima kao i solistima i operskim zvezdama: Moserat Kabalje, Kiri Te Kanava, Hoze Karerasom i Plasidom Domingom. Premijerno je izvodila mnoga dela domaćih autora, pogotovo za klavirski duo. Vanredni je profesor na Katedri za kamernu muziku Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu. Autor je i voditelj emisije „Susretanja“, „Iza violinskog ključa“ i muzički urednik Prvog programa Radio Beograda.

Loading...