Koncert saksofoniste Milana Savića i pijaniste Ukija Ovaskainena

01.02.2021., 20:00

Saksofonista Milan Savić i pijanista Uki Ovaskainen će u Galeriji Artget izvesti dela Galzunova, Žolivea, Dekruk, Brkljačića i Santućija. Gost koncerta je mecosopran Ana Radovanović.

Kulturni događaji se održavaju uz propisane epidemiološke mere za suzbijanje širenja virusa COVID-19, te je broj mesta za publiku u Galeriji Artget ograničen na 20. Molimo Vas da svoje mesto rezervišete prijavom (naglasiti za koji koncert) na e-mail adresu damjana.njegic@kcb.rs ili telefonom na 011 2622 058. Prijavljivanje je moguće do dana koncerta u 12 sati ili dok se mesta ne popune.
Već narednog dana, snimak dela koncerta će biti objavljen na YouTube kanalu Kulturnog centra Beograda i dostupan svima koji nisu uspeli da prisustvuju događaju.

Program:
Aleksandar Glazunov
Koncert za alt saksofon u Es-duru, op.109
Allegro moderato
Andante
Allegro

Andre Žolive
Fantazija-emprompti

Fernand Dekruk
Sonata u Cis, za alt saksofon i klavir
Très modéré, expressif
Andante
Fileuse (Légèrement animé)
Nocturne et finale (Calme, très modéré)

Ivan Brkljačić
Peter and New York za ženski glas i alt saksofon

Frančesko Santući
Belgrade Tango

Biografije:
Milan Savić je diplomirao saksofon na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, i klarinet na FMU u Beogradu. Tokom muzičkog razvoja, pohađao je mnoge škole i seminare kod priznatih profesora u inostranstvu. Od 2006. godine radi u MŠ Josip Slavenski kao profesor klarineta i saksofona, a njegovi učenici su dobitnici mnogih nagrada na republičkim i međunarodnim takmičenjima. Nastupao je kao solista na Mokranjčevim danima i drugim festivalima širom Srbije. Održao je majstorske kurseve sa pijanistom Ukijem Ovaskainenom u zemlji i inostranstvu – Alpen Klasika Fest (Italija), Olimpik Saks festival (Grčka), a takođe je održao i koncertnu turneju u Francuskoj. Kao solista je nastupao na Kolarcu sa Beogradskom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom RTS, kamernim orkestrom Metamorfozis i Velikim kamernim orkestrom. Snimao je za Radio Beograd i premijerno izvodio kompozicije Ivana Jevtića, Ivana Brkljačića, Ante Grgina, Aleksandra Sedlara i drugih. Kao orkestarski muzičar je angažovan u orkestru Beogradske filharmonije i Simfonijskom orkestru RTS, sa kojima je nastupao na koncertima i turnejama u zemlji i inostranstvu. Milan Savić je direktor međunarodnog festivala saksofona Belgrade Saxperience. Dobitnik je francuskog ordena Vitez umetnosti (2017), koje dodeljuje Ministarstvo kulture i književnosti Francuske.

Uki Ovaskainen je laureat, kao i dobitnik specijalne nagrade Kontemporanea i nagrade publike, na takmičenju Premio Haen u Španiji. Redovno nastupa kao solista i kamerni muzičar u Srbiji, kao i širom Evrope. Izveo je niz od osam različitih solističkih resitala na Kraljevskom danskom konzervatorijumu tokom jedanaest dana, što predstavlja najveći individualni projekat u istoriji te ustanove.
Studirao je na Muzičkoj akademiji Sibelijus u Helsinkiju, na Kraljevskom danskom konzervatorijumu u klasi prof. Hozea Ribere, i na solističkom odseku na Visokoj školi za muziku i teatar u Hanoveru u klasi prof. Matija Raekalija.
Svirao je kao solista sa simfonijskim orkestrima Sjelanda i Olborga, nastupao u Koncerthausu u Beču, kao i na koncertima kamerne muzike Bečkog kamernog orkestra. Radio je kao korepetitor Opere Faber u Portugaliji, svirao u okviru profesionalnih orkestara u Danskoj i u Srbiji, radio sa profesionalnim horovima i nastupao na preko 200 koncerata na četiri kontinenta sa horom Tapiola. Umetnički je organizator turneje kamerne muzike u Danskoj. Radi kao zvanični korepetitor na takmičenjima Muzičke omladine u Beogradu. Osim angažovanja kao viši umetnički saradnik na Katedri za gudačke instrumente na FMU, redovno nastupa sa eminentnim srpskim i inostranim muzičarima.

Ana Radovanović (mecosopran) je završila master akademske studije na Odseku za solo pevanje, i doktorske studije na Odseku za kamernu muziku na FMU u Beogradu. Ostvarila je nekoliko operskih uloga i realizovala brojne koncerte. Kao član Operskog studija Narodnog pozorišta Borislav Popović, na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu ostvarila je uloge Pastira u operi Toska Đ. Pučinija, i ulogu Frugole u operi Plašt Đ. Pučinija. Godine 2009. je ostvarila ulogu Agate u operi Derišta Filipa Glasa, a kasnije je bila angažovana u realizaciji dve svetske premijere opera srpskih kompozitorki Ko je ubio princezu Mond Tatjane Milošević i Petrograd Branke Popović.
S obzirom na to da je najaktivnija u oblasti savremene kamerne muzike, od 2005. godine je ostvarila brojne nastupe na koncertima širom Srbije (Zadužbina Ilije M. Kolarca, Beogradska filharmonija, Narodno pozorište u Beogradu, Opera i teatar Madlenijanum…). Član je upravnog odbora Ansambla za novu muziku Gradilište, sa kojim je nastupala na koncertima u Srbiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Litvaniji i Izraelu. Sa istim ansamblom je izvela preko 20 premijernih dela srpskih kompozitora. Član je INSAM instituta za savremenu muziku u BiH. Od 2012. godine radi i kao nastavnik solo pevanja u muzičkoj školi.

Loading...