Концерт саксофонисте Милана Савића и пијанисте Укија Оваскаинена

01.02.2021., 20:00

Саксофониста Милан Савић и пијаниста Уки Оваскаинен ће у Галерији Артгет извести дела Галзунова, Жоливеа, Декрук, Бркљачића и Сантућија. Гост концерта је мецосопран Ана Радовановић.

Културни догађаји се одржавају уз прописане епидемиолошке мере за сузбијање ширења вируса COVID-19, те је број места за публику у Галерији Артгет ограничен на 20. Молимо Вас да своје место резервишете пријавом (нагласити за који концерт) на е-mail адресу damjana.njegic@kcb.rs или телефоном на 011 2622 058. Пријављивање је могуће до дана концерта у 12 сати или док се места не попуне.
Већ наредног дана, снимак дела концерта ће бити објављен на YouTube каналу Културног центра Београда и доступан свима који нису успели да присуствују догађају.

Програм:
Александар Глазунов
Концерт за алт саксофон у Ес-дуру, оп.109
Allegro moderato
Andante
Allegro

Андре Жоливе
Фантазија-eмпромпти

Фернанд Декрук
Соната у Цис, за алт саксофон и клавир
Très modéré, expressif
Andante
Fileuse (Légèrement animé)
Nocturne et finale (Calme, très modéré)

Иван Бркљачић
Peter and New York за женски глас и алт саксофон

Франческо Сантући
Belgrade Tango

Биографије:
Милан Савић је дипломирао саксофон на Академији уметности у Новом Саду, и кларинет на ФМУ у Београду. Током музичког развоја, похађао је многе школе и семинаре код признатих професора у иностранству. Од 2006. године ради у МШ Јосип Славенски као професор кларинета и саксофона, а његови ученици су добитници многих награда на републичким и међународним такмичењима. Наступао је као солиста на Мокрањчевим данима и другим фестивалима широм Србије. Одржао је мајсторске курсеве са пијанистом Укијем Оваскаиненом у земљи и иностранству – Алпен Класика Фест (Италија), Олимпик Сакс фестивал (Грчка), а такође је одржао и концертну турнеју у Француској. Као солиста је наступао на Коларцу са Београдском филхармонијом, Симфонијским оркестром РТС, камерним оркестром Метаморфозис и Великим камерним оркестром. Снимао је за Радио Београд и премијерно изводио композиције Ивана Јевтића, Ивана Бркљачића, Анте Гргина, Александра Седлара и других. Као оркестарски музичар је ангажован у оркестру Београдске филхармоније и Симфонијском оркестру РТС, са којима је наступао на концертима и турнејама у земљи и иностранству. Милан Савић је директор међународног фестивала саксофона Belgrade Saxperience. Добитник је француског ордена Витез уметности (2017), које додељује Министарство културе и књижевности Француске.

Уки Оваскаинен је лауреат, као и добитник специјалне награде Контемпоранеа и награде публике, на такмичењу Премио Хаен у Шпанији. Редовно наступа као солиста и камерни музичар у Србији, као и широм Европе. Извео је низ од осам различитих солистичких реситала на Краљевском данском конзерваторијуму током једанаест дана, што представља највећи индивидуални пројекат у историји те установе.
Студирао је на Музичкој академији Сибелијус у Хелсинкију, на Краљевском данском конзерваторијуму у класи проф. Хозеа Рибере, и на солистичком одсеку на Високој школи за музику и театар у Хановеру у класи проф. Матија Раекалија.
Свирао је као солиста са симфонијским оркестрима Сјеланда и Олборга, наступао у Концертхаусу у Бечу, као и на концертима камерне музике Бечког камерног оркестра. Радио је као корепетитор Опере Фабер у Португалији, свирао у оквиру професионалних оркестара у Данској и у Србији, радио са професионалним хоровима и наступао на преко 200 концерата на четири континента са хором Тапиола. Уметнички је организатор турнеје камерне музике у Данској. Ради као званични корепетитор на такмичењима Музичке омладине у Београду. Осим ангажовања као виши уметнички сарадник на Катедри за гудачке инструменте на ФМУ, редовно наступа са еминентним српским и иностраним музичарима.

Ана Радовановић (мецосопран) је завршила мастер академске студије на Одсеку за соло певање, и докторске студије на Одсеку за камерну музику на ФМУ у Београду. Остварила је неколико оперских улога и реализовала бројне концерте. Као члан Оперског студија Народног позоришта Борислав Поповић, на Великој сцени Народног позоришта у Београду остварила је улоге Пастира у опери Тоска Ђ. Пучинија, и улогу Фруголе у опери Плашт Ђ. Пучинија. Године 2009. је остварила улогу Агате у опери Деришта Филипа Гласа, а касније је била ангажована у реализацији две светске премијере опера српских композиторки Ко је убио принцезу Монд Татјане Милошевић и Петроград Бранке Поповић.
С обзиром на то да је најактивнија у области савремене камерне музике, од 2005. године је остварила бројне наступе на концертима широм Србије (Задужбина Илије М. Коларца, Београдска филхармонија, Народно позориште у Београду, Опера и театар Мадлениjанум…). Члан је управног одбора Ансамбла за нову музику Градилиште, са којим је наступала на концертима у Србији, Црној Гори, Хрватској, Литванији и Израелу. Са истим ансамблом је извела преко 20 премијерних дела српских композитора. Члан је ИНСАМ института за савремену музику у БиХ. Од 2012. године ради и као наставник соло певања у музичкој школи.

Loading...