Koncert pijanistkinje Ide Peličoli

29.03.2021-01.04.2021, 20:00

Ida Peličoli je italijanska pijanistkinja hrvatskog porekla koja živi u Francuskoj. U Beogradu će predstaviti dela za klavir Kloda Debisija, kao i kompozitora koji su značajno uticali na Debisijevo stvaralaštvo, Žan-Filipa Ramoa i Isaka Albeniza. Gostovanje Ide Peličoli podržao je Italijanski institut za kulturu u Beogradu.

Prvi koncert je planiran za 29. mart, a repriza koncerta za 1. april u 20 sati.

Kulturni događaji se održavaju uz propisane epidemiološke mere za suzbijanje širenja virusa COVID-19. Potrebno je rezervisati mesto porukom na adresu damjana.njegic@kcb.org.rs.
Tokom nedelje, snimak dela koncerta će biti objavljen na YouTube kanalu Kulturnog centra Beograda i dostupan svima koji nisu mogli da prisustvuju.

Program:
Žan-Filip Ramo
Svita u a-molu (prva svita iz zbirke Nove svite komada za čembalo)
Allemande
Courante
Sarabande
Les trois mains
Fanfarinette
La triomphante
Gavotte

Klod Debisi
Omaž Ramou (Slike za klavir, prva sveska), L. 105/2

Isak Albeniz
La Vega

Klod Debisi
Vinska kapija (Prelidi za klavir, druga sveska), L. 131/3

Veče u Granadi (Estampi za klavir), L. 108/2

Maske, L. 110

Biografija:
Ida Peličoli je rođena u Bergamu u Italiji. Studirala je na Konzervatorijumu u Nici, a potom u Školi za muziku Alfred Korto u Parizu (Ecole Normale de Musique) u klasi Sergeja Markarova, Uneskovog umetnika mira. Tokom studija, Ida je bila nosilac nekoliko stipendija, između ostalih stipendije Fondacije Zigmund Zaleski i Fondacije Albert Rusel. Pohađala je majstorske kurseve istaknutih profesora kao što su Žan-Klod Pentje, Žerar Vis. Stekla je diplomu iz pedagogije i diplomu iz interpretacije na École Normale u Parizu. Imala je priliku da se umetnički usavršava kod Norme Fišer i Stivena Gutmana, i kod kubanskog koncertnog pijaniste Horhea Luisa Pratsa. Stekla je dvostruku master diplomu na Univerzitetu u Sorboni – iz italijanske literature i istorije Stare Grčke, sa specijalizacijom na temu muzičke prakse tokom helenističke ere. Posebno je zanimljivo njeno iskustvo na filmu. Imala je priliku da igra ulogu pijanistkinje u TV serijama Find me in Paris (SAD, 2017, 2018) i Munch (Francuska, 2018), kao i da bude dubler pijanistkinji u filmu Quand on ne sait pas voler (Francuska, 2020) reditelja i scenariste T. Kmurijana. Ida je nastupala širom Evrope i u Kanadi. Pod pokorviteljstvom Jamahe u Italiji, održala je 2018. godine solo resital u Milanu. Tokom 2021. godine po prvi put će nastupiti u Srbiji, Estoniji, Litvaniji, Slovačkoj, Islandu i Australiji.

 

Loading...