Koncert pijanistkinje Ljiljane Vukelje – ONLINE

22.03.2021., 20:00

Program koncerta koji organizujemo u saradnji sa Udruženjem muzičkih umetnika Srbije, čine poslednje dve klavirske sonate L. van Betovena, čiji jubilej 250 godina od rođenja je obeležen 2020. godine, kao i „Retide“ Vladimira Tošića, koje je Ljiljana Vukelja snimila za kompakt disk istog naziva objavljenog pre godinu dana.

Zbog preporuka i propisanih mera Kriznog štaba i Vlade Republike Srbije u uslovima pandemije, koncert 22. marta će se održati u digitalnom formatu. Koncert Ljiljane Vukelje premijerno će biti prikazan na YouTube kanalu Kulturnog centra Beograda u ponedeljak u 20 sati.

Program:
Ludvig van Betoven
Sonata u As-duru, op. 110
Moderato cantabile, molto espressivo
Allegro molto
Adagio ma non troppo. Fuga. Allegro ma non troppo

Sonata u ce-molu, op. 111
Maestoso. Allegro con brio ed appassionato
Arietta. Adagio molto, semplice e cantabile

Vladimir Tošić
Retida za klavir br. 6

Moris Ravel
La Valse

Biografija:
Pijanistkinja Ljiljana Vukelja se posle završenih osnovnih i magistarskih studija u klasi prof. Nevene Popović na FMU u Beogradu, usavršavala kod pijaniste i profesora Mišela Berofa u Frajburg, a potom i na Konzervatorijum u Lozani  (Švajcarska) kod pijaniste i dirigenta Žan-Fransoa Antoniolija. Istovremeno je aktivno učestvovala i na majstorskim kursevima J. Sljesarjeva, M. Dalbertoa, D. Baškirova, S. Dorenskog i A. Štarkmana. Doktorirala je na FMU u Beogradu pod mentorstvom Dejana Sinadinovića na temu „Savremeno izvođenje klavirskih dela M. Ravela, Ž. Eneskua i A. Ditijea”. Ljiljana Vukelja je dobitnik brojnih priznanja na takmičenjima u Srbiji, kao i nagrada na takmičenjima za mlade u Rimu, Tortoni, Ankoni (Italija), Nauenu (Nemačka, 2006) i Gajaru (Francuska, 2004).
Kao solista i kamerni muzičar nastupala u svim značajnijim salama u Beogradu, kao i širom Srbije, u Republici Srpskoj, Bosni, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Rumuniji, Francuskoj, Italiji, Nemačkoj, Švajcarskoj, Irskoj I SAD. Nastupala je kao solista sa orkestrima Beogradske filharmonije, Simfonijskim orkestrom RTS, UA “S.Binički”, Temišvarskom filharmonijom, kamernim orkestrom “Pro Klasika” i dirigentima kao što su Žan-Fransoa Antonioli, Emil Simon, David Porcelajn, Anatolij Novicki, Biljana Radovanović i Vensan Montej. Takođe, nastupala je i na festivalima BEMUS, BELEF, BUNT, Tribina kompozitora, Festival minimalizma (Srbija), “Muzički Temišvar” (Rumunija), “Havelendiše Festšpile”, “Movimentos” (Nemačka), “Galvej mjuzik festival” (Irska),”Kotor Art” (Crna Gora), “ Art & More“ (Rovinj, Hrvatska).
Sezone 2016/17, u duu sa pijanistom V. Cvijićem izdala je CD sa muzikom za dva klavira kompozitora Vladimira Tošića, a u martu 2020. izašao je njen solistički kompakt disk “Retide” sa kompozicijama istog autora. Sarađuje sa pijanistkinjom i multimedijalnom umetnicom Marijom Popović Stojadinović u okviru različitih projekata vezanih za savremenu muziku srpskih kompozitora.
Redovno sarađuje sa violončelistkinjom Sandrom Belić, sa kojom je imala brojne nastupe u Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori. Mnogi tonski zapisi njihovih nastupa, uvršteni su u fonoteku Radio Beograda i redovno se emituju. Za nastup na festivalu „Art and more“ u Rovinju, u julu 2020. godine, dodeljena im je nagrada “Mostovi kultura”. Sa Sandrom Belić je nastupila u okviru ciklusa „Betoven u galeriji RTS“, a ovaj koncert je uvršten u deset najznačajnijih muzičkih događaja u 2020. godini.
Ljiljana Vukelja je angažovana kao vanredni profesor klavira na FMU u Beogradu. Član je UMUS-a.

Loading...