Концерт пијанисткиње Љиљане Вукеље – ONLINE

22.03.2021., 20:00

Програм концерта који организујемо у сарадњи са Удружењем музичких уметника Србије, чине последње две клавирске сонате Л. ван Бетовена, чији јубилеј 250 година од рођења је обележен 2020. године, као и „Ретиде“ Владимира Тошића, које је Љиљана Вукеља снимила за компакт диск истог назива објављеног пре годину дана.

Због препорука и прописаних мера Кризног штаба и Владе Републике Србије у условима пандемије, концерт 22. марта ће се одржати у дигиталном формату. Концерт Љиљане Вукеље премијерно ће бити приказан на YouTube каналу Културног центра Београда у понедељак у 20 сати.

Програм:
Лудвиг ван Бетовен
Соната у Ас-дуру, оп. 110
Moderato cantabile, molto espressivo
Allegro molto
Adagio ma non troppo. Fuga. Allegro ma non troppo

Соната у це-молу, оп. 111
Maestoso. Allegro con brio ed appassionato
Arietta. Adagio molto, semplice e cantabile

Владимир Тошић
Ретида за клавир бр. 6

Морис Равел
La Valse

Биографија:
Пијанисткиња Љиљана Вукеља се после завршених основних и магистарских студија у класи проф. Невене Поповић на ФМУ у Београду, усавршавала код пијанисте и професора Мишела Берофа у Фрајбург, а потом и на Конзерваторијум у Лозани  (Швајцарска) код пијанисте и диригента Жан-Франсоа Антониолија. Истовремено је активно учествовала и на мајсторским курсевима Ј. Сљесарјева, М. Далбертоа, Д. Башкирова, С. Доренског и А. Штаркмана. Докторирала је на ФМУ у Београду под менторством Дејана Синадиновића на тему „Савремено извођење клавирских дела М. Равела, Ж. Енескуа и А. Дитијеа”. Љиљана Вукеља је добитник бројних признања на такмичењима у Србији, као и награда на такмичењима за младе у Риму, Тортони, Анкони (Италија), Науену (Немачка, 2006) и Гајару (Француска, 2004).
Као солиста и камерни музичар наступала у свим значајнијим салама у Београду, као и широм Србије, у Републици Српској, Босни, Хрватској, Црној Гори, Румунији, Француској, Италији, Немачкој, Швајцарској, Ирској И САД. Наступала је као солиста са оркестрима Београдске филхармоније, Симфонијским оркестром РТС, УА “С.Бинички”, Темишварском филхармонијом, камерним оркестром “Про Класика” и диригентима као што су Жан-Франсоа Антониоли, Емил Симон, Давид Порцелајн, Анатолиј Новицки, Биљана Радовановић и Венсан Монтеј. Такође, наступала је и на фестивалима БЕМУС, БЕЛЕФ, БУНТ, Трибина композитора, Фестивал минимализма (Србија), “Музички Темишвар” (Румунија), “Хавелендише Фестшпиле”, “Мовиментос” (Немачка), “Галвеј мјузик фестивал” (Ирска),”Котор Арт” (Црна Гора), “ Арт & Море“ (Ровињ, Хрватска).
Сезоне 2016/17, у дуу са пијанистом В. Цвијићем издала је ЦД са музиком за два клавира композитора Владимира Тошића, а у марту 2020. изашао је њен солистички компакт диск “Ретиде” са композицијама истог аутора. Сарађује са пијанисткињом и мултимедијалном уметницом Маријом Поповић Стојадиновић у оквиру различитих пројеката везаних за савремену музику српских композитора.
Редовно сарађује са виолончелисткињом Сандром Белић, са којом је имала бројне наступе у Србији, Хрватској и Црној Гори. Многи тонски записи њихових наступа, уврштени су у фонотеку Радио Београда и редовно се емитују. За наступ на фестивалу „Арт анд море“ у Ровињу, у јулу 2020. године, додељена им је награда “Мостови култура”. Са Сандром Белић је наступила у оквиру циклуса „Бетовен у галерији РТС“, а овај концерт је уврштен у десет најзначајнијих музичких догађаја у 2020. години.
Љиљана Вукеља је ангажована као ванредни професор клавира на ФМУ у Београду. Члан је УМУС-а.

Loading...