Svetski dan(i) poezije PAPIR KAMEN KAMEN, 21-23. mart 2021. godine

21.03.2021-23.03.2021, 12:00

Svetski dan poezije proglasio je UNESCO 1999. godine, a Kulturni centar Beograda je dve godine kasnije, u saradnji sa pesnikinjom Dubravkom Đurić – oslanjajući se na sopstvenu i ukupnu tradiciju organizacije pesničkih programa u Beogradu – započeo manifestaciju posvećenu savremenoj poeziji koja je vrlo brzo prerasla u međunarodni pesnički festival.  Na njemu su do sada u Srbiji, u Kulturnom centru Beograda, ali i u brojnim partnerskim institucijama, gostovali autori i autorke poput Adama Zagajevskog, Eve Lipske, Amira Ora, Uvea Kolbea, Ane Blandijane, Valerija Magrelija, Aleša Debeljaka, Džeroma Rotenberga, te Zvonka Karanovića, Ane Ristović, Petra Miloradovića, Radmile Lazić, Milene Marković, Marjana Čakarevića, Dragane Mladenović i drugih. U debatnom programu takođe su kroz godine učestvovali raznovrsni pesnici, prevodioci i kritičari, dok je ovaj festival kontinuirano bio posvećen i afirmaciji mladih autora i autorki kroz njihovo aktivno učešće u programima.

Svake godine manifestacija nosi novi tematski predznak, dok se osmišljavanje koncepta prepušta drugom pesniku ili pesnikinji. Urednica ovogodišnjeg programa je pesnikinja i dramaturškinja Maša Seničić, a Svetski dan(i) poezije održaće se od 21. do 23. marta 2021. godine na onlajn profilima Kulturnog centra Beograda. Kako se festival iz poznatih razloga održava u digitalnom prostoru, umesto tribina osmišljena je dijaloška e-publikacija, a umesto pesničkih čitanja publika će imati priliku da ih čuje preko video-zapisa. Uz urednicu programa, ko-autori na ovim materijalima su snimatelj i direktor fotografije Marko Milovanović, kao i illustrator i grafički dizajner Srđa Dragović.

Ukoliko se usudimo da iza sebe ostavimo i dalje relativno sveže i nedovoljno precizne fraze (poput „izazovnih vremena” ili „nove normalnosti”), to ipak ne znači da trenutak u kojem se nalazimo ne shvatamo ozbiljno, iz poetske perspektive. Upravo suprotno: programom festivala Svetski dan(i) poezije pristupamo jeziku i društvu na temelju promišljanja esencijalnih potreba, izneverenih očekivanja i paradigmatskih promena – a sve to kroz nastup lišen očiglednih i istrošenih referenci.

Dobro poznata dečija igra na koju se oslanjamo u naslovu – Papir kamen makaze –  zasniva se na nehijerarhijskom cikličnom sistemu, sa devet mogućih kombinacija poteza. Upravo toliko mladih autora i autorki, koji stvaraju na istom jeziku, ove godine predstaviće se kroz svoje stihove: Đorđe Ivković (SR), Marija Dejanović (HR), Marija Dragnić (CG), Tomislav Augustinčić (HR), Radmila Petrović (SR), Alen Brlek (HR), Vladana Perlić (RS), Anita Pajević, (BiH) i Jana Radičević (CG).

Video-zapisi koji čine ovaj onlajn događaj zamišljeni su kao intervencija, ne kao ilustracija. Budući da nismo u mogućnosti da autore i autorke pozovemo na gostovanje, pojedinačni snimci napravljeni su za po jedan rad svakog od njih, a ovi audio-vizuelni materijali deo su programa kao odgovori na pesme, umesto da budu tek njihov prikaz/odraz. Imajući u vidu da se slika snima odvojeno, te da će pesnici biti prisutni glasom i tekstom (ne i glavom/telom), Svetski dan(i) poezije se na izvestan način neposredno bave kretanjem i udaljenošću: oprostoravanjem poezije i njenom asocijativnom materijalizacijom. Konceptom ovogodišnjeg programa pomeramo kontekstualnu granicu čitanja pesama regionalnih autora, doživljavajući njihove radove kao celinu doslednu u nameri postavljanja pitanja, iako ne nužno po pitanju stila ili motiva. Svaki video ima i titl na izvornom jeziku, radi lakšeg praćenja teksta.

Budući da je upravo dijalog uvek bio integralni deo dosadašnjih festivala ovogodišnja, trodnevna onlajn manifestacija rezultiraće e-publikacijom koja u svom obliku podseća na razgovor o poetskom tj. poeziji. Uspostavljajući odnos između poetskih i potencijalno poetskih elemenata i objekata unutar (po vrsti i obliku) raznorodnih sadržaja, autori i autorke su uz svoje tri pesme priložili isto toliko drugih neknjiževnih tekstova koji međusobno komuniciraju sa njihovim radovima, formirajući diptihe. Prelomljena e-publikacija sastavljena je od poglavlja posvećenih autorima i autorkama, a ona sadrže pomenute poetske i nepoetske tekstove, fotografije, biografije. Sveobuhvatna knjižica će biti objavljena onlajn i besplatno dostupna svima po zatvaranju manifestacije, kada će i YouTube adrese videa biti hiperlinkovane u samoj e-publikaciji.

Italijanski institut za kulturu u Beogradu pružio je dodatnu podršku ovogodišnjoj manifestaciji, pa tako imamo priliku da i tri mlade italijanske pesnikinje – Đulija Martini, Alma Spina i Beatriče Kristali – budu deo ovogodišnjeg programa. Njihove pesme biće prvi put prevedene na srpski jezik (prevod Zorana Đaković Miniti) posebno za ovu priliku, a autorke će poslati svoje snimke čitanja i predstavljanja koji će gledaocima takođe biti dostupni sa titlovima.

Za vreme trajanja festivala Svetski dan(i) poezije – 21, 22. i 23. marta 2021. godine –  svakog dana biće okačeno po četiri poetska videa u razmaku od nekoliko sati, čime ćemo pokušati da prenesemo ritam dosadašnjih festivalskih nastupa i u okviru onlajn mogućnosti.

Sav program/sadržaj manifestacije biće dostupan na YouTube kanalu Kulturnog centra Beograda, te na njihovoj Facebook stranici, dok objave, najave i vesti vezane za sam događaj možete pratiti na zvaničnom Instagram profilu.

 

Loading...