16. Beogradska internacionalna nedelja arhitekture / BINA 2021 – BEOGRADSKA ŠKOLA STANOVANJA 1960–1980. KOMPLEKSNOST IDEJA

22.04.2021-03.06.2021, 12:00-20:00

16. Beogradska internacionalna nedelja arhitekture / BINA 2021
22.04 – 20.5.2021.

BEOGRADSKA ŠKOLA STANOVANJA 1960–1980. KOMPLEKSNOST IDEJA
Kulturni centar Beograda, Likovna galerija
Autor: Tanja Damljanović Konli i koautor: Dragana Mecanov, do.co.mo.mo Srbija;
Asistenti: Mia Stevanović, Tamara Nikolić, Nevena Ašković;
Dizajn: Marina Dokmanović; Produkcija: BINA

Beogradska škola stanovanja u svom usponu od 1960–1980. dosegla je visok nivo projektovanja stambenih susedstva kao malo koja zemlja Evrope i sveta. Njeni protagonisti sticali su znanja kroz razmenu iskustava sa najprogresivnijim misliocima o stambenoj arhitekturi, od Velike Britanije i Francuske, do Skandinavskih zemalja. Relevantnost njihovih ideja najbolje se pokazuje u činjenici da su sa malim kvadraturama stanova dostigli nesrazmerno visoke standarde stanovanja. Osim razmišljanja o partikularnim stambenim jedinicama, tretiranje susedstva kao zajednice sa kojom će se žitelji identifikovati potpomognuto je promišljanjem javnih sadržaja prema kojima će naselje gravitirati. Na izložbi su predstavljeni primeri dobre prakse koji bi mogli poslužiti kao podstrek za preispitivanje galopirajuće stambene izgradnje sa kojom se Beograd trenutno suočava.

Izložbu prati niz pratećih programa: promocija časopisa, predavanja, autorskih vođenja, tematskih šetnji i radionica.

Sve informacije o programu BINA možete pronaći na linku.

VOĐENJE KROZ IZLOŽBU
Povodom izložbe Beogradska škola stanovanja 1960-1980 u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda (Kneza Mihaila 6)
Petak 23. april u 18:00
Kroz izložbu vodi: Tanja Damljanović Konli, autorka

U fokusu 16. Beogradske internacionalne nedelje arhitekture je izložba „Beogradska škola stanovanja 1960-1980/Kompleksnost ideja u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda.
Ovogodišnje izdanje BINE biće obeleženo stambenom arhitekturom Beograda. Kroz studije slučaja Beogradske škole stanovanja će se pratiti geneza, kao i tipološke i morfološke promene u razvoju misli o stanogradnji na primerima stambenih celine nastalih u tri decenije: na Novom Beogradu, Julinom brdu i naselju Cerak Vinogradi. Autorka izložbe govoriće o tome po čemu je Beogradska škola stanovanja posebna, šta su njeni kvaliteti, zašto treba da je štitimo kao poseban segment kulturnog nasleđa i kakve putokaze može dati sadašnjim i budućim projaktantima.

Usled trenutnih epidemioloških okolnosti i preventivnih mera radi suzbijanja širenja virusa, molimo sve zainteresovane da se jave na mejl katarina.kostandinovic@kcb.org.rs i sebi rezervišu termin za vođenje. Apelujemo na sve posetioce da budu odgovorni prema sebi i drugima i poštuju sve mere zaštite, kao što su nošenje zaštitnih maski i održavanje bezbedne razdaljine.

Loading...