APRIL – MAJ IZLOŽBE U KULTURNOM CENTRU BEOGRADA

22.04.2021-03.06.2021, 12:00-20:00

APRIL – MAJ
IZLOŽBE U KULTURNOM CENTRU BEOGRADA
22. 4 – 3. 6. 2021.
……………………………
Usled trenutnih epidemioloških okolnosti neće biti priređeno zvanično otvaranje, već će izložbe biti otvorene za publiku od četvrtka u 12:00.
……………………………

GALERIJA ARTGET | 20. godina, Trg republike 5/I
JELENA MATIĆ predstavlja
SONJU ŽUGIĆ i LUKU KLIKOVCA
sa izložbom PRELAZ | PROLAZ

Jelena Matić, umetnička direktorka Galerije Artget u 2015, predstavlja dvoje umetnika koji imaju veoma osobene pristupe fotografiji i svetu koji nas okružuje.
Sonja Žugić fotografiše pejzaže u različitim krajevima sveta uglavnom bez čovekovog prisustva ili je ono prikazano u tragovima. To se posebno vidi u ciklusu pejzaža morske obale Vijetnama, u kome autorka prikazuje vodu i obalu koja sa svakim novim udarcem talasa sve više nestaje.
Luka Klikovac uz pomoć harverdski i softverski modifikovane industrijske lajnsken kamere briše uglavnom urbane pejzaže i čovekovo okruženje. Na njegovim fotografijama sve ono što čini grad nestaje, postaje nejasan prostor, dok su ljudi, uglavnom snimljeni u pokretu, postali razloženi i razvučeni, gotovo karikaturalni prikazi koji se kreću u jednom smeru kao na fabričkoj traci i u nekom monotonom prostoru bez identiteta.

Više o izložbi i autorima možete pročitati ovde.
……………………………

LIKOVNA GALERIJA, Knez Mihailova 6
16. Beogradska internacionalna nedelja arhitekture / BINA 2021
BEOGRADSKA ŠKOLA STANOVANJA 1960–1980. KOMPLEKSNOST IDEJA

Autor: Tanja Damljanović Konli i koautor: Dragana Mecanov, do.co.mo.mo Srbija;

Beogradska škola stanovanja u svom usponu od 1960–1980. dosegla je visok nivo projektovanja stambenih susedstva kao malo koja zemlja Evrope i sveta. Njeni protagonisti sticali su znanja kroz razmenu iskustava sa najprogresivnijim misliocima o stambenoj arhitekturi, od Velike Britanije i Francuske, do Skandinavskih zemalja. Relevantnost njihovih ideja najbolje se pokazuje u činjenici da su sa malim kvadraturama stanova dostigli nesrazmerno visoke standarde stanovanja. Na izložbi su predstavljeni primeri dobre prakse koji bi mogli poslužiti kao podstrek za preispitivanje galopirajuće stambene izgradnje sa kojom se Beograd trenutno suočava.

Kroz izložbu vodi autorka Tanja Damljanović Konli u petak,  23. aprila u 18 sati.

Više o izložbi  pročitajte ovde.
Više informacija o programu BINA možete pronaći na linku.
……………………………….

BEOGRADSKI IZLOG, Knez Mihailova 6
NASELJE CERAK VINOGRADI-KULTURNO DOBRO REPUBLIKE SRBIJE

Autor: Milenija Marušić; Dizajn: Miodrag Bata Knežević
Mala izložbena postavka predstalja vizuelni podsetnik na vrednosti i značaj naselja Cerak Vinogradi, kao i na neophodnost da se formalna zakonska zaštita  ovog izuzetnog stambenog kompleksa počne sprovoditi i u realnosti.

Više o izložbi  pročitajte ovde.
……………………………….

GALERIJA PODROOM, Trg republike 5/-1
TRAGOVI NESTAJANJA
IGOR GRUBIĆ (HRVATSKA)

Kustoskinja postavke: Zorana Đaković Minniti
Autorka teksta: Jasna Jakšić

Tragovi nestajanja predstavljaju spoj najnovijih radova prikazanih na poslednjem Bijenalu savremene umetnosti u Veneciji sa nešto ranijim, kao što su film Spomenik, devet portreta značajnih spomenika iz perioda socijalističkog modernizma i video rad Anđeli garavog lica (prekretnica) koji beleži protest rudara RB Kolubara 2000. godine. Grubićeva strategija neprestano skreće pažnju na važnost koju umetnost ima u procesima dokumentovanja promena i mesta trauma. Prateći društvene, političke i generacijske smene, radovi pozivaju na promišljanje budućih načina zamišljanja i nastanjivanja našeg sveta..

Više o izložbi pročitajte ovde.
……………………………….

Loading...