Ciklus razgovora NIKADA SE MLAĐI NEĆEMO SRESTI

01.04.2021., 18:00

VIZUELNA UMETNOST I MLADI
Ciklus razgovora Nikada se mlađi nećemo sresti

Četvrtak, 1. april u 18:00
Medijska arheologija i more nalazišta
Učesnici: Boško Prostran i Jovan Bačkulja
Moderator: Dušan Savić
Zoom link https://us02web.zoom.us/j/82594080567?pwd=azVhNXFUZnRnZU1rMG1BSmVPN2dIZz09
Facebook Live na nalogu Kulturnog centra Beograda

Ove sezone u okviru programa Vizuelna umetnost i mladi, kreiranog sa namerom da se mladim profesionalcima omogući prilika da u okviru pratećeg programa izložbi uzmu učešće u radu galerija, pokrećemo novi segment koji za cilj ima razvoj diskurzivnog programa uz izložbe u Kulturnom centru Beograda. U izložbenoj sezoni 2021. godine u Kulturnom centru Beograda započinjemo ciklus razgovora „Nikada se mlađi nećemo sresti“, autora i moderatora Dušana Savića, samostalnog kustosa, sa ciljem da se program galerija još više približi mladoj publici kao i da se uspostavi jača komunikacija i veza sa budućim mladim profesionalcima.

Galerijski prostor, u svojoj suštini, bi trebalo da bude mesto otvorenog razgovora, a izložbeni program u njemu okidač za pokretanje novih tema ili produbljivanje već postojećih. Kako se savremene umetničke tendencije oslanjaju na multidisciplinarnost, za njihovo razumevanje potrebno je dodatno razložiti metode i pristupe kroz prateći program. U pokušaju demistifikacije nerazumljivog ili nedorečenog, predložen je govorni/tribinski program uz izložbe u 2021. godini u Kulturnom centru Beograda.

Prvi u nizu razgovora planiran je u okviru izložbe IZMEĐU PLOČA Mike Tanile, u Galeriji Podroom, koji će se baviti temom: Medijska Arheologija i more nalazišta. Učesnici razgovora su Boško Prostran (Doplgenger), Jovan Bačkulja (Medijska arheologija) i Dušan Savić (kustos i moderator razgovora). U četvrtak 1. aprila u 18:00 razgovor će se emitovati uživo, putem Zoom platforme i aplikacije Facebook Live, na nalogu Kulturnog centra Beograda.

U razgovoru ćemo pokušati da objasnimo koja su sve nalazišta novomedijskih artefakata, vrste materijala sa kojim se medijski arheolozi susreću, faktore iznenađenja, probleme pristupa podacima, primere primene pronađenog materijala u savremenim umetničkim praksama i kako se postaje medijski arheolog.

Medijska arheologija je područje koje pokušava da razume nove i nastajuće medije pomnim ispitivanjem prošlosti, a posebno kritičkim ispitivanjem dominantnih progresivnih narativa popularnih komercijalnih medija kao što su film i televizija. Medijski arheolozi često pokazuju veliko interesovanje za takozvane mrtve medije, napominjući da novi mediji često oživljavaju i recirkulišu materijal i tehnike komunikacije koji su izgubljeni, zanemareni ili prikriveni. Neki medijski arheolozi su takođe zabrinuti odnosom između medijskih fantazija i tehnološkog razvoja, posebno načinima na koje ideje o imaginarnim ili spekulativnim medijima utiču na medije koji se zapravo pojavljuju.

Loading...