Izložba i istraživački rad KOLEKCIJA DECENIJA u Galeriji savremene umetnosti u Smederevu

06.04.2021-25.05.2021, 17:00

škart + NEpraktične žeNE (Brigita Međo), 2012, Kolekcija Oktobarski salon

 

Galerija savremene umetnosti u Smederevu
u prostoru MUZEJA U SMEDEREVU
Omladinska 4, Smederevo
6.4 – 23.5.2021.

KOLEKCIJA DECENIJA
Duša trpi bol postojanja u nesigurnom svetu sigurnost sanja
(Brigita Međo)

Umetnice i umetnici: Biljana Đurđević, Nina Ivanović, Siniša Ilić, Žolt Kovač, Neda Kovinić, Karsten Konrad, Milorad Mladenović, Dragoljub Raša Todosijević, Milica Tomić, Škart + NEpraktične žeNE (Brigita Međo)

Izložba i istraživački rad Kolekcija decenija temelje se na umetničkim radovima iz Kolekcije Oktobarski salon, a ovaj put realizuju se u saradnji sa Galerijom savremene umetnosti i Muzejem u Smederevu. Prostorno i tematski izložba je koncipirana oko pitanja načina i uslova u kojima gledamo i pratimo likovnu umetnost ali i mogućnosti njenog izlaganja u doba pandemije, u otežanim uslovima rada sa kojima se i dalje suočavamo. Radovi prikazani na ovoj izložbi mogu da sugerišu odnose i imaginaciju koji nastaju između enterijera i eksterijera, institucija, privatnih i javnih prostora, rada i slobodnog vremena. Reagujući na samu arhitekturu muzeja u aktivne prostore izložbe uključeni su lapidarijum i prostori izvan same galerije, koji se ne koriste standardno kao izlagački. Takvim postupkom, uvođenjem šireg prostornog okvira u postavku, omogućujemo više persepktiva gledanja i ispitujemo pojam distance, koji u ovom slučaju može da bude pozicija iz koje se drugačije i iz različitih uglova sagledavaju umetnički radovi i prostorna dramatugija izložbe, galerije ali i samog muzeja.

Izložbu osmislili: Zorana Đaković Minniti i Siniša Ilić

Kolekcija decenija je koncipirana sa ciljem da kolekciju Oktobarskog salona učini pokretljivijom i dostupnijom javnosti, strukturirajući aktivnosti tako da izbor umetničkih radova i formati izložbi budu osetljivi na kontekst, komuniciraju sa prostorom, uslovima izlaganja i institucijom sa kojom se sarađuje.
Kolekcija decenija temelji se na istraživanju izložbe Oktobarskog salona, decenija njegovog postojanja i pozicije na umetničkoj sceni i Kolekcije Oktobarskog Salona. Naslov referiše i na kolekciju usmenih i na različite načine prikupljenih i organizovanih materijala, znanja i sećanja na istoimenu manifestaciju, uslove i okolnosti u kojima je realizovana i održavala svoj kontinuitet.

Lista umetničkih radova i akcija

Biljana Đurđević, Budućnost nam ne donosi ništa!, tuš, pero, akril na platnu 2010.

Nina Ivanović, Planina, žica, 2018.
Siniša Ilić, Preraspored objekata u prostoru, objekti iz Muzeja u Smederevu, 2021.
Žolt Kovač, U kuhinji, sito štampa, 2011.
Neda Kovinić, Zajedno razdvojeni, Autor teksta Neda Kovinić (teorijske reference: N.Čomski, A. Kurtis, P.B. Presiado, P.Levi…), zvučni rad, tekst govori: Joana Knežević, montaža zvuka: Arion Asllani, 11’15“, 2021. – rad je priređen za izložbu Kolekcija decenija.
Karsten Konrad, Muzičke stoliceReise nach Jerusalem (Voyage to Jerusalem), 9 objekata 2012.
Milorad Mladenović, Bez naziva (školske stolice), foto instalacija, 2014.
Dragoljub Raša Todosijević, Draga Olga Rozanova, akril na kartonu, 2010.
Milica Tomić, Ukradeno pismo (Edgar Alan Po), lambda print, foto: Armin Linke 2014/15.
škart + NEpraktične žeNE, Duša trpi bol postojanja u nesigurnom svetu sigurnost sanja, tekst i vez Brigita Međo, crtež Vladan Nikolić, 2012.

Kolekcija Oktobarski salon osnovana je 2012. godine na osnovu poklona umetnica i umetnika koji su izlagali na međunarodnim izdanjima izložbe Oktobarski salon, od 2004. godine, a na inicijativu Kulturnog centra Beograda. http://www.oktobarskisalon.org/sr/o-kolekciji/

Izložba je otvorena do 23.5.2021, a radno vreme Muzeja u Smederevu je od utorka do petka od 10.00 do 17.00, vikendom od 10.00 do 15.00, ponedeljkom zatvoreno.

Izložba se realizuje u saradnji sa umetnicama, umetnicima, umetničkim grupama, Natašom Radosavljević Kuzmanović, višom kustoskinjom Galerije savremene umetnosti Smederevo i Muzejem u Smederevu.

Podrška: Grad Beograd – Sekretarijat za kulturu, Grad Smederevo

Loading...