Koncert pijaniste Nebojše Maksimovića

24.05.2021., 20:00

Tradicionalni nastup pijaniste Nebojše Maksimovića u Galeriji Artget ove godine će se održati u ponedeljak, 24. maja, a program čine čuvena svita Modesta Musorgskog „Slike sa izložbe“ u aranžmanu Vladimira Horovica, kao i dela Franca Lista: Mefisto valcer, Balada i Skerco i marš.

Kulturni događaji se održavaju uz propisane epidemiološke mere za suzbijanje širenja virusa COVID-19, te je broj mesta za publiku u Galeriji Artget ograničen i sva mesta su POPUNJENA.
Tokom nedelje, snimak dela koncerta će biti objavljen na YouTube kanalu Kulturnog centra Beograda i dostupan svima koji nisu uspeli da prisustvuju događaju.

Program:
Modest Musorgski

Slike sa izložbe (aranžman: Vladimir Horovic)
Promenada
Gnom
Promenada
Stari zamak
Promenada
Tiljeri
Bidlo
Promenada
Balet pilića u ljuskama
Dva Jevrejina (Samuel Goldenberg i Šmile)
Pijaca u Limožu
Katakombe – Cum mortuis in lingua mortua
Baba Jaga
Velika kijevska vrata

Franc List
Skerco i marš, S. 177

Balada br. 2 u ha-molu, S. 171

Mefisto valcer br. 1, S. 514

Biografija:
Nebojša Maksimović (Beograd, 1979) je sa dve godine počeo da svira klavir, a sa četiri godine je primljen u MŠ Josip Slavenski u klasu prof. Gordane Jovanović. Završio je SMŠ Mokranjac u klasi prof. Olge Jovanović kao najbolji učenik u generaciji. Sa petnaest godina, primljen je na Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu u klasu prof. Mirjane Šuice–Babić. Diplomirao je 1999. godine sa nagradom za najbolji uspeh iz klavira na FMU u Beogradu u klasi prof. Nevene Popović, a potom i magistrirao 2004. godine u istoj klasi. Magistrirao je i na Akademiji Santa Cecilia u Rimu kod prof. Serđa Pertikarolija 2006. godine sa najvišim ocenama kao stipendista Vlade Republike Italije. Doktorirao je 2009. godine na FMU u Beogradu u klasi prof. Nevene Popović, odbranivši prvi umetnički doktorat u toj instituciji.
Osvojio je brojne nagrade i priznanja u zemlji i inostranstvu, među kojima se izdvajaju prve nagrade na takmičenjima u Beogradu i u Nišu, dve treće nagrade na međunarodnom takmičenju u Rimu, specijalna prva nagrada sa maksimalnim brojem bodova na međunarodnom takmičenju Petar Konjović u Beogradu, treća nagrada na međunarodnom takmičenju u Atini, prva nagrada na međunarodnom takmičenju EPTA u Beogradu, kao i nagrada za najbolji koncert sezone u Galeriji SANU u Beogradu.
Javno nastupa od svoje četvrte godine na koncertima, kao i na radiju i televiziji za koje je načinio više trajnih snimaka. Održao je više stotina solističkih resitala i nastupao kao solista sa orkestrima u svim značajnim salama u Srbiji, Crnoj Gori, Republici Srpskoj, Italiji i Grčkoj, kao i na festivalima kao što su BEMUS, A tempo, Dimitrion u Solunu, Opera Barga i William Walton u Italiji. Njegov snimak sa solističkog koncerta u Velikoj sali Kolarčeve zadužbine je postao Hit godine na Top listi klasične muzike Radio Beograda 2 (2012) i Hit nedelje (2014) sa rekordnim brojem glasova u toj emisiji. Godine 2015, njegova izvođenja su objavljena na kompakt disku časopisa Muzika klasika, a 2016. godine je snimio kompakt disk Klavirski virtuozitet (dela Baha, Šopena, Lista, Skrjabina, Rahmanjinova i Horovica) koji je izdao PGP-RTS.
Bio je angažovan kao demonstrator na FMU i kao profesor klavira u MŠ Mokranjac. Bio je docent na Filološko umetničkom fakultetu u Kragujevcu. Od 2009. godine radi na Fakultetu muzičke umetnosti, prvo kao nastavnik, zatim, od 2012. godine kao docent, a od 2019. godine kao vanredni profesor na katedri za klavir.

Loading...