Koncert violinistkinje Katarine Tešenji Kovačevski i pijanistkinje Dragane Raić

31.05.2021., 20:00

Katarina Tešenji Kovačevski, zamenica koncertmajstora Simfonijskog orkestra RTS, i Dragana Raić, klavirska saradnica na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, izvešće dela domaćih autora Ivana Jevtića i Dejana Despića kao i, publici omiljenu, Violinsku sonatu Sezara Franka. Koncert realizujemo u saradnji sa Udruženjem muzičkih umetnika Srbije.

Kulturni događaji se i dalje održavaju uz propisane epidemiološke mere za suzbijanje širenja virusa COVID-19, broj mesta za publiku u Galeriji Artget je ograničen, a sva mesta su već POPUNJENA.
Već nakon par dana, snimak dela koncerta će biti objavljen na YouTube kanalu Kulturnog centra Beograda i dostupan svima koji nisu uspeli da prisustvuju događaju zbog ograničenja.

Program:
Ivan Jevtić
Sonata za violinu i klavir

Dejan Despić
Vinjete, op. 43c

Sezar Frank
Sonata za violinu i klavir u A-duru
Allegretto ben moderato
Allegro
Recitativo – Fantasia: Ben moderato – molto lento
Allegretto poco mosso

Biografije:
Katarina Tešenji Kovačevski (Beograd) je završila MŠ Mokranjac u Beogradu, u klasi Đule Tešenjija. Osnovne i magistarske studije je završila na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi Uroša Pešića. Bila je na specijalizaciji u Oksfordu, kod Kato Havaš i u Budimpešti na Akademiji Franc List kod Nataše Šoš i Petera Komloša. Usavršavala se na majstorskim kursevima Tibora Varge, Eduarda Grača i Minča Minčeva. Dobitnica je mnogih diploma i nagrada na festivalima i takmičenjima učenika i studenata. Prvi solistički koncert održala je sa 14 godina i od tada koncertira po zemlji i inostranstvu. Nastupala je u triju sa pijanistkinjom Biljanom Gorunović i grčkim violončelistom Angelosom Laikikisom, a kao duo sa Draganom Petković i Draganom Raić, širom Srbije kao i u Banjaluci i Budimpešti.
Snimala je za Radio Beograd i Radio Novi Sad. Nastupala je kao solista sa Simfonijskim orkestrom RTS, Orkestrom Vojske Jugoslavije Stanislav Binički, Zemunskim kamernim orkestrom, Niškim simfonijskim orkestrom, Niškim kamernim orkestrom i Simfonijskim orkestrom u Plevenu i Burgasu, sarađujući sa dirigentima kao što su Živojin Zdravković, Stanko Jovanović, Milena Injac, Bojan Suđić, Pavle Medaković, Đorđe Stanković, Dejan Savić, Oliver Balaburski i Jordan Dafov. Tri godine je bila koncertmajstor Filharmonije mladih Borislav Pašćan, a kao predstavnik Muzičke omladine Jugoslavije je učestvovala u radu Mediteranskog orkestra (Francuska) i po pozivu bila član Filharmonije nacija (dirigent Justus Franc). Po završetku studija je postala član Simfonijskog orkestra RTS, gde se i sada nalazi i to na mestu zamenika koncertmajstora. Takođe je koncertmajstor Zemunskog kamernog orkestra, od njegovog osnivanja. Član je UMUS-a.

Dragana Raić je diplomirala na FMU u Beogradu u klasi Srđana Grbića. Završila je postdiplomske studije u klasi Marije Đukić. Član je klavirskog trija Aurora od 1997. godine. Trio se usavršavao na majstorskim kursevima u Vajkershajmu kod Henrija Mejera, Matijana Kirhnerajta i pijaniste Alfreda Perle. Radili su sa kamernima ansamblima kao što su Artemis kvartet, Volger kvartet, Vertavo kvartet i Abegg trio. Nastupali su širom Srbije, kao i u inostranstvu. Imali su turneju po Zapadnoj Nemačkoj kao osvojenu nagradu za najbolji trio na majstorskom kursu u Vajkershajmu. Na poziv Ministarstva kulture Norveške gostovali su na festivalu kamerne muzike u Hamaru, kao i na međunarodnoj majstorskoj radionici (susret balkanskih zemalja) u Bukureštu. Na 34. Međunarodnom susretu muzičkih akademija gostovali su u Gracu, i na Festivalu Antuna Dobronića u Jelsi. U okviru projekta Muzički mostovi nastupili su u dvorani Vatroslav Lisinski u Zagrebu. Gostovali su na festivalu Hvarske ljetne priredbe. Snimali su za potrebe Radio-televizije Srbije, Radio Štutgarta, Hrvatske radio-televizije, Rumunske televizije i televizije Rai. U saradnji sa Hrvatskim radiom su snimili kompakt disk sa delima A. Dobronića (2008).
Kao član klavirskog trija Dragana Raić je završila specijalističke i magistarske studije za kamernu muziku na FMU. Trenutno se nalazi na doktorskim studijama na istom fakultetu. Dobitnik je nagrada na republičkim i međunarodnim takmičenjima kao solista i kao član klavirskog trija.
Angažovana je kao klavirski saradnik na Odseku za duvače na FMU.

Loading...