Koncert mecosoprana Jane Spasojević i pijaniste Dušana Grozdanovića

14.06.2021., 20:00

Gosti koncerta su klavirski duo VooDoo piano duo koji čine Vuk Božilović i Dušan Grozdanović. Ovi mladi muzičari zatvoriće sezonu ciklusa Koncerti u Galeriji 2020/2021, programom koji čine odabrane solo pesme i arije.

Kulturni događaji se održavaju uz propisane epidemiološke mere za suzbijanje širenja virusa COVID-19, te je broj mesta za publiku u Galeriji Artget ograničen. Molimo Vas da svoje mesto rezervišete prijavom (naglasiti za koji koncert) na e-mail adresu damjana.njegic@kcb.rs ili telefonom na 011 2622 058. Prijavljivanje je moguće do dana koncerta u 12 sati ili dok se mesta ne popune.
Već narednog dana, snimak dela koncerta će biti objavljen na YouTube kanalu Kulturnog centra Beograda i dostupan svima koji nisu uspeli da prisustvuju događaju zbog ograničenja.

Program:
Robert Šuman
Iz ciklusa pesama Frauenliebe und – leben, op.42
Seit ich ihn gesehen
Ich kanns nicht fassen, nicht glauben

Kurt Vajl
Je ne t’aime pas, za glas i klavir
Youkali, za glas i klavir

Franc Šubert
Lebensstürme, Alegro u a-molu za klavir četvororučno, op. 144

Volfgang Amadeus Mocart
Voi che sapete, arija Kerubina iz opere Figarova ženidba

Žak Ofenbah
Ah! quel diner je viens de faire!, arija Perikole iz operete Perikola

Đoakino Rosini
Una voce poco fa, arija Rozine iz opere Seviljski berberin

 

Biografije:
Jana Spasojević je muzičko obrazovanje započela u Muzičkoj školi Božidar Trudić u Svilajncu na odseku za klavir. Školovanje je nastavila u Muzičkoj školi Kosta Manojlović u Zemunu na odseku za klavir u klasi profesorke Tanje Jablanović i na odseku za solo pevanje u klasi profesorke Ane Jovanović. Tokom školovanja bila je član operskog studija Narodnog pozorišta u Beogradu kao i deo ansambla opere mladih teatra Madlenijanum u okviru koga je 2013. godine debitovala na velikoj sceni sa ulogom drugog dečaka u operi Čarobna frula, Volfganga Amadeusa Mocarta. Jana je 2014. godine upisala Prajner konzervatorijum u Beču u klasi poznate sopranistkinje Margarite Kirijaki. U toku studija u Beču učestvovala je u mnogim projektima kao solista, a naročito se ističu njeni nastupi u ulogama Ivice u Humperdinkovoj operi Ivica i Marica i Orfeja u Glukovoj operi Orfej i Euridika. Master studije je upisala 2018. godine na Univerzitetu Čengdu u Kini kao stipendista kineske vlade u klasi renomiranog tenora Oktavija Arevala. Jana je višestruko nagrađivana na Republičkom takmičenju kao i na međunarodnom takmičenju solo pevača Lazar Jovanović u Beogradu. Naročito joj je draga nagrada srebrne matrjoške i laureata drugog stepena na četvrtom Boljšoj festivalu na Mokroj Gori. Kao solista nastupala je na mnogim velikim i značajnim scenama u zemlji i inostranstvu od kojih izdvaja brojne koncerte u Erbar sali u Beču, koncerte u Albert Holu u Kanberi, prestonici Australije, i koncerte u Kini u gradovima Čengdu i Peking.

Dušan Grozdanović (Beograd, 1993) započeo je muzičko obrazovanje sa šest godina u klasi prof. Olge Latković, a nastavio u klasi prof. Dušice Radulović, i potom prof. Zlate Maleš, kod koje je završio srednjoškolsko obrazovanje i diplomirao u MŠ Kosta Manojlović u Zemunu. Pohađao je master kurseve renomiranih pijanista i profesora, kao što su Konstantin Bogino, Natalija Mladenović, Slavijuš Gadžijev, Lidija Bizjak, Sanja Bizjak, Nevena Popović, Aleksandar Serdar, Igor Lasko, Marija Đukić i Ninoslav Živković. Posebno se ističe saradnja sa profesorkom Miroslavom Lili Petrović. Za vreme školovanja osvojio je nagrade i priznanja na brojnim međunarodnim i domaćim takmičenjima od kojih se izdvajaju: prve nagrade na takmičenju Nikolai Rubinstein u Parizu (2002), takmičenju Citta di Gorizia u Italiji (2003), na Republičkom takmičenju (2001, 2003, 2005, 2007), na Međunarodnom takmičenju Davorin Jenko u Beogradu (2006, 2007, 2009) i Laureat na međunarodnom takmičenju Mihajlo Vukdragović u Šapcu 2007. godine. Održao je više solističkih koncerata u salama Kulturnog centra Beograda, MŠ Kosta Manojlović u Zemunu, MŠ Mokranjac kao i u sali Gvarnerijus. Osnovne i master studije završio je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi redovnog profesora Branka Penčića.

VooDoo piano duo čine dvojica izvrsnih mladih pijanista Vuk Božilović i Dušan Grozdanović. Duo je započeo saradnju krajem 2012. godine, na početku prve godine studija kamerne muzike u klasi profesorke Sonje Lončar. Održali su do sada više od deset solističkih koncerata u zemlji i u inostranstvu. Prvi koncert su održali 2014. godine u Galeriji Artget.  Održali su solistički koncert u sklopu festivala Keyboard days 2015. godine, kao jedini domaći izvođači. Učestvovali su na FESTUM-u svirajući Sen-Sansov Karneval životinja uz pratnju Beogradskih mladih simfoničara pod upravom dirigenta Radana Jovanovića. U oktobru 2018. godine održali su šesnaest koncerata sa orkestrom Beogradske filharmonije u sali Beogradske filharmonije pod dirigentskom palicom Feliksa Mildenbergera. Takođe, nastupali su na koncertima u okviru festivala KULT, na koncertima u paviljonu Cvijeta Zuzorić i u UK Vuk Karadžić. Bili su učesnici Boljšoj festivala ruske klasične muzike. Dobitnici su prve nagrade na Takmičenju mladih pijanista u Nišu 2018. godine. Krajem godine su održali dva solistička koncerta u Čengduu, Kina. Dobitnici su nagrade Olivera Đurđević za najuspešniji kamerni ansambl koju je Fakultet muzičke umetnosti 2018. godine po prvi put dodelio. Pohađali su majstorske radionice Bizjak dua kao i LPdua. Duo sarađuje sa brojnim savremenim kompozitorima.

 

Loading...