Koncert pijanistkinje Marije Bajalice

07.06.2021., 20:00

Koncert organizujemo u saradnji sa Udruženjem muzičkih umetnika Srbije.

Fotografija: Milica Mrvić

Kulturni događaji se održavaju uz propisane epidemiološke mere za suzbijanje širenja virusa COVID-19, te je broj mesta za publiku u Galeriji Artget ograničen. Mesta za koncert Marije Bajalice su POPUNJENA.
Nekoliko dana nakon održavanja koncerta, snimak  će biti objavljen na YouTube kanalu Kulturnog centra Beograda i dostupan svima koji nisu uspeli da prisustvuju događaju zbog ograničenja.

Program:
Sergej Prokofjev
Romeo i Julija, deset komada za klavir, op. 75
Narodni ples
Ulica se budi (Scena)
Dolazak gostiju (Menuet)
Julija-devojčica
Maske
Monteki i Kapuleti
Otac Lorenco
Merkucio
Ples devojaka sa ljiljanima (ples antilskih devojaka)
Romeo i Julija pre rastanka

Aleksandar Vujić
Srpsko kolo
Valcer

Biografija:
Marija Bajalica diplomirala je i magistrirala studije klavira na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Tokom školovanja osvajala je nagrade na republičkim, saveznim takmičenjima i festivalima. Ubrzo nakon završenih magistarskih studija odlazi u Južnoafričku Republiku gde radi kao docent na katedri za klavir, Univerziteta u Pretoriji, od 1993 – 2005. Uporedo sa univerzitetskim aktivnostima nastupa kao solista širom zemlje (Johanesburg, Kejp taun, Nespruit, George, Knysna…) i održava majstorske kurseve. U Južnoafričkoj Republici, Marija je imala status stalnog soliste za nacionalnu radio stanicu, SABC (South African Broadcasting Corporation). Početkom 2006. godine usledila je selidba za Australiju. Od 2007. do 2016. godine predavala je klavir na redovnim i post-diplomskim studijama na Univerzitetu u Adelaidi. Marija je dobila prestižnu nacionalnu stipendiju  (Australian Postgraduate Award) za doktorske studije na katedri za klavir, koje je završila 2013. godine. U Australiji se njena koncertna karijera odvijala paralelno sa akademskom, pre svega obeležena solističkim nastupima u ciklusima klasične muzike, kao što su Elder Hall Concert Series, Ngeringe Concert Series, Recitals Australia, Flinders University Lunch Hours. Nastupala je za australijsku nacionalnu radio stanicu ABC (Classic FM, Nedeljni koncerti uživo) i snimala za 5MBS FM Radio i Radio Adelaida. Njene profesionalne aktivnosti uključuju i žiriranje na nacionalnim i internacionalnim takmičenjima. Članica je Udruženja muzičkih umetnika Srbije.

Loading...