Premijerna projekcija filmova – 16. MSFK „Interakcija 2021“

23.08.2021., 21:00

Premijerna projekcija filmova – 16. MSFK „Interakcija 2021“
Dvorana Kulturnog centra Beograda
Ponedeljak, 23. avgust 2021. u 21.00
Ulaz slobodan

Nezavisni filmski centar „Filmart“ i Kulturni centar Beograda Vas pozivaju na premijernu projekciju dokumentarnih filmova snimljenih tokom 16. Međunarodnog studentskog filmskog kampa „Interakcija 2021“, koja će biti održana u ponedeljak 23. avgusta 2021. godine u 21.00, u Dvorani Kulturnog centra Beograda (DKCB).

Ovogodišnja tema kampa „Bez ograničenja“, bila je inspirativna za učesnike filmskog kampa Interakcija, pa su na teritoriji Čačka i Užica snimljena tri zanimljiva dokumentarca. U produkciji filmova učesvovalo je dvanaest mladih filmskih stvaralaca iz Poljske, Estonije, Egipta, Rusije, Novog Zelanda, Austrije, Hrvatske i Srbije, kao i tri lokalna koordinatora produkcije iz Užica i Čačka.

Dve ekipe su boraveći u Užicu radile parelelno na dva dokumentarna filma. Reditelj sa Novog Zelanda, Isak Najts-Vošborn sa svojom ekipom, prateći lik junjakinje Dragice u seoskoj sredini, donosi nežnu meditaciju o majčinstvu i lancima porodice koji nas vezuju. Ekipu ovog filma, radnog naziva „Majčino mleko“ činili su i snimatelj Antonio Pozojević iz Hrvatske, montažerka Ivana Pejak iz Srbije, snimatelj i dizajner zvuka Evgenij Pereiaslavtsev iz Rusije i koordinatorka produkcije Nađa Lapčević iz Užica.

Klaudia Folga, studentkinja režije iz Poljske, sa svojom ekipom (Jovan Radaković, snimatelj; Lucija Ana Ilijić, montažerka; Mazin Helal, dizajner zvuka i koordinatorka produkcije Ana Ostojić iz Užica), filmom koji je takođe snimljen u Užicu, bavi se ispitivanjem uloga koje mala sredina dodeli određenom pojedincu. Njihov junak Šone Koreja je lokalni „čudak” koji po ceo dan vozi bicikl još od malena, ali ko je zapravo on, niko i ne zna.

Treća ekipa koja je boravila u Čačku, predvođena Ružicom Anjom Tadić, rediteljkom iz Srbije, u inspirativnom pejzažu Ovčarsko-kablarske klisure, snimala je dokumentarac koji donosi portret čoveka koji u sred vanrednih okolnosti izazvanih klimatskim promenama, gaji poseban odnos sa prirodom nastojeći da je sačuva. Pored rediteljke, čačansku ekipu činili su i Johan Huimerind iz Estonije, Izabela Fridel iz Austrije, Predrag Kedić iz Srbije, dok je Jovana Jevremović iz Čačka bila u svojstvu lokalne koordinatorke produkcije.

Premijerna projekcija filmova sa 16. Interakcije zakazana je za ponedeljak 23. avgust 2021. godine u 21h, u Dvorani Kulturnog centra Beograda, koji je od početka domaćin Interakcije.

Ulaz na premijeru dokumentaraca 16. “Interakcije” u DKC-u je besplatan.

 

Loading...