PROGLAŠENJE NAGRAĐENIH AUTORA I PROGRAM SVEČANOG ZATVARANJA 58. OKTOBARSKOG SALONA

22.08.2021., 13:00

U nedelju, 22. avgusta 2021, završava se 58. Oktobarski salon – Beogradski bijenale koji je pod tematskim okvirom i naslovom Sanjari koncipirao par italijanskih kustosa Ilarija Marota i Andrea Bačin. Salon je u periodu od 25. juna do 22. avgusta, u više beogradskih izlagačkih i javnih prostora, predstavio dela 64 umetnika iz zemlje i inostranstva.

Pozivamo Vas da poslednjeg dana 58. Oktobarskog salona dođete u Muzej grada Beograda (Resavska 40b) i budete deo programa zatvaranja od 13 sati:

Proglašenje nagrađenih autora

Stručni žiri, u sastavu Žerom Sans (umetnički direktor, likovni kritičar i kustos), Tevž Logar (nezavisni kustos) i Mišela Blanuša (kustoskinja u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu) Nagradu 58. Oktobarskog salona – Beogradskog bijenala dodelio je umetnici SONJI RADAKOVIĆ (Beograd, Srbija) i u svom obrazloženju, pored ostalog, istakao:
Sonja Radaković se u svom dosadašnjem radu fokusirala na različite savremene umetničke prakse: video, fotografiju i prvenstveno performans, što je i forma izloženog rada „Zauzeto“ (2021). Koristeći telo kao umetnički alat i umetnički medij u svojoj istraživačkoj i multimedijalnoj praksi, ova umetnica „secira“ krizu savremenog društva u kojem živimo, društveni moral, nametnute norme i društvenu osudu, kao i sveprisutnost tehnologije nadzora i kontradiktorne mehanizme kontrole.
Saopštenje žirija u celosti možete preuzeti ovde.

Na Oktobarskom salonu se od 2007. godine dodeljuje i Nagrada Kulturnog centra Beograda, organizatora ove manifestacije, u vidu samostalne izložbe nagrađenih umetnika u galerijama ove institucije. Na ovogodišnjem Salonu, žiri u sastavu: Svetlana Petrović, kustoskinja Likovne galerije Kulturnog centra Beograda, Zorana Đaković-Minniti, programska urednica u Kulturnom centru Beograda i Tijana Savatić, saradnica na projektu Vizuelna umetnost i mladi Kulturnog centra Beograda, Nagradu KCB-a dodelio je umetniku VUKU ĆOSIĆU (Ljubljana, Slovenija), obrazlažući:
Ćosićev video rad „Otpakivanje Dišanove kutije“ [Unboxing Duchamp’s Boite] se izdvojio kvalitetom da na odmeren i promišljen način stavlja u odnos prvobitno lokalne i međunarodne kontekste, a potom i aktuelni trenutak sa istorijom (avangardne) umetnosti. Njegova vrednost proizilazi iz činjenice da se prvenstveno obraća posetiocu izložbe koji je formiran i odrastao u Beogradu, a ne hipotetičkoj individui koja se često pretpostavlja u svetu umetnosti. U tom smislu, ovaj rad odlikuje punoznačna kontekstualna specifičnost, koja lokalnu sredinu, posredstvom ličnih impresija autora, postavlja u širu, globalnu perspektivu.
Saopštenje žirija u celosti možete preuzeti ovde.

• Izvođenje performansa Zauzeto nagrađene umetnice Sonje Radaković
• Poslednje javno vođenje kroz izložbu
u Muzeju grada Beograda
• Koktel

Radno vreme Muzeja grada Beograda i Kulturnog centra Beograda i poslednjeg dana Oktobarskog salona je od 13.00 do 21.00.
Dobro došli!

Loading...