21. Međunarodni festival „Dani orgulja – Dies organorum“: MAJA SMILJANIĆ-RADIĆ i JELENA DRAGNIĆ

14.09.2021., 20:00

Pretposlednje veče festivala je posvećeno domaćim autorima i njihovom stvaralaštvu za orgulje. Orguljašica i profesorka orgulja na FMU u Beogradu, Maja Smiljanić Radić predstaviće srpske kompozitore koju su pisali za ovaj, za naše prilike, nesvakidašnji instrument. Ovom prilikom kao gost pridružiće joj se violinistkinja Jelena Dragnić.

Utorak, 14. septembar 2021. u 20.00
Katedrala Bležene Djevice Marije, Hadži Milentijeva 75
Dela srpskih kompozitora za orgulje
MAJA SMILJANIĆ RADIĆ, orgulje
gost: JELENA DRAGNIĆ, violina

Vera Milanković
Korali
Roždestvo
Preobraženje Gospodnje
Cveti
Duhovi

Ivan Jevtić
Otkrovenje svetlosti, za orgulje

Vladimir Tošić
Medial 2

Josip Slavenski
Sonata religiosa za violinu i orgulje, op. 7

Vlastimir Trajković
Epimetej, za orgulje
Epimetej
Pandorina kutija
Elpida

 

Biografije:
Maja Smiljanić-Radić je diplomirala i magistrirala orgulje na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Andrije Galuna. Usavršavala se u Švajcarskoj, Belgiji, Francuskoj i Poljskoj kod priznatih orguljaša i pedagoga, kao što su Gi Bove, Žak van Ortmersen, Mari-Kler Alen i Žan Ferar. Nastupala je kao solista, kamerni i orkestarski muzičar u zemlji i inostranstvu, sa solistima kao što su Mladen Đorđević, Miljana Popović-Materni, Emina Smolović, Ivan Marjanović, Magda Skračić i mnogi drugi. Svirala je sa Ansamblom za ranu muziku, Gudačima Sv.Đorđa, horovima Mokranjac, Braća Baruh i Liceum, Simfonijskim orkestrom i horom RTS, Orkestrom Beogradske filharmonije, filharmonijskim orkestrima iz Arada (Rumunija) i Bjalistoka (Poljska), pod upravom dirigenata Bojana Suđića, Aleksandra Rahbarija, Mladena Jagušta, Vladimira Kranjčevića, Filipa Volša, Aleksandra Markovića i drugih. Učestvovala je na renomiranim domaćim festivalima, a od brojnih nastupa posebno se izdvajaju njen solistički koncert na Peterborough Festival u Velikoj Britaniji (2009), turneja u SAD i Kanadi u duu orgulje i klavir sa pijanistom Nenadom Radićem (2010), nastupi u Sloveniji, kao i solistički koncert na 28. Međunarodnoj tribini kompozitora u Beogradu, na kome je premijerno izvela pet kompozicija. Redovno nastupa u ansamblu BIZZARE čiji nestandardni sastav čine orgulje, klavir, čembalo, gitara, harfa i udaraljke. Održala je na desetine solističkih koncerata u Beogradu i širom Vojvodine. Ostvarila je veliki broj snimaka i nastupa na radiju i televiziji, u zemlji inostranstvu.
Njeni međunarodni nastupi uvek su i svojevrsna promocija domaćeg stvaralaštva za orgulje i na koncertima redovno izvodi dela Ivana Jevtića, Vladimira Tošića, Vere Milanković i Vlastimira Trajkovića. Predavanje pod nazivom Srpska muzika za orgulje (Serbian Organ Music) održala je na Univerzitetu za muzikologiju Opole, Poljska i na Ljetnoj orguljaškoj akademiji u Puli, Hrvatska, a isto je objavljeno u međunarodnom časopisu Folia Organologica.
Bavila se muzičkim novinarstvom na Radio-Beogradu i TV Studio B, kao i muzičkom kritikom u dnevnim listovima Naša Borba i Politika.Zajedno sa profesorom Andrijom Galunom, 1996. godine osniva Udruženje orguljaša Ars Organi, kao i prvi Festival orguljske muzike u Beogradu. Uvrštena je u srpsko izdanje enciklopedije Who is Who Zavoda za udžbenike (2010). Osnovala je prvi orguljski odsek u Srbiji u Muzičkoj školi Stanković u Beogradu (1995).  Redovni je profesor orgulja i Šef Poliinstrumentalne katedre na FMU u Beogradu.

 

Jelena Dragnić je član Beogradske filharmonije na mestu prve violine tuti od 2006. godine, i prva violina i suosnivač Gudačog kvarteta Beogradske filharmonije od 2011. godine. U sastavu orkestra Beogradske filharmonije nastupala je u Beču, Gracu, Ljubljani, Zagrebu, Dubrovniku, na turnejama u Evropi i Sjedinjenim Državama, uključujući Salu Čajkovski u Moskvi i Karnegi Hol u Njujirku, pod vođstvom dirigenata kao što su Zubin Mehta, Uroš Lajovic, Muhai Tang i Gabrijel Felc. Takođe, koncertmajstor je Kamernog orkestra Ljubica Marić i vođa drugih violina Beogradskog kamernog orkestra. Jelena Dragnić je posvećena interpretaciji kamerne muzike. Na festivalu u Mariboru 2015. godine nastupala je na kamernim i orkestarskim koncertima koje je vodio violinista Ričard Tonjeti. Sa Gudačkim kvartetom Beogradske filharmonije nastupala je na festivalima kao što su Srebrna Lira u Sankt Peterburgu i Abu Dabi Klasik, kao i u Parizu, Harbinu, Tjan Džinu, Izmiru, zatim na Festivalu Muzički dani na Odri (Nemačka/Poljska) i u okviru Koncertne sezone u Obervartu (Austrija). Nastupi Kvarteta u regionu obuhvatili su Festival Ljubljana, Festival SVEM Sarajevo, SOMUS, Klasik fest u Pančevu, Festival Espresivo u Cetinju, Festival gudača u Perastu, zatim koncerte u Kotoru, Baru, Podgorici, Banja Luci, Trebinju i Gračanici. Na svom prvom kompakt disku Gudački kvartet Beogradske filharmonije snimio je dela Betovena i Bramsa. Jelena Dragnić je magistrirala na FMU u Beogradu u klasi Dejana Mihailovića. Kao stipendista Fondacije Walter Stauffer završila je specijalističke studije u Kremoni u klasi Salvatorea Akarda. Usavršavala se na majstorskim kursevima koje su vodili violinisti Igor Ozim, Kristiane Hutkap i Liana Isakadže.

Loading...