21. Međunarodni festival „Dani orgulja – Dies organorum“: VIŠNJA DIMITRIJEVIĆ i ansambl KPD

11.09.2021., 20:00

Višnja Dimitrijević će se na Festivalu predstaviti kao orguljašica i umetnički rukovodilac ansambla KPD (Kamerna pojoča družba). Izvešće dela kompozitora 20. veka Ebena, Dženkinsa i Satija, a program će upotpuniti i svojim kompozicijama.
Najavljeni koncert pod nazivom Dela francuskih kompozitora s kraja 19. i početka 20. veka za hor i orgulje koji je trebalo da izvedu Vokalni ansambl Tonus Nobilis i Višnja Dimitrijević, otkazan je zbog bolesti pevača ovog ansambla.

Subota, 11. septembar 2021. u 20.00
Katedrala Blažene Djevice Marije, Hadži Milentijeva 75
VIŠNJA DIMITRIJEVIĆ, orgulje i ansambl KPD (Kamerna pojoča družba)

Program:
Petr Eben
Mala koralna partita na O Jesu, all mein Leben bist Du, za orgulje

Marijan Sava
Victimae paschali laudes

Karl Dženkins
Ave Verum

Erik Sati
Messe des Pauvres (Misa za siromašne), za mešoviti hor i orgulje
izbor stavova

Višnja Dimitrijević
Glej zvezdice Božije

Oče naš

Petr Eben
Valpurgijska noć iz Svite za orgulje Faust

Biografija:
Višnja Dimitrijević (Beograd, 1989) svira klavir od svoje pete godine, a orgulje od četrnaeste. Osnovno i srednje muzičko obrazovanje je stekla u MŠ Stanković, na odsecima za klavir, teoriju, orgulje i solo-pevanje. Završila je Odsek za opštu muzičku pedagogiju na FMU u Beogradu, nakon čega je diplomirala orgulje na istom fakultetu. Trenutno je student na specijalističkim studijama orgulja u klasi prof. Maje Smiljanić-Radić, kao i na doktorskim studijama na Odseku za muzičku teoriju FMU. Kao orguljašica se aktivno bavi koncertnom delatnošću kao solista, kamerni muzičar i korepetitor. Nastupala je na brojnim koncertima u zemlji i inostranstvu. Na njenom repertoaru se nalaze dela svih epoha, ali posebnu naklonost izražava prema muzici dvadesetog veka. Angažovana je kao orguljaš Ekumenskog muškog hora pri Beogradskoj Nadbiskupiji, kao dirigent u Društvu Slovenaca u Beogradu i kao korepetitor u MŠ Vojislav Lale Stefanović u Užicu.

KPD (Kamerna pojoča družba) je novi vokalno instrumentalni ansambl, koji deluje pri Društvu Slovenaca u Beogradu Sava. Osnovan je 2019. godine i okuplja mlade profesionalne muzičare. Osnovna ideja ansambla jeste negovanje slovenačkog jezika kroz izvođenje savremene umetničke muzike. Repertoar takođe čine i različite adaptacije slovenačkih tradicionalnih duhovnih pesama. Uprkos činjenici da je ansambl osnovan neposredno pred izbijanje covid 19 krize, ostvario je nekoliko solističkih koncerata.
Članovi:
Višnja Dimitrijević – sopran, umetnicki rukovodilac
Aleksandra Anđelkovic, sopran
Jovana Bijelić, alt
Stefan Simonović, tenor
Strahinja Tričković, bas bariton
Kristijan Bardos, orgulje

 

 

 

Loading...