BELDOCS 2021 / 15.9.2021. /

15.09.2021-16.09.2021, 17:00

Sreda, 15. septembar

17.00
Pomirenje
, Marija Zidar, Slovenija, Srbija, Crna Gora, Kosovo, 80’ – Naslovna strana

Jedna osamnaestogodišnjakinja je ubijena u ljutom porodičnom sukobu u brdima Albanije. Njen ožalošćeni otac je pred zahtevom lokalnog biskupa i predsednika nevladine organizacije iz prestonice, ne samo da oprosti ubici u zatvoru i njegovoj porodici kao hrišćanin, već i da se pomiri sa njima, kako je nekada zahtevao prastari plemenski kodeks, Kanun. Dirljiv i oštrouman prikaz patrijarhalnog društva uhvaćenog između prošlosti koja ne odlazi i neizvesne sadašnjosti.

19.00
U plitkoj vodi
, Marek Moučka, Slovačka, 11’ – Vatromet

Pronalaženje veza između osuđenika i božićnih đakonija vodi do uvida u pitanja o slobodi i identitetu. Neprepoznatljiva lica uz nepromenjene glasove. Da li dug prema društvu može da se isplati tugom?

Belosvetski otpad , Nikolay N. Viktorov, Rusija, 71’ – Međunarodni takmičarski program

Ilija je naučio ulične fore na dalekom severu Rusije, pokupio knjišku pamet na časovima književnosti, a za moći pesnice saznao od svog oca. Danju maltretira svoje podređene i žali za vremenom Staljinove vlasti. Noću sakuplja staro gvožđe i piše pesme pune skarednosti. Ilija čezne za životom koji bi mu više priličio, ali razulareni lični demoni ga ozbiljno koče u ostvarenju sna da započne život u glavnom gradu.

21.30
Helikonija
, Paula Rodriguez Polanco, Francuska, 27’ – Vatromet

Ovo je portret troje mladih koji traže raj na zemlji. To je priča o njihovom putovanju, njihovoj žudnji za slobodom i njihovim emocionalnim odnosima ispričana kroz promenljivi pejzaž tropskih krajeva.

Plavi dah, Rodrigo Areias, Portugal, Finska, Francuska, 75’ – Pejzaž

Ribeira Quente je ribarsko selo na ostrvu Saint Miguel na Azorima koje čekaju poslednji dani ribolovne aktivnosti kakvu poznaju. Svi se bore za normalne dane, a život se mora nastaviti čak i sa nestašicom ribe.

Loading...