Future Architecture / BINA Letnja filmska škola

17.09.2021-26.09.2021, 00:00
-

Future Architecture/BINA Letnja filmska škola
Kada bi ovi zidovi govorili
Beograd, 17 – 26. 9. 2021.

O letnjoj filmskoj školi
Od 17. do 26. 9. 2021. godine, u okviru Future Architecture Platform, BINA realizuje destodnevnu filmsku školu. Ovogodišnji program platforme Future Architecture nosi zajednički naslov Pejsaži brige/ Landscapes of Care, a BINA filmska škola Kad bi ovi zidovi govorili/If These Walls Could Talk će biti posvećena zgradi Doma štampe.
Zgrada je sagrađena na Trgu republike u Beogradu između 1958-1961. godine prema projektu arhitekte Ratomira Bogojevića i oblikovana u duhu savremene arhitekture. Kao delo značajnih arhitektonskih i urbanističkih vrednosti, od 2019. godine utvrđena za kulturno dobro.

Cilj škole je da se polaznici upoznaju sa objektom, njegovom arhitekturom, istorijom, sadržajima i korisnicima i u kratkoj filmskoj formi (do 3 minuta) daju svoj doživljaj/viđenje, komentar trenutnog stanja ili sugestiju njegovih potencijala u budućnosti.

Škola podrazumeva mentorski pristup kroz proces istraživanja i produkcije filma/video rada i obuhvata radionice, predavanja, projekcije, Q&A sesije, grupni i individualni rad, snimanje na lokaciji, montažu i obradu zvuka, kao i završnu javnu prezentaciju produciranih filmova/video radova.

Glavni mentor FA/BINA filmske škole 2021 je Dejan Petrović, reditelj i osnivač Međunarodnog studentskog filmskog kampa Interakcija.
Ostali mentori iz oblasti filma su: Vojin Vasović, reditelj; Jelena Maksimović, montažerka i Dragan Vildović, snimatelj.
Mentori iz oblasti arhitekture su finalisti konkursa Future Architecture Open Call 2021: Julia Udall, Alex De Little, Jon Orlek, Joe Gilmore & Richard Cook, Sonic Acts of Noticing (Velika Britanija); Ana Ulrikke Andersen (Norveška); Nina Bačun (Hrvatska); Dea Widya (Indonezija); Viktória Mravčáková, Spolka Kolektiv (Slovačka).
Kordinatorke radionice su: Slađana Petrović Varagić i Ana Ostojić.

Kome je škola namenjena?
Škola je namenjena studentima i profesionalcima iz oblasti arhitekture, urbanizma, audio-vizuelnih umetnosti, kao i drugim pojedinacima mlađim od 35 godina iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Slovenije, a koji su zainteresovani za istraživanje u polju filma i arhitekture.

Program letnje škole je dvojezičan (srpski i engleski jezik).
Organizator obezbeđuje predavanja i konsultacije sa mentorima, dok polaznici obezbeđuju neophodnu opremu za produkciju radova (kamera, oprema za snimanje zvuka, montažna jedinica), kao i smeštaj i išranu tokom realizacije radionice.

Prijavu možete pronaći ovde.

Rok za prijavljivanje: 4. 7. 2021. godine
O rezultatima konkursa, koji će biti objavljeni najkasnije do 19.7.2021. godine, kandidati će biti obavešteni putem mejla.

Ukoliko imate pitanja, možete nas kontaktirati putem mejla letnjaskola@bina.rs

FA/BINA Letnja filmska škola se organizuje u saradnji sa CAFx Summer School, MAXXI Museum of 21st Century Arts in Rome i Oslo Architecture Triennial (OAT).

Loading...