Koncert violiniste Bojana Ilkoskog i pijaniste Dina Imerija

27.09.2021., 20:00

Mladi muzičari Bojan Ilkoski i Dino Imeri započeli su saradnju 2013. godine i od tada redovno nastupaju u čitavom regionu. Njihov nastup u Beogradu podržalo je Minsitarstvo kulture Vlade Republike Severne Makedonije.

Kulturni događaji se održavaju uz propisane epidemiološke mere za suzbijanje širenja virusa COVID-19, te je broj mesta za publiku u Galeriji Artget ograničen. Molimo Vas da svoje mesto rezervišete prijavom na damjana.njegic@kcb.org.rs ili telefonom na 011 2622 058. Prijavljivanje je moguće do 12 sati na dan koncerta ili dok se mesta ne popune. Za one koji ne budu u mogućnosti da prisustvuju koncertu zbog ograničenja, snimak dela koncerta biće objavljen na YouTube kanalu Kulturnog centra Beograda.

Program:
Lili Bulanže
Nokturno

Klod Debisi
La plus que Lente, valcer za klavir, L. 128

Moris Ravel
Sonata za violinu i klavir br. 2 u Ge-duru
(Allegretto)
Blues. Moderato
Perpetuum mobile. Allegro

Komad u obliku habanere, za violinu i klavir

Ciganin, koncertna rapsodija, za violinu i klavir

Damir Imeri
Dance Fantasy


Dijana Imeri Ilkoska
Koreni (posvećeno Bojanu)

Biografija:
Bojan Ilkoski (1992, Skoplje) je počeo da uči violinu sa 7 godina u MŠ Ilija Nikolovski-Luj u Skoplju. Njegov rad sa intrumentom pažljivo je pratio prof. Rumen Dimitrijev. Diplomirao je u Skoplju na Fakultetu muzičke umetnosti u klasi prof. Olega Kondratenka. Osvajao je nagrade na Republičkim takmičenjima 2001, 2004, 2007 i 2010. godine, kao i na Međunarodnom takmičenju Mozartiana-M, Ohridski biseri, 6. Međunarodnom gudačkom takmičenju u Nišu. Sa uspehom je održao koncerte u Makedoniji, Srbiji, Hrvatskoj, Bugarskoj i Rumuniji. Nastupao je sa  orkestrima kao što su Makedonska filharmonija, Simfonijski orkestar FMU, kao i sa kamernim orkestrom FMU solisti. Ovaj mladi violinista je 2009. godine održao resital u galeriji Daut-Pašinog amama. Od 2013. godine redovno nastupa u duu sa pijanistom Dinom Imerijem. Posebno se izdvajaju njihovi koncerti u okviru ciklusa Evropski koncerti koji organizuje Udruženje muzičkih i baletskh pedagoga Makedonije i ciklus koncerata Evropske unije muzičkih takmičenja, kao i na festivalima A-Fest u Novom Sadu, Zlatna lira, Ohirdsko leto, kao i specijalni nastup na Salon 19,19 po pozivu španskog ambasadorua u Skoplju NJE F. G. Rodrigez. Ilkoski je posvećen interpretaciji kamerne muzike što mu je omogućilo da sarađuje sa renomiranim muzičarima kao što su Miša Kac, Fransis Deroj i Mark Kopej. Kao član Kamernog orkestra Muzičke omladine Makedonije imao je priliku da sarađuje sa dirigetnima kao što su Koh Gabriel Kameda, Misha Katz, Sasha Nikolovski-Gjumar, Dijana Imeri Ilkoska, Kokan Dimushevski, Oleg Kondratenko and others, having performed at the Ohrid Summer, Bitola Summer, Interfest and Skopje Summer festivals. Takođe, član je Makedonske filharmonije i orkestra F.A.M.E. (Film and Music Recording Company orchestra).

Dino Imeri (1990) je jedan od najboljih makedonskih pijanista. Nastupao je sa brojnim orkestrima kao što su Makedonska filharmonija, Sofijska filharmonija, Filharmonija Strazbura, Simfonijski orkestar FMU, orkestar Makedonske opere i baleta i kamerni orkestar JMM. Održao je resitale u prestižnim evropskim salama (Vatroslav Lisinski u Zagrebu,  Dvorac Esterhazi u Ajzenštatu…) i festivalima (Ohridsko leto, Interfest – Bitola, Les Pianos Folies). Sarađivao je sa dirigentima kao što su Najden Todorov, Emil Tabakov, Saša Nikolovski-Glumac, Borjan Canev i Dijana Imeri Ilkoska. U polju kamerne muzike nastupao je sa pevačima Anom i Igorom Durlovskim, Aleksejem Šapovalovim, Luiđijem Šivanom, Biljanom Josifov i drugima, kao i sa instrumentalistima Vlatkom Stefanovskim, Bojanom Ilkoskim, Marijom Vrškovom. Nosilac je brojnih nagrada za svoj umetnički i humanitarni rad (Majka Tereza – Skoplje, Laureat fondacije Tomislav Zografski, nagradu Virtuosi, prestižna nagrada Zlatna bubamara). Domaće i inostrane izdavačke kuće objavile su njegovih 5 kompakt diskova. Takođe je aktivan kao kompozitor muzike za film i televizijske produkcije. Od 2019.. godine, Imeri je docent na  Fakultetu muzičke umenosti u Skoplju i predaje klavir, kamernu muziku i korepeticiju.

 

Loading...