REMIKS, samostalna izložba Izvanrednog Boba

09.09.2021-07.10.2021, 12:00-20:00

REMIKS
Samostalna izložba Izvanrednog Boba
Kustos: Saša Janjić
Galerija Podroom, Trg Republike 5/-I
9. septembar – 7. oktobar 2021.

Četvrtak, 9. septembar u 19:00
Otvaranje izložbe

*Izložbu će pratiti i program di-džej nastupa koji će se dešavati svakog petka od 19:00 do 22:00.

Izložbom REMIKS vizuelni umetnik Izvanredni Bob transformiše prostor Galerije u prostor kluba, izlaže clubbing experience i predstavlja radove koji su nastali proteklih godina u klupskom kontekstu, te remiksuje radova drugih aktera klupske scene, grafičkih dizajnera Stefana Unkovića i Vladimira Crvenkovića, kao i fotografa Stefana Danilovića. Kako umetnik ističe, transformacijom galerijskog prostora u klupski stvara se meta prostor, hyper-space sa konstantnom igrom svetlosti i pokreta. U galeriji bez prozora spoljni / realni svet ne postoji, a taj „nerealni prostor ispunjavaju idiomi i arhetipi klupske kulture.

U okviru ove izložbe Izvanredni Bob interpretira svoje viđenje grafičkih radova drugih umetnika, koje uklapa sa muzikom u jedinstvenu ritmičku celinu. Izloženi radovi su video animacije i svetlosne instalacije koje su u različitim oblicima izlagane u klupskim ambijentima, ali nikada zajedno. Nemački sud doneo je odluku da je tehno muzika, a da je di-džej muzičar, dok su tehno klubovi dobili isti status kao i operske kuće. Tako je šezdesetih godina 20. veka film postao priznat kao sedma umetnost; sedamdesetih je fotografija dobila svoje mesto u likovnoj umetnosti; devedesetih godina visoka moda i grafički dizajn postali su prepoznati kao umetnost; Muzej moderne umetnosti u Njujorku (MOMA) je u svoju stalnu postavku uvrstio dva spota, Bedtime story od Madone i Closer od Nine Inch Nails. Poslednjih godina red je došao i na tehno kulturu koja dobija svoje zasluženo mesto.

Izložba će biti praćena katalogom u formi izdanja sa „trakama” odabranih producenata, a izložbu prati i instagram filter kojim publika može napraviti selfije u virtuelnom prostoru kreiranom za tu priliku, okruženi radovima sa izložbe. Na taj način oni postaju aktivni učesnici i stvaraoci a ne samo pasivni posmatrači.

Izvanredni Bob je post-disciplinarni umetnik koji koristi svetlo, video, lasere i tehnologiju za svoje radove i nastupe. Rezident je kluba Drugstore i festivala Apgrade. Nastupao je sa vodećim svetskim imenima tehno scene u regionu, po Evropi, Americi, Meksiku i Kanadi.

Reč kustosa:
Saša Janjić

Krajem devedesetih godina prošlog veka, elektronska muzika je prosto eksplodirala kao nova supkultura u Srbiji. U vremenu ekonomske krize, sankcija i ratova koji su besneli na prostoru bivše Jugoslavije, elektronska muzika je našla svoje plodno tlo, jer je bila jeftina, stvarali su je pojedinci, producenti koji su bili i di-džejevi. Za razliku od velikih i skupih turneja bendova koji nisu hteli da dolaze u zemlju koja (ni)je bila u ratu i pod ekonomskim sankcijama, ovi mladi ljudi su rado dolazili i pomogli da se stvori aktivna i živa scena klubova i di-džejevi koji su svojim delovanjem uveli mnoge novine. Svi oni zajedno su bili značajni i zbog toga što smo svi osećali da pripadamo jednom pokretu koji ne poznaje nacionalne granice, pokretu koji se istovremeno razvijao u Berlinu, Londonu, Amsterdamu, Barseloni, Njujorku, Detroitu, Čikagu.

Muzika je počela da se integriše sa drugim medijima, digitalnom umetnošću, kompjuterskom scenom, scenografijom, grafičkim dizajnom, da se spaja sa videom. Veliki nastupi su se redovno organizovali u muzejima i galerijama. U Beogradu smo imali više puta priliku da pratimo takve nastupe u Muzeju savremene umetnosti i u mnogim galerijama. Konačno, poslednjih par godina ta scena dobija i svoje zasluženo institucionalno priznanje kada počinju da se organizuju velike izložbe po evropskim muzejima za jubileje izdavačkih kuća kao što su Raster Noton; veliki festivali Transmediale, Ars Electronica, Sonar, Todays Arts, Nuit Sonore i dr, obavezno imaju u svom programu audio vizuelne nastupe, VR salone, instalacije za koje je komponovana originalna elektronska muzika, performanse i projekcije dokumentarnih filmova posvećenih ovoj sceni.

 

Krajem 20. veka umetnici su počeli da stvaraju dela koja su kombinovala muziku i svetlosne efekte. Koristili su klaviskop, optofon i druge instrumente koji su simultano mogli da projektuju prelamanje svetlosti preko sistema ogledala i prizmi u muziku. Skrjabin je napisao simfoniju za orkestar i svetla. Hromatske skale postoje i u muzici i u likovnoj kulturi, pa se tako viši tonovi na skali poistovećuju sa svetlijim a dublji sa tamnijim bojama.

Ova izložba je zamišljena kao remiks, tj aproprijacija klupske kulture u galerijski/umetnički kontekst. Izvanredni Bob kao jedan od naših najpoznatijih video umetnik i autor radova u galeriji Podroom za ovu priliku preuzima radove grafičkih dizajnera pravljene za nastupe di-džejeva i producenata i pravi potpuno nove radove u svojoj interpretaciji. Originalno nastale kao elektronske pozivnice, plakati i najave, ove „statične” slike dobijaju svoj novi „život u pokretu” raznim procesima kojima ih autor transformiše i pretvara u jedan potpuno novi medij – video. Video radovi projektovani na zidove galerije koja je za ovu priliku ofarbana u crno u potpunosti simulira klupsku atmosferu, odnosno, prostor tehno kluba.

Tehno kultura poseduje sebi svojstvenu estetiku koja je u bliskoj vezi s umetnošću koja je nastajala krajem pedesetih i šezdesetih godina 20. veka. Minimalistički, vektorski dizajn korespondira sa umetnošću minimalizma i Novim umetničkim praksama – obično monohromatskog izgleda ili svedenih boja; po uzoru na paterne na fonu apstraktnog slikarstva i grafičkog dizajna šezdesetih (Ivan Picelj, Aleksandar Srnec, Koloman Novak, Mira Brtka, Zoran Radovič itd).

Polazna osnova za instalacije su radovi grafičkih dizajnera i fotografa Stefana Unkovića, Vladimira Crvenkovića, Stefana Danilovića. Pored ovih remiksovanih video radova autor će izložiti i tri svetlosne instalacije koje su u različitim oblicima bile predstavljene na prethodnim nastupima, ali nikad zajedno. Poslednjih nekoliko godina ovdašnji producenti elektronske muzike zauzimaju sve zapaženije mesto na evropskoj sceni, izdaju albume za renomirane izdavačke kuće, koje prate veoma povoljne recenzije, nastupaju u vodećim klubovima i na festivalima po Evropi. Klub Drugstore redovno posećuju najznačajniji di-džejevi i producenti iz sveta, a beogradska scena se predstavlja kao jedna od najuzbudljivijih. Moglo bi se reći da elektronska scena u Srbiji sada doživljava svoj procvat ili „proleće” čemu u prilog ide i međunarodno interesovanje za autore i klubove sa ovih prostora.

Berlinski klubovi Berghain i Tresor su nemačke vlasti prepoznali kao mesta koja promovišu „visoku kulturu”, dok je gradonačelnik Detroita uveo i Detroitsku Nedelju tehno kulture, jer je tehno umetnost veoma bitna za razvoj ovog grada. Di-džejevi sviraju sa filharmonijskim orkestrima, što smo mogli videti i u Beogradu (Actress, Jeff Mills, Juan Atkin).

Naslovna fotografija: Stefan Danilović

 

Loading...